DigitalCraft Wiki:2.0

From DigitalCraft_Wiki
Jump to navigation Jump to search

<left>

group

Pip Passchier autonoom 3

starting point

Mijn startpunt voor de herkansing is het kwartetspel dat ik heb gepresenteerd en waar je meer over kunt lezen bij het kopje kwartet op mijn wiki-pagina. Vanuit de thema's spel en aandacht voor omgeving ga ik verder werken.

probleemstelling/uitgangspunt mensen zijn zich niet meer bewust van hun omgeving en wat er in hun omgeving bevindt door de digitale invloeden.

bewustzijn creëren van omgeving

onderzoek kunst & spel

Om te beginnen heb ik een uitgebreid onderzoek gedaan naar kunstenaars die werk maken met een link naar spellen. En naar definities van het spel en het kwartet omdat hier wat verwarring over is ontstaan bij mij. Uit mijn onderzoek blijkt dat kunstenaars al vroeg het spel als inspiratiebron gebruikten. Kunstenaars gebruiken vaak de openbare ruimte of hun atelier waarin ze dan een spel ontwikkelen of een spel spelen en dit documenteren.


artikel kunst en spel metropolis M
artikel kunst en spel metropolis M 2
woordenboekdefinitie kwartetspel

SPELLEN DOOR KUNSTENAARS

Marijke Appelman en Koen Taselaar met kwartet

Het kwartet van Marijke en Koen is een kwartetspel dat je speelt volgens de regels van een 'normaal' kwartet. Je verzameld 4 kaarten per onderwerp en wisselt de kaarten uit in de spelvorm van kwartet. De series zijn gevormd op basis van kunstwerken van verschillende kunstenaars die een zelfde soort werk hebben gemaakt. Bijvoorbeeld de categorie die je op onderstaande afbeelding ziet is getiteld met de naam paper stack. Hier zijn 4 verschillende kunstwerken van 4 verschillende kunstenaars weergegeven, alle kunstwerken zijn papierstapels.

Bruce Nauman - Bauncing Balls

Bruce Nauman is 1 van de eerste kunstenaar die ze atelier letterlijk als speelveld gebruikt en hier een documentatie van maakt. In zijn werk Bauncing Balls stuitert hij 2 ballen in een vierkant vak waar hij zelf in staat. Met dit werk stelt hij ook de functie van het kunstenaarsatelier aan de kaart.

Job Roosen - spel in openbare ruimte

Job maakt een openbaar spel. Het spel is 1 met de ruimte en zou misschien niet eens meer als kunstwerk worden gezien door de voorbijganger. Hij maakt een openbaar spel, een aan te raken kunstwerk dat door iedereen (op zijn eigen manier) te spelen is. Door een spel te plaatsen in de openbare ruimte leidt hij mensen af van het lopen naar hun doel.

Julia Born - Conditional Design Workbook

Julia Born is een kunstenaar die een werkboek ontwikkeld waarin mensen tekeningen/kunst maken door middel van opdrachten die het boek ze geeft. Je tekent met meerdere mensen. Ze ontwikkeld hier een interactief spel in de vorm van een boek.

Werkboek.jpg

conclusie

stadskijker de APP

Stadskijker is voortgekomen vanuit het 'kwartet' dat ik in eerste instantie maakte. Het concept en de spelregels waren nog wat onduidelijk bij het kwartet. Die heb ik aangescherpt door middel van een app, de app heb je nodig om stadskijker te spelen.

1. maak je persoonlijke account aan

2. kies nieuw spel

3. kies je vrienden uit je contactenlijst om mee te spelen

4. er wordt een categorie getrokken

5. pak de 4 kaarten van de getrokken categorie en ga op pad

6. fotografeer elke gevonden categorie en sla op

7. zie hoe ver je vrienden zijn

8. maak zo snel mogelijk de categorie compleet en verdien punten


Stadskijker1.jpg
Stadskijker2.jpg
Kaarten.jpg

stadskijker spelen

Aan de hand van de spelregels die in de app worden uitgelegd heb ik het spel gespeeld en laten spelen en dit gedocumenteerd. Zo kon ik zien wat werkte en wat niet en of mijn doel (alertheid en bewustheid van de omgeving) goed naar voren kwam tijdens het spelen van stadskijker.

Na het spelen heb ik, en de andere die het spel hebben gespeeld, de volgende positieve en negatieve punten ervaren:

positieve punten:

je kijkt beter om je heen

interactie naar mensen is interessant, moeilijk maar ook leuk

je bent je bewuster van waar je bent

je leert je stad/straat op een andere manier kennen (je gaat een straat in die je anders nooit was ingegaan op die ene fiets te vinden)

je bent verplicht om er op uit te trekken, wat je soms minder snel doet, omdat je wilt winnen :)

negatieve punten:

het spel is niet fijn in de regen, je kaarten worden nat en plakken aan elkaar

het is moeilijk om de foto's zo te krijgen als je wilt, wegens scherp stellen op 1 object.

beperkte speelmogelijkheid (7 series van 4)

de hoeveelheid kaarten en het meenemen er van is onhandig

mogelijke OPLOSSINGEN

wellicht moeten de kaarten 'ingebouwd' zijn in de app, zodat ze als een soort filter voor je camera zitten

via de app moeten meerdere series te downloaden zijn.


van stadskijker naar bankjes-brainstorm

Na het spelen van stadskijker kwam ik tot de conclusie dat mijn oorspronkelijke doel niet werd gehaald. Je wordt je bewuster van je omgeving maar de mankementen. Het spelelement (winnen) is niet noodzakelijk voor het creëren van omgevings-bewustzijn. De spelvorm is leuk maar heeft geen toegevoegde waarde voor mijn oorspronkelijke uitgangspunt.

artikel mindmap bankjes in openbare ruimte

proces


benchvieuw (eindwerk)

Uiteindelijk is mijn eindwerk een boek en een app.


Boekbank1.jpg Appbench.png


Boekbankjes.png