Diepdruk:Polijsten

From Publication Station
Jump to navigation Jump to search

Een plaat heeft vanzichzelf een structuur van oppervlakkige groeven. Wanneer deze niet worden geegaliseerd zullen ze bij het afdrukken een grijze waas afgeven (plaattoon). Door de plaat glad te polijsten verdwijnt deze toon en wordt het afdrukken gemakkelijker.

Leg de plaat op een vochtige krant en schuur hem met water en waterproof-schuurpapier. Werk steeds met een fijnere korrel. (bijv. 600 - 800- 1200). Let er op dat de plaat in zijn geheel wordt geschuurd en niet alleen het midden. Om de plaat vervolgens helemaal glad te maken moet hij nog na gepolijst worden met koperpoets (Brasso). Neem een klein plukje staalwol en doe daar wat koperpoets op. Poets de plaat voorzichtig op tot het slijpsel af gaat geven (het koperpoets verkleurd). Ververs of draai het staalwol tijdens het poetsen niet, omdat ook dit gepolijst wordt. Stap nu over op poetskatoen of wol en polijst de plaat onder veel druk tot dat deze droog is. Neem een nieuw stuk wol of poetskatoen en breng daar wat koperpoets op aan. Poets de plaat weer onder veel druk droog. Herhaal deze laatste stap tot je jezelf helder ziet weerspiegelen in de plaat. Het polijsten is dan klaar.

Fotoreportage

200px

Je hebt wat brasso, staalwol en een katoenen polijstdoek nodig.

De etsplaat is al voorzien van een facetrand, zodat het papier later niet zal scheuren.
200px Leg het plaatje op een stukje papier (scheelt bij het opruimen). Neem een klein plukje staalwol.
200px Houdt het staalwol op het flesje Brasso, en schud omhoog. Zo verspil je niet te veel Brasso
200px Wrijf de Brasso uit en begin met poetsen.
200px Het is het best om in rechte lijnen (horizontaal en verticaal) te bewegen. Als je rondgaande bewegingen maakt worden de hoeken minder goed gepoetst, en dit zul je later zien als een verschil in plaattoon bij de afdruk.
200px Herhaal het hele proces met een katoenen polijstdoek.
200px Oefen flinke druk uit tijdens het poetsen. Herhaal de handeling eventueel een of meerdere keren.
200px Totdat je jezelf in de plaat kunt zien (of totdat je tevreden bent).