User talk:Suzanne

From DigitalCraft_Wiki
Jump to navigation Jump to search

Herkansing


Why Im a maker

IMG 6174b kopiekopie.jpg

Ben ik een maker ?

Als ik mezelf zou moeten omschrijven zou ik mezelf eerder omschrijven als een createur dan maker. Maker klinkt iets te oppervlakkig vind ik zelf. Mijn werk moet conceptueel sterk zijn, ik wil dat mensen nadenken over bepaalde dingen. Met mijn werk wil ik een verhaal vertellen maar vooral een gevoel meegeven. Ik bedenk graag nieuwe werelden met mijn werk en laat mensen zien hoe die wereld er uit ziet.


Waarom maak ik ?

Dingen maken deed ik al van kleins af aan, ik had altijd al de behoefte om te maken. Vroeger knutselde ik het liefst elke dag en als ik de spullen niet had om te maken wat k wou verzon ik een alternatieve oplossing. Ik vind het fijn om dingen te maken/creëren, het trotse gevoel wat je krijgt als je terug kijkt naar wat je zelf gemaakt hebt. Ik vind creëren ook een fascinerend proces, dat iemand iets bedenkt en het uit niets maakt. Maken is soms voor mij ook een soort therapeutische bezigheid bijna ik word er ontspannen van.


Hoe omschrijf ik mezelf het best ?

Voor een opdracht voor mode heb ik een onderzoek moeten doen naar mezelf. Ik ontdekte dat er een paar elementen zijn die ik altijd in mijn werk heb.

Verhalen: Ik vertel graag een verhaal met mijn werk, over een persoon of een wereld. Romantiek: Ik heb vaak een romantische sfeer in mijn werk en ik beeld graag een gevoel uit . Fictie : Ik ben een dromerig persoon en ik gebruik die dromerigheid vaak in mijn werk. Elektronica : Ik werk graag met elektronica, en ik gebruik het in mijn kleding. Detail : Ik werk altijd met veel detail in mijn werk.

Naast mode vind ik veel andere disciplines ook interessant. Zo vind ik elektronica erg interessant en werk ik daar ook graag mee zonder het in kleding te verwerken.


Wat zijn inspirerende makers voor mij ?

Alexander-mcqueen-spring-2010.jpg

Alexander Mcqueen : Alexander raakt door alles geïnspireerd en heeft altijd een heel sterk verhaal in zijn collecties en werkt dat tot in detail uit.


Studio Roosegaarde : Studio Roosegaarde maakt naar mijn mening fantastische dingen, niet alleen voor functionaliteit maar ook conceptueel.


E97a64d282f14e5b326fc0c09b7fafb7.jpg

Valentino : Zijn kleding heeft vaak een romantische sfeer en is zeer gedetailleerd.


YingGao.jpg


Ying Gao : Zij maakt kleding met elektronica dat ook een sterk concept heeft.


Welk uitstroomprofiel zou mij het beste passen als maker?

Ik pas goed in alle 3 de uitstroomprofielen. Mijn werk bevat alle 3 de uitstroomprofielen wel.

Commercieel Mijn kleding is vaak draagbaar en heeft daarom snel een commerciële insteek. Ik vind het wel belangrijk dat mijn werk verkoopt en dat mensen het willen dragen. Ik vind het leuk als mensen mijn kleding dragen dat geeft een trots gevoel. Het geeft ook een soort erkenning als je kleding gewild is en mensen het graag aan willen. Het lijkt mij ook fijn als je over straat loopt en kan zeggen wat zij aan heeft heb ik gemaakt. Ik vind het ook interessant om elektronica toe te voegen aan draagbare kleding.


Autonoom Ik werk graag autonoom voor mij zelf staat dat dichter bij het concept. Ik blijf graag dicht bij het concept en de vorm die daar bij hoort. Vervreemding vind ik een interessant onderwerp, ik gebruik dat soms in mijn werk niet alleen in de kleding maar ook in de styling waardoor het niet draagbaar is. Ik ben dromerig en ik creëer vaak werelden of persoon in mijn hoofd die gebruik als inspiratie voor kleding, dat is vaak apart en theatraal. Mijn werk heeft ook vaak een klein haute couture tintje wat het al minder voor dagelijks gebruik maakt. De materialen die ik gebruik zijn vaak niet stof of hele bewerkte stof dat het niet draagbaar maakt. En vaak vergeet ik tijdens het ontwerpen dat er nog iemand in moet. Ik vind het interessant om te spelen met alternatieve materialen. Elektronica speelt voor mij binnen alle profielen een grote rol.


Sociaal Eerst vond ik sociaal niks en wist ik eigenlijk niet hoe ik het in mode zou moeten toepassen. Tot ik vorige schooljaar de combo elektronica en mode ontdekte. Ik heb er veel onderzoek over gedaan en ben er zelf mee gaan experimenteren. Ik ging nadenken over hoe ik het zou willen gebruiken in mijn werk. Als persoon wil graag mensen helpen en iets toevoegen aan de wereld waar de wereld iets aan heeft. Ik heb er een tijd mee gezeten dat mode dat niet doet. Dat ik met mode niks toevoeg maar mensen echt iets aan hebben. Toen kwam ik elektronica tegen en vond ik mode en technologie een goede combinatie om mensen te helpen. Mij lijkt het interessant om elektronica in kleding te gebruiken voor medische doel einden om mensen bijvoorbeeld met beperkingen te helpen en het leven een beetje makkelijker te kunnen maken.

Ik kies uiteindelijk voor Autonoom omdat ik denk dat ik mezelf daar het beste in kan uiten. Ondanks ik ook graag sociaal en commercieel werk vond ik ook de autonomen practice het interessants en ik merkte dat ik enthousiast van de opdrachten werd. Ik vind het prettig om vrij te werken, werken in opdracht vind ik ook fijn maar ik heb gemerkt dat ik mezelf snel vast zet. Ik denk dat ik de belangrijke elementen uit de andere profielen ook goed toe kan passen binnen autonoom. Mijn ontwerpen zullen vaak een beetje sociaal en draagbaar blijven maar passen het best in autonoom.


Wie wil ik worden als ontwerper ? Ik wil een ontwerpster worden met een eigen handschrift. Er zijn verschillende dingen die ik interessant vind om te doen en ik wil mezelf niet in een hokje plaatsen als eigen label ontwerper of ontwerper binnen een bedrijf. Er zijn veel dingen die mij fascineren en die ik graag zou willen doen. Het lijkt mij leuk om binnen een bedrijf zoals studio Roosegaarde te werken maar een eigen lijn past ook goed bij mij. Ook wil graag kleding voor medische doel einden gebruiken. Ik zie mezelf denk ik als ontwerper Antoine Peters, hij heeft eigen couture lijnen maar verkoopt ook draagbare kleding in winkels en werkt veel samen met mensen en maakt ook sokken, objecten en doet zo veel verschillenden dingen. Net als hem wil graag met verschillende dingen bezig zijn en me niet aan een ding vastzetten. Ik vind veel verschillende dingen interessant en ik vind het zonde om maar met een ding bezig te zijn.





Nieuwe conclusie hoofdopdracht


voor het eindproject wou ik een rok maken gebreid van alternatief materiaal. Ik vind het interessant om met alternatieve materialen te werken in combinatie met veel gebruikte technieken. Zo vind ik breien met materialen die daar niet voor bedoeld zijn een interessant experiment. De rok is gekoppeld aan mijn project voor mode waarbij ik werk met het concept nachtmerries en het opgesloten gevoel wat je vaak ervaart bij nachtmerries. Ik wou een rok maken die strak om het lichaam zit waardoor er niet in bewogen kan worden en van materiaal dat niet prettig zit. De drager ervaart een onprettig en opgesloten gevoel.


Ik ben eerst gaan experimenteren met verschillende materialen die niet prettig op het lichaam aanvoelen. Mijn eerste proefje is gebreid met sisal touw dat ruw aanvoelt en niet lekker zit.

IMG 0452.JPG

Daarna ben ik met binnenband van fietsen gaan breien de binnenband geeft een stevig, robuust gevoel, het breisel is heel dicht en compact en voelt zwaar aan. Binnenband geeft het tegenovergestelde gevoel van wat een breisel uitstraalt zoals zacht en licht, toch rekt het wel en is best geschikt als brei materiaal. Alleen is het moeilijk om met dit materiaal een kledingstuk te maken omdat het erg duur is om veel binnenbanden te kopen.

IMG 0453.JPG

Ik ben gaan breien met metaal draad dat gaf een interessant effect, het metaaldraad gaf een soort hekwerk idee dat goed pasten bij het concept. Het breien met metaal was lastig omdat het niet mee geeft. Het metalen breiwerk gaf een hekwerk gevoel dat mooi aansluit bij het opgesloten gevoel.

IMG 0450.jpg

Ik ben veder gaan experimenteren met het breien met metaaldraad. Ik ben met twee draden gaan breien om een wat stevigere gevoel te krijgen.

IMG 0451.JPG

Daarna heb ik een proefje gedaan met een breiring, dit werd te open en de vormen van het breisel werden te rond en dat vond ik niet meer bij het gevoel passen dat het materiaal uit moet stralen.

IMG 0442.jpg

Daarna ben ik met hele dikke naalden gaan breien om juist een heel open effect te krijgen. Het open effect pasten bij het recht breinen juist wel heel goed. Als de rok strak om het lichaam zit zou je de huid door het breisel zien komen en dat versterkt het gevangen gevoel.

IMG 0448.jpg

Ik ben ben met iets kleineren naalden gaan breien en daarna met nog een paar naalden kleiner.

IMG 0444.jpg
IMG 0447.jpg

Ik ben met aliuminumdraad gaan breien omdat dat iets dikker is en wat zachter en buigzamer dan metaaldraad. Alleen komt het in pakjes van maar een paar meter en is niet makkelijk te breien omdat je het moeilijk aan elkaar verbind.

IMG 0445.jpg

Ik ben met verschillende naald diktes gaan breien in een lapje. dat gaf een interessant effect en gaf mij het idee om de rok van groot naar kleiner te breien zodat de rok van open naar steeds dichter gaat om het steeds minder lucht krijgen te visualiseren.

IMG 0449.jpg

Ik kreeg het advies van een docent om te experimenteren met kleur en daarom ben ik met spuitbussen aan de gang gegaan. De verf pakten half wat ik juist eigenlijk wel een spannend effect vond. Ik heb uiteindelijk een rok gemaakt van metaal draad die strak om het lichaam zit en van open naar heel dicht gaat. Het lichaam word steeds meer opgesloten. Ik heb gekozen voor een zwarte kleur omdat ik bij nachtmerries donkere kleuren voor mij zie en zwart past daar goed bij. Uiteindelijk is het helaas niet helemaal geworden zoals ik had gewild. Het was erg moeilijk om de rok steeds smaller te breien. De proefjes zagen er goed uit maar toen ik een grote lap ging breien ging het erg bobbelen en verloor het zijn vorm. Ik vind het jammer dat het eind resultaat niet is geworden zoals ik gewild had. Maar ik vond het experimenteren met verschillende materialen en technieken erg interessant en zelfs leuker dan het eind product.

IMG 0443.jpg
IMG 0446.jpg