Diepdruk:Ininkten en Afslaan

From Publication Station
Jump to navigation Jump to search

Het ininkten van de plaat

Per techniek kan het verschillen hoe het het handigst is een plaat in te inkten. Zo is het voor een lijnets met fijne lijnen of een aquatint vaak handig om de plaat op een warme tafel in te inkten en op een koude tafel af te slaan. Een droge naald of een mezzotint is beter koud te inkten en vaak is het ook wenselijk dit met een inkt-tampon te doen. De volgende beschrijving is dus niet noodzakelijk op alle technieken van toepassing, maar wel de basis zoals wij die toepassen. Neem een weinig inkt uit de tube of het blik (indien nodig temper je deze). Verspreid de inkt kruislings over de gehele plaat met een rubber of kartonnen rakeltje zodat de inkt goed in de dieper gelegen delen kan komen. Schraap vervolgens de overtoliige inkt op het plaat opppervlak er weer zoveel mogelijk vanaf.

Het afslaan van de plaat

Neem nu een vel telefoonboek- of courantpapier en veeg de inkt die op de plaat ligt er met een plat vel van af. Het is noodzakelijk dit vel plat te houden, omdat een gekreukt vel de inkt uit de groeven kan nemen. Ververs regelmatig het papier met een schoon stuk en ga door tot de plaat min of meer schoon is. Wrijf vervolgens een klein beetje krijtpoeder aan de onderkant van de palm van je hand en maak voorzichtig een slaande beweging over de plaat. Zorg dat je de plaat maar net raakt, zodat er geen inkt uit de groeven wordt geveegd. En ga door tot de afbeelding er perfect uit ziet en de niet bewerkte delen weer glimmen als toen de plaat net gepolijst was. Deze laatste stap is ook te combineren (vervangen) door voorzicht met stukjes rijstevloei-papier te poetsen. Let er ook op dat er aan de onderkant niet klodders met inkt zitten en de randen van de plaat ook schoon zijn.

Fotoreportage

We gebruiken in dit voorbeeld een zwarte etsinkt. Afhankelijk van de gebruikte techniek en inkt kun je ininkten op een warme tafel, maar hier doen wedat niet.
Breng etsinkt aan op de etsplaat.
Een klein beetje etsinkt is voldoende.
Smeer met een kartonnetje de inkt gelijkmatig uit over de plaat. Beweeg met het kartonnetje in alle richtingen zodat de inkt overal goed in de diepere delen kan komen.
De plaat is volledig ingeinkt.
Verwijder eventueel overtollige inkt met het kartonnetje. Dit maakt het afslaan makkelijker.
Gebruik telefoonboeken-papier om de inkt van de plaat te halen. Zorg ervoor dat het papier plat blijft; als het papier kreukt kan er teveel inkt worden weggehaald waar dat niet gewenst is.
Gebruik kleinere stukjes papier om nauwkeuriger inkt te verwijderen. De afbeelding wordt nu goed zichtbaar, maar je ziet nog flinke vegen.
Indien gewenst, verwijder je met wat papier de inkt aan de randen. Let er op dat je niet te veel uit het beeld weghaalt.
Gebruik nu vloeipapiertjes om nog meer inkt te verwijderen. Op de gepolijste delen moet geen inkt achterblijven. Je bent meestal klaar met afslaan als er geen inkt meer aan de vloeipapiertjes blijft zitten.