Gravure

From Publication Station
(Redirected from Grafiwiki/Gravure)
Jump to navigation Jump to search

Principe

Bij een gravure wordt metaal uit een plaat gestoken met een burijn. Meestal worden koperplaten of stalen platen gebruikt.

Werkwijze

Voorbereiding

Bereid een koperplaat voor zoals bij een lijnets, zie Diepdruk:Facetrand en Diepdruk:Polijsten. Omdat je veel met de koperplaat in de weer bent, is het aan te raden de hoekjes rond af te vijlen. Het polijsten gebeurt ook vaak nog na het graveren.

Het is belangrijk dat de burijn goed scherp is. Onderaan deze pagina staan een aantal (engelstalige) videos waarin het slijpen van de burijn wordt voorgedaan.

Graveren

Houd de burijn zo vlak mogelijk. Er komt een draadje metaal uit de plaat, wat weggehaald moet worden met een schraapstaal.

Om een diepere lijn te maken kun je de druk verhogen, maar het is veel makkelijker om een lijn meerdere keren te graveren.

Je kunt niet al te vrij tekenen tijdens het graveren, zoals dat bij lijnetsen bijvoorbeeld wel kan. Je steekt meestal van je af, en je draait de plaat om een gebogen lijn te maken. Om het draaien makkelijker te maken, leggen professionele graveerders de plaat op een leren kussentje gevuld met zand. Een goedkoop alternatief is het gebruik van een muntje dat je onder de plaat legt, zodat deze makkelijker kan draaien.

Ininkten en afslaan

Ininkten en afslaan gaat als bij een lijnets, zie hiervoor Diepdruk:Ininkten en Afslaan.

Afdrukken

De plaat kan worden afgedrukt als een lijnets, zie hiervoor Diepdruk:Afdrukken.

Voorbeelden

File:Gravure durer.jpg
Adam en Eva, 1504, Albrecht Dürer (1471-1528)

Links

Voor meer video's uit de onderstaande serie zie Instructievideos