Diepdruk:Facetrand

From Publication Station
Jump to navigation Jump to search

Om tijdens het drukken van een plaat te voorkomen dat de rand van de plaat, het drukpapier of het vilt beschadigt, is het van belang dat de randen van de plaat schuin te maken. Dit is mogelijk met een vijl of een schraapstaal.

Werkwijze

Leg de plaat op een tafel en laat de plaat een klein stukje over de rand uitsteken. Houd de vijl of schraapstaal in de hoek van het gewenste facet (+/- 45 graden schuin). Slijp het facet met lange halen tot het van de onderkant naar bovenkant loopt. Herhaal dit voor alle vier de randen van de plaat.

In het ideale geval vormen de randen van de onderkant naar de bovenkant een facet, zoals weergegeven in de afbeeldingen hieronder.

Bestand:Geenfacet.jpgBestand:Slechtfacet.jpgBestand:Goedfacet.jpg
Geen facetSlecht facetGoed facet

Met name bij het gebruik van dikke platen (1mm en groter) is het van belang om een goede facetrand te maken, omdat anders het papier ook kan verschuiven.

Gebruik een fijnere vijl om de facetrand mooi glad te maken. Zo is de inkt makkelijker van de rand te verwijderen, en voorkom je een ongewenste zwarte rand rond je afdruk.

Schraapstaal

Bij een alternatieve werkwijze gebruik je een grote schraapstaal, waarmee je van links naar rechts langs de rand van de plaat snijdt.

Hoeken afronden

Traditioneel worden de vier hoeken van de plaat met een vijl afgerond. Zo verwond je jezelf minder snel.

Fotoreportage

200px De randen en hoeken van een koperplaat zijn normaal te hoog. Het natte papier kan gemakkelijk scheuren.
200px Gebruik een fijne vijl om alle randen schuin af te vijlen.
200px Hier zie je dat een rand van ongeveer een millimeter is aangebracht. De rand is nog een beetje rafelig, maar dat wordt tijdens het polijsten verholpen. Je kunt de hoekjes ook nog wegvijlen. Dat voorkomt verwondingen, en ziet er natuurlijk anders uit in het eindresultaat.
200px Het plaatje is klaar om gepolijst te worden.