User:Elvira van der Ploeg

From DigitalCraft_Wiki
Jump to navigation Jump to search

Hat.jpeg

Inleiding

Voor dit kwartaal heb ik veel verschillende projecten gedaan. Naar mijn idee draaide dit kwartaal om zo veel mogelijk te maken en te experimenteren. Dit was ook erg leuk om te doen en met de verkregen feedback heb ik ook zeker iets geleerd wat ik meeneem in het vervolg van mij opleiding.


New kitsunge

Ik ben begonnen met de techniek van ‘new kitsunge’. Hiervoor heb ik een bestaand pakket gekocht waar een twee componentenlijm en gouden poeder inzat. Ik heb een bordje kapot gegooid en weer aan elkaar geplakt geïnspireerd op de oude Japanse techniek, Kitsunge Waar ze vroeger repareerde met resin en goudblad heb ik het hier met lijm en goud gekleurde poeder gedaan. Vervolgens heb ik gezocht naar alternatieve om een eigen techniek te ontwikkelen. Ik ben uitgekomen bij de lijmpistool en lijm met glitters geïncorporeerd. Zo heb ik een kapot kopje en schotel kunnen repareren. Vanuit deze gedachten, stukken assembleren, ben ik compleet ander werk gaan doen.

Zo heb ik verschillende bestaande onderdelen aan elkaar gemaakt om nieuwe producten te maken. Ik heb van kleine gouden ijzeren onderdelen oorbellen gemaakt. Zoals kleine gridjes/hekjes, ringen en kralen die ik aan elkaar heb bevestigd met haakjes en ringetjes. Vervolgens heb ik van compleet verschillende items zoals een glazen stolp, kurken onderzetter en ijzeren fitting een lamp gemaakt door ze op elkaar te stapelen en een gat te maken onder de stolp en de kurken onderzetter voor het snoer van de verlichting. Ook heb ik van een koperen waterleiding een vaasje gemaakt door verschillende lengte tubes af te snijden en die aan elkaar te plakken met 2 componenten lijm. Het zijn allemaal producten geworden voor in huis of persoonlijke verzorging.


vervolg na feedback

Na feedback van de leraar om niet in producten te denken maar gewoon het experiment aan te gaan heb ik een materiaal uitgekozen om mee verder te gaan. Dit is koper geworden. Dit omdat ik het een esthetisch aantrekkelijk materiaal vind maar ook omdat je er zoveel mee kan. Het is een zacht materiaal dus ik kan er veel mee modelleren, het zijn waterleidingen maar geleiden ook elektriciteit, het wordt gebruikt om te etsen en is corrosief. Genoeg dus om dit materiaal te exploiteren. Ik ben momenteel bezig met het experimenteren met welke vormen ik allemaal kan geven aan een buis met behulp van een hamer, vijl, tangen en een speciaal mesje om de buizen te snijden. Ik ben ook naar de bouwmarkt gegaan en heb ik verschillende hoekjes en onderdelen gekocht voor de koperbuizen en ga ik daar mee experimenteren. Ik vind het niet alleen een mooi materiaal, wat de eerste reden was dat ik voor deze heb gekozen. Maar het is ook een materiaal waar je veel kanten mee kunt opgaan, dit maakt het een interessant experiment wat eindeloos door kan gaan. Zo heb ik koper onderdelen en muntjes laten weken in een mix van azijn en zout om een oxidatiereactie te veroorzaken wat bij koper voor een groen/blauwe kleur zorgt. Deze onderdelen heb ik laten drogen op een stuk witte stof, wat meteen het textiel erbij heeft geverfd. Dit levert een tof en interessant resultaat op waar ik niet op was gekomen als ik niet had geëxperimenteerd.



Stappen

Ik ben begonnen met een historische techniek te gebruiken. De techniek van Kitsunge. Wat ooit was verzonnen om vazen te repareren viel zo goed in de smaak dat verzamelaars er zo naar opzoek waren dat vazen met opzet kapot werden gegooid om ze te kunnen repareren met deze techniek. Vanuit die techniek heb ik de gedachten om onderdelen aan elkaar te assembleren constant als rode draad in mijn achterhoofd gehouden. De techniek die ik heb gehanteerd om verschillende elementen samen te voegen is voor ieder product weer anders. Als eerst heb ik een alternatief op new kitsunge gevonden, of zelfs een eigen invulling met compleet ander materiaal gedaan. Het resultaat tot nu toe van mijn experimenten levert vooral, als ik een van de ideeën van Paul Greenhalg moet geloven, decorative art op. In die zin heb ik alleen maar decoratieve producten voor het huis of de mens ontworpen. Ook sluit ik mij aan bij de gedachtegang van zowel Morris als Rusken. Ik ben voor een gelijke balans tussen de visie van deze twee. Ik geloof erin dat als we ons omringen door hoog kwalitatieve producten, ons leven er beter en makkelijker op wordt. Dan denk ik vooral aan de uitspraak, goedkoop is duurkoop. Maar het werkproces moet wel op een goede en eerlijke manier verlopen. In de tijd waarin we nu leven kunnen we niet uitsluiten dat veel machinaal gebeurd. Maar er is een hele nieuwe trend komen aanwaaien dat veel weer authentiek en handgemaakt moet zijn. Dit omdat we misschien in het simulacrum leven dat vroeger alles beter was of omdat de technologie zo snel gaat dat een stapje terug nemen niet verkeerd aanvoelt voor velen.




Reflectie

Al heel mijn leven ben ik een crafter geweest en dat zal ik ook zeker blijven. Dankzei de feedback neem ik voortaan wel mee dat ik vaker het experiment aan ga. Dit zodat ik niet met een eindresultaat te werk ga waardoor ik nieuwe bevindingen in de weg zou staan. Ik vind het interessant dat ik voor deze practise materiaal proeven heb gemaakt en een materiaal eerst heb leren kennen. Met de kennis van dit materiaal kan ik in de toekomst misschien wel nog beter er mee om gaan en zo tot nog verrassendere resultaten komen.

Ik maak dingen, objecten, materialen, proefjes, omdat ik het leuk vind. Van kleine projecten zoals miniatuur vormpjes van klei tot grote projecten als achterwanden in een keuken. Ook alles daar tussen in van sieraden maken tot lampen maken maakt mij blij. Ik maak dingen omdat ik het leuk vind, het is mijn meditatie en ik wordt er gelukkig van. Een practise zoals deze is ook zeker aan te raden aan crafters zoals ik. Mijn statement is dan ook dat ik altijd al heb en dat ook zeker altijd zal blijven doen. Er zijn nog genoeg materialen en technieken die voor mij nog onbekend zijn en waar ik graag mee wil experimenteren. Voor mijn stopt mijn onderzoek niet hier, ik ga verder met het materiaal koper om te kijken wat ik er allemaal nog meer mee kan maken en hoe ik het verder kan bewerken.