Presentation/Print

From Publication Station
Jump to navigation Jump to search

<slidy theme="a" />

What are the print and bind possibilities in the Publication Station?

Sorry the texts are stil in Dutch

Specials

De afdruktechnieken die we nu in het Publication Station aanbieden zijn:

  • Hoogdruk/boekdruk,
  • Zeefdruk
  • Lithografie
  • Diepdruk (de etstechnieken)
  • inktjet print.

Deze technieken zijn vaak arbeidsintensief en hebben allen specifieke eigenschappen en zijn daarom erg geschikt voor specials en extra’s en bijvoorbeeld een omslag van een publicatie of een speciale toevoeging als een poster of uitklapper.

Oplage

Er zijn twee technieken die geschikt zijn voor hogere oplage: de Riso en de MPF en laserprinters van Xerox. De Riso is erg geschikt voor grotere oplagen van 25 tot 500 stuks die in een keer afgedrukt kunnen worden. Omdat er per pagina wordt afgedrukt is het vergaren een arbeidsintensieve klus.
De MPF zijn geschikt voor het in een keer afdrukken van een publicatie (print on demand?) die per publicatie uit de machine komen deze hoeven dan niet meer vergaard te worden. Een nadeel van de machines ligt in de afdruksnelheid en de kwaliteit waar in afdrukt wordt. Deze kwaliteit is niet slecht te noemen maar in kleurbeheer is wel ruimte tot verbetering.

Uitbreiding printen

Het printen met de MFP is te doen maar langzaam en de kwaliteit kan omhoog door een hoogvolume printer aan te gebruiken en te printen vanaf een RIP (Raster Image Processor) die de te printen bestanden omzet en naar de printer stuurt.
C70.jpg

Uitbreiding: bv Xerox C70 met een Fiery RIP ±€ 20.000

Bind methodes

Van de bindmethoden die we binnen de academie gebruiken zijn de meeste handmatig dus arbeidsintensief. Afgelopen jaar is er een lijmmachine aangeschaft, die in korte tijd populair geworden is onder studenten omdat dit een gemakkelijke een goed uitziende bindwijze waarmee ook hogere oplages mee te realiseren zijn.
Om de keuze van bindwijze te vergroten en bij grotere oplage’s minder arbeidsintensief te maken zou een bookletmaker of een vouwmachine en een blok/zadel hechter een voor de hand ligende keuze zijn. Ook een casemaker voor het eenvoudig maken van een harde kaft zou een welkome uitbreiding zijn die het proces van het maken van een boek kan vereenvoudigen.

Uitbreiding binden

Blokhechter.jpg

  • Uitbreiding: Bookletmaker of hecht/vouwmachine voor magazine gehecht met een nietje.

bordwerk.jpg

  • Uitbreiding: Casemaker om een harde kaft te maken van karton met linnen of een bedrukte vel papier te maken (zo als een fotoboek)

Papier

Een andere manier om kwaliteit winst te behalen ligt in het te gebruiken papier, niet het standaard kopieerpapier gebruiken we willen om te beginnen op zoek naar een kleine set (5 a 6) papiersoorten en gewichten.

Een eerste keuze

  • Muncken Pure Rouch 90g m2
  • Bioset 130 g m2 en 240 g m2
  • Artic Volume White 115 g m2 240 g m2

Catalog 'boekjes kast

Example1.jpg
Example2.jpg
Example3.jpg