Diepdruk:Papier Vochten

From Publication Station
Jump to navigation Jump to search

Voordat er een druk gemaakt kan worden moet het drukpapier gevocht worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van het soort papier en de hoeveelheid afdrukken kan er voor een bepaalde methode gekozen worden. Het vochten heeft als nut, dat waneer er een afdruk gemaakt wordt, het papier optimaal in de groeven van de plaat geperst kan worden. De vezels van het papier zetten door het vochten uit en worden soepeler. Zo kan de druk van de persrol, via het vilt het papier echt in de plaat drukken.

Voor een enkele druk, of een gedeelde werkplaats is het handig om het papier heel kort van te voren te vochten. Leg het papier voor het ininkten in het water en zorg dat het vel helemaal onder ligt. Neem het vel vlak voor het drukken (tussen stap 4 en 5) uit het water en droog het voorzichtig af met handoeken of tissue-papier. Het papier is voldoende gedroogd wanneer het weer mat van kleur geworden is. Dus wanneer de glinstering van het water is verdwenen. Wanneer het niet voldoende wordt gedroogd resulteerd dit in een misdruk, omdat de water-film voorkomt dat de oliebasis inkt het papier in kan trekken.

Bij een hoge oplage is het handig om het papier ruim van te voren allemaal te vochten. Leg de helft van het papier geruime tijd te weken. Stapel vervolgens om en om een droog en nat vel op elkaar tussen twee glasplaten. Op deze manier is er voortdurend voldoende papier tot je beschikking. Vocht het papier echter niet te lang van te voren i.v.m. eventuele schimmelvorming, dit kan in het vochtige papier na enkele dagen plaats vinden.

Bij sommige papieren die wel voor diepdruk gebruikt kunnen worden is het niet mogelijk ze te weken. Vaak kan met behulp van een plantespuit en een vochtige spons dit papier voldoende gevocht worden voor er een afdruk gemaakt wordt.

Fotoreportage

Snijd het papier op de juiste grootte. Het is ook mooi om het papier te scheuren.
Bepaal de juiste grootte van het papier.
Leg het papier in een waterbak.
Het papier moet enkele minuten onder water liggen zodat de binnenkant van het papier nat is. Als het papier niet lang genoeg in het water ligt worden alleen de boven- en onderkant van het papier nat, en het papier kan dan kapot gaan bij het drukken.
Als het papier lang genoeg in het water heeft gelegen laat je het goed uitlekken.
Droog het papier (hier gebruiken we een soort toiletpapier), zodat je geen glimmend vocht meer ziet. Het papier is nu klaar om op de etspers te leggen.