Diepdruk:Afdrukken

From Publication Station
Jump to navigation Jump to search

Het aanleggen van de plaat

Leg op de pers een vel transparant plastic (meerdere malen bruikbaar) of een vel courantpapier (één maal bruikbaar). Het is handig om de aanleg uit te tekenen op een vel papier voor onder het plastic, of om het courantpapier op dezelfde maat als het drukpapier te snijden. Hier boven komt de plaat. Leg deze met de beeldzijde naar boven. Hierover komt het gedroogde vel drukpapier (zie stap 1). Tenslotte gaat er een stuk drukvilt over dit geheel.

Het drukken van de plaat

Controleer de druk op de pers. Deze moet met het vilt onder de persrol handvast zijn. Niet te strak! Draai nu rustig met een constante snelheid de plaat door de pers. Let erop dat je, wanneer de plaat onder de persrol zit, niet stopt met draaien. Wanneer het geheel onder de persrol door is, til je het vilt op en neem je een puntje van het drukpapier. Laat het voorzichtig en langzaam van de plaat komen en leg het in het droogrek. Om nog een druk te maken dient het hele proces van ininkten en afslaan herhaald te worden.

Fotoreportage

Leg de ingeinkte etsplaat met de beeldzijde naar boven op de etspers. Ik vind het prettig om er een stuk plastic onder te leggen. Dit is makkelijk schoon te maken met wat papier, en je kunt onder het plastic een aanlegvel leggen om de plaat en het papier goed uit te lijnen.
Leg het vochtige papier voorzichtig op de etsplaat. Je kunt niet te veel schuiven, omdat dan al inkt op het papier terecht komt. Zorg er voor dat je handen schoon zijn!
Leg het drukvilt voorzichtig over het papier heen. Als het papier vochtig is schuift dit niet, maar als het droog is wil het papier nog wel eens verschuiven; pas daarvoor op.
Draai aan de etspers. Je voelt de plaat langskomen als de druk hoger wordt.
Als het papier aan de andere kant onder de pers uitgekomen is, haal je het vilt voorzichtig weg.
Til nu voorzichtig het papier op en begin enthousiast te praten over je goed gelukte afdruk.
Leg het papier in het droogrek om te drogen. Let op dat het papier nu gaat bobbelen, je kunt het ook tussen platen drogen met een gewicht erop, zodat het mooi plat opdroogt.