User:So4

From Publication Station
Jump to navigation Jump to search

Contents

AFSTUDEREN

SPULLEN

Overal Spullen DOC

Vak-1-vol35.jpg

http://www.npo.nl/overal-spullen/02-01-2012/POW_00435185

De spullen van dit gezin bevatten 8x het oppervlakte van haar huis

Geschiedenis: Ordenen

Kleitablet.jpg

de Volkskrant: Kleitabletten

30 april 2016 zaterdag

Leerzaam overzicht van opzoekboeken

BYLINE: CLARA VAN DE WIEL

SECTION: Sir Edmund; Blz. 28

LENGTH: 435 woorden

NON-FICTIE Jack Lynch: You Could Look It Up - The Reference Shelf From Ancient Babylon to Wikipedia

Bloomsbury Press; 453 pagina's; ca. EUR 32

Je kunt er wel eens naar terugverlangen, de tijd dat je in het cafÈ nog een boude uitspraak kon doen zonder direct te worden gefactcheckt op Google of Wikipedia.


Toch deden we dat nagaan altijd al graag, bewijst Jack Lynch in You Could Look It Up, een geschiedenis van het opzoekboek. Het behoort tot de kern van ons mens-zijn: de behoefte de wereld te ordenen op schrift. Kijk maar naar de oudste kleitabletten en de zorgvuldigheid waarmee woorden, cijfers of dieren daarop gecategoriseerd werden. Daarmee begint Lynch dan ook, waarna een uitgebreide, hoewel soms wat willekeurige selectie, van referentieboeken de revue passeert. Hij behandelt woordenboeken en etiquettegidsen, van Diderot tot aan de Kamasutra.

En ondanks dat laatste lemma geeft Lynch al in de inleiding toe: dit is geen sexy onderwerp. Ten onrechte, bewijst hij. Want juist het ordenen, structureren en sorteren van kennis zorgde voor vooruitgang. Het is daarom wonderlijk dat Lynch Michel Foucault nergens noemt, die in Les mots et les choses het ordenen van kennis centraal stelde. Maar waar Foucault de filosofische betekenis onderzocht, gaat het Lynch vooral om het boek zelf. 'Het referentieboek', schrijft hij, 'is verantwoordelijk voor het ontstaan van wereldrijken, voor de Verlichting, de Franse revolutie en de uitvinding van de computer.'

Dat het leven van een encyclopedist niet over rozen ging spreekt uit een van de leukste hoofdstukken, die over beruchte fouten in de opzoekboeken. Faam krijg je eigenlijk slechts door een onvergetelijke blunder, zoals bijvoorbeeld de achttiende-eeuwse lexicograaf Samuel Johnson, die onsterfelijk werd door het woord pastern te omschrijven als 'de knie van een paard', waar dit staat voor het stuk tussen de haarfranje en de hoef.

Lynch eindigt zijn encyclopedie van de encyclopedieÎn met Wikipedia, al zestien jaar het universele naslagwerk. Terecht prijst hij de waarde van een voortdurend uitdijende online-encyclopedie die voor de hele wereld gratis beschikbaar is. Maar door het aantal woorden van verschillende lemma's te vergelijken (Thomas van Aquino: 37.000; Michael Jackson: 190.000) toont hij ook de bias van gedemocratiseerde kennis. Niet voor niets zet hij in elk hoofdstuk referentieboeken met vergelijkbare onderwerpen naast elkaar. Hij laat zien waarom we verschillende manieren van het organiseren en selecteren van kennis moeten koesteren. Ook de kennis van gisteren is het waard gekend te worden.


VIEW ORIGINAL PAGE:

GRAPHIC: Jack Lynch: You Could Look It Up - The Reference Shelf From Ancient Babylon to Wikipedia

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: de Volkskrant

SUBJECT: Book Reviews (94%); History (67%)

LOAD-DATE: 30 April 2016

Kleitabletten

Verzamelwerken van deze kleidocumenten worden gezien als de allereerste archieven. Ze vormden ook het begin van de allereerste bibliotheken.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleitablet

(KUNST) Stromingen en ordenen

Industriële Revolutie

Spinning jenny.jpg


Fabrieken konden massaproductie aan waardoor de kosten lager werden. Door die groei daalde de prijs van de producten enorm waardoor steeds meer mensen zich deze konden veroorloven.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Industri%C3%ABle_revolutie

Romantiek

700px-Francesco Hayez 051.jpg

De mens had in de loop van de tijd meer behoefte aan:

-Zelfexpressie

-Uiterlijke schoonheid

-Individuele emoties

De naam romantiek is ontleend aan de middeleeuwse romances - verhalen waarin feilbare mensen de droom van volmaaktheid najagen. Aanvankelijk had het woord niet de misprijzende bijbetekenis die tegenwoordig aan een woord als sentimenteel kleeft.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Romantiek_(stroming)

De verlichting

David - Portrait of Monsieur Lavoisier and His Wife.jpg

De Verlichting of Eeuw van de Rede was een cultureel-filosofische en intellectuele stroming in Europa die ruwweg samenviel met de 18e eeuw. Het was een reactie op het dogmatische autoriteitsgeloof. In deze periode ontstond een culturele stroming of beweging van intellectuelen met als doel het gebruik van de rede en het filosoferen te bevorderen. De rede gaat alleen maar af op feiten, hoe verborgen die ook zijn.[1] De Verlichting stond aldus voor bevordering van de wetenschap en intellectuele uitwisseling. De propagandisten ervan bestreden het bijgeloof, misbruik van recht in kerk en staat, intolerantie en kwamen op voor zekere grondrechten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Verlichting_(stroming)

Wederopbouw

1001004006852129.jpg

Optimisme bij wederopbouw van Eindhovens winkelcentrum In het begin van de jaren ‘50 was er al heel wat veranderd in Nederland. De overheid streefde met het kapitalistische Amerika als grote voorbeeld een snelle industrialisatie na. De Geleide Loonpolitiek bleek een groot succes. Door de lage lonen hadden de bedrijven immers een goede concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland. Nederland had nog altijd een exportoverschot, en profiteerde daarom heel veel van de snelle groei van de wereldeconomie.

Een andere verandering rond die tijd was het ontstaan van grote bedrijven door fusies en overnames. Door schaalvergroting konden de kosten worden gedrukt en werden de winsten groter. Met name in de industrie en in de dienstensector groeide de werkgelegenheid enorm. Alleen in de landbouwsector was door mechanisatie een sterke daling van de werkgelegenheid te zien. Langzaam groeide het besef dat het economisch herstel een feit was, sterker; de verkregen welvaart leek permanent.

In de tweede helft van de jaren ‘50 stegen de lonen wel wat. Het geld werd echter niet over de balk gesmeten maar opgespaard, om later luxegoederen voor te kunnen kopen. De enorme welvaartsgroei was nu ook bij 'de gewone man’ te merken, en dat leidde tot groot optimisme en hoge toekomstverwachtingen.

De verzorgingsstaat werd nu pas echt opgebouwd. Willem Drees had in 1947 al wel een begin gemaakt met het geven van hulp aan ouderen -in de zogenaamde Noodwet Ouderdomsvoorzieningen. Zijn idealen werden echter pas in 1957 verwezenlijkt door invoering van de Algemene Ouderdomswet (AOW) en - toen hij al geen premier meer was - in 1963 de Algemene bijstandswet.

Het is belangrijk om te constateren dat in het kader van het algehele optimisme en werklust er een eensgezindheid werd gecreëerd die grote bemoeienis van de overheid mogelijk maakte. Als beste voorbeeld kunnen we misschien het bestaan van een ministerie van 'Maatschappelijk werk' noemen. Dat ministerie had als taak de Nederlandse gezinnen 'op te voeden’ om vervreemding met de steeds sneller veranderende tijd tegen te gaan. De staat moest, als een vader over zijn gezin bescherming bieden tegen zowel economische als maatschappelijke veranderingen en tegenslagen. Door een steeds grotere groep jongeren werd deze houding als uitermate betuttelend en benauwend ervaren. Ook de nog steeds zeer behoudende loonpolitiek veroorzaakte onvrede. Omdat de vakbonden instemden met de geleide loonpolitiek werden stakingen vaak niet door de bonden ondersteund. Het aandeel wilde stakingen nam dan ook toe in de loop van de tijd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wederopbouw

TREND: Ontspullen

Kastje aan de muur

de Volkskrant

17 maart 2016 donderdag

BYLINE: DOOR NADIA EZZEROILI

SECTION: V Opening; Blz. 19

LENGTH: 618 woorden

49440 02.jpg

Design - UITSLAG: VOLKSKRANT DESIGN CONTEST De kast van de toekomst is klein, zegt Chanel Kapitanj, want bewaren doen we digitaal. Haar Humus wint de Volkskrant ontwerpwedstrijd. Meer dan 250 deelnemers reageerden op de Volkskrant Design Contest in samenwerking met het oer-Hollandse meubelmerk Pastoe. Ontwerp 'de kast van de toekomst', luidde de opdracht, in de stijl van Pastoe: flexibel, praktisch en tijdloos.

Chanel Kapitanj (23) is de winnares. De jury oordeelt dat Kapitanj met haar ontwerp Humus - een simpel maar eigenzinnig design - overtuigend hoog scoort op elk onderdeel. Ze wint onder meer een reis naar Milaan, waar ze samen met Pastoe haar kast zal presenteren op Salone del Mobile, een belangrijke internationale beurs voor meubel- en productontwerpen. MINDER SPULLEN Een kast kun je het eigenlijk niet noemen. Het prijswinnende ontwerp lijkt meer op een wandplankje. Of een muurtafeltje, zoals juryvoorzitter en Volkskrantrecensent Jeroen Junte het minimalistische meubelstuk omschrijft. Het tafeltje wordt bevestigd aan de muur en neemt nauwelijks ruimte in.

Daar zit een gedachte achter, zegt Chanel Kapitanj, die industrieel design heeft gestudeerd in Luik. 'We digitaliseren onze foto's, boeken en documenten steeds vaker. Dankzij de technologie bewaren we al veel van onze spullen op iPads en usb-sticks. We zullen minder ruimte nodig hebben, de kast van de toekomst is dus compacter.'

MODEL Hoe klein het kastje ook is, het model blinkt volgens de jury uit in eigenzinnigheid. Junte: 'Het sluit aan bij de stijl van Pastoe in de letterlijke zin: pas het zelf toe. De gebruiker kan naar wens de plekken voor bijvoorbeeld een kaars, een plant of zelfs een aquarium inrichten.'

Toch voegt het ontwerp ook iets toe aan Pastoe, zegt Junte. Het kastje is niet alleen rechthoekig - kenmerkend voor het meubelmerk, maar heeft ook ronde vormen. Kapitanj: 'Ik wilde het kastje een tijdloze uitstraling geven, maar er ook mijn eigen stijl in verwerken. Die stijl laat zich vooral inspireren door de vloeiende vormen en kleuren van de natuur.'

Kapitanj is het trotst op de 'geheime lade', een opbergvak waar de gebruiker kleine items als snoertjes en laders in kan bewaren. 'Dat vind ik het innovatiefst aan mijn ontwerp. Op het eerste gezicht zie je de lade niet, maar je kunt er aardig wat in opbergen.'

ECONOMISCH Humus is gemaakt van keramiek en hout, materialen waarmee Kapitanj 'de natuur weer in huis wil halen' voor consumenten die een jachtig stadsleven leiden. 'Ik heb donkerbruin als basiskleur gekozen - ik wilde dat het kastje doet denken aan aardegrond. Tijdens het tekenproces heb ik de stijl van Pastoe en de simpele vormen in de natuur uitgebreid bestudeerd.'

'Het object scoort hoog op het onderdeel maakbaarheid', oordeelt Junte. 'Het is een groot voordeel dat de fabrikant dit ontwerp makkelijk kan produceren. Het hout is makkelijk te lakken in verschillende kleuren en het materiaal is erg betaalbaar. Kapitanj bewijst dat een kast niet duur hoeft te zijn.'

Pastoe is nog in gesprek met de ontwerpster over de doorontwikkeling en productie van het kastje, laat een woordvoerder weten, maar de verwachting is dat een element niet meer dan 275 euro zal kosten.

--- Publieksprijs Van de ruim 3.000 stemmen van Volkskrantlezers gingen er 800 naar de Multicloset van Stefan Theunissen (26). Deze kast kenmerkt zich volgens juryvoorzitter Jeroen Junte door speelsheid en flexibiliteit: de legplanken kunnen horizontaal en verticaal worden geschoven in het frame om de kast naar wens in te delen. 'Dat past in de trend dat de consument zich niet meer laat voorschrijven hoe een meubelstuk moet worden samengesteld. Dat heeft Theunissen goed aangevoeld.'


Duurzaam wonen op 24 vierkante meter

AD/Amersfoortse Courant

1 februari 2016 maandag

BYLINE: BERNADETTE KEIZER

SECTION: Regio - Amersfoort; Blz. 2

LENGTH: 503 woorden

File:1468520678-1468440512-tiny-home-index.jpg

Maxresdefault.jpg


Architect in gesprek over bouw 'Tiny Houses' in stad Duurzaam wonen in 2020: een lage hypotheek, geen riolering en slechts 24 vierkante meter groot. Zo ziet architect Eugène Zaaijer (43) Amersfoort graag. Hij is al in gesprek met Amersfoortse ondernemers om zijn huis van de toekomst letterlijk van de grond te laten komen. ,,Eigenlijk is het best gek. Eugène kijkt om zich heen. Hij zit aan zijn bureau in een enorm pand dat vroeger het Eemklooster was. ,,We gebruiken in ons leven zoveel ruimte en spullen. Wat je bezit, bezit jou. Dat moet anders kunnen.

Het is een uit Amerika overgewaaid concept: 'Tiny House', duurzaam gebouwde huizen, niet groter dan 24 vierkante meter en gebouwd om het hele jaar in te wonen. De focus ligt op duurzaam leven en het creëren van meer vrijheid.

Zaaijer is eigenaar van zijn eigen bureau ZSV-architecten. Als zelfstandig ondernemer hecht hij waarde aan innovatie. Met zijn partner Bouke Staphorst ontwierp hij een plan voor de Nederlandse variant van 'het huis van de toekomst.' Zaaijer ziet een trend van minimalisme en speelt hierop in: ,,Ik merk dat er een behoefte bestaat voor mensen om kleiner te wonen. Als dat daarnaast ook nog eens duurzaam kan, is dat fantastisch.

Het klinkt ideaal. Jezelf afzetten tegen de consumptiemaatschappij en leven in een woning met een zo klein mogelijke 'ecologische afdruk': het huis recyclet zichzelf. Inleveren op comfort is niet nodig. Volgens Zaaijer zijn de Tiny Houses van alle gemakken voorzien. ,,Alles wat in een gewoon huis zit, heeft dit ook, vertelt hij. ,,Maar dan duurzaam. Een composttoilet vervangt de riolering. En nee, dat gaat niet stinken hoor, zegt hij lachend.

De eerste versie van de Tiny House is gebouwd voor twee personen. Door middel van zonnepanelen wekt het huis zijn eigen energie op. Regenwater wordt gebruikt om te drinken, mee te douchen en te wassen. Onbeperkt groene wifi opgewekt uit planten. Het kan allemaal. Vrijer leven

Behalve duurzaam leven, heeft een Tiny House meer voordelen. ,,Minder is meer. Minder ruimte en minder spullen zorgt voor minder afleiding. Je bent in staat om als burger vrijer te leven. En het feit dat je minder geld hoeft uit te geven aan je hypotheek en andere woonlasten, is ook mooi meegenomen.

Ook de gemeente kan profiteren van het idee, vindt Zaaijer. ,,Ik zie veel plekken in Amersfoort die niet benut worden. Zonde, want grote bedrijventerreinen, zoals Isselt, zouden ideale locaties zijn. Verder is dit concept niet alleen duurzaam, maar ook eigentijds. Een stad met Tiny Houses trekt creatievelingen aan, die op hun beurt de stad weer een innovatieve impuls zullen geven.

Een huis van de toekomst heeft meerdere functies. Mantelzorgwoningen, studentenhuisvesting, vergaderruimten en zelfs tijdelijke opvang van vluchtelingen noemt hij als voorbeeld van het veelzijdige Tiny House.

,,Op een duurzame manier wonen is net zo comfortabel. Het is prettig voor je portemonnee en voor het milieu. Dat is het wonen van de toekomst.

We omringen ons met spullen die we zelden gebruiken

NRC Handelsblad

11 juli 2013 donderdag

SECTION: Opinie

LENGTH: 957 woorden

SAMENVATTING We geloven dat auto's en kleren ons in de toekomst vervullen van vreugde - zoals ze dat doen als we ze kopen. Manipulatie, meent Pepijn Vloemans. VOLLEDIGE TEKST:

Dat reclame onze verlangens manipuleert, weet iedereen, maar waarom is reclame daarin zo effectief? Omdat we slordige denkers zijn. Als het op ons koopgedrag aankomt, kunnen we onszelf het beste wantrouwen. Althans, volgens de Nobelprijs winnende econoom Daniel Kahneman. ,,Niets is zo belangrijk in het leven als je denkt dat het is, dan wanneer je eraan denkt", schrijft hij in zijn magnum opus Thinking, fast and slow (2011).

Waarom we onszelf moeten wantrouwen wanneer we iets nieuws willen, begreep Kahneman tijdens zijn aanstaande verhuizing naar Princeton. Zijn vrouw was ervan overtuigd dat het vertrek van het zonnige Californië naar het koele en regenachtige Princeton ten koste zou gaan van het levensgeluk van de familie. Net als de meeste mensen geloofde zij - intuïtief, dus zonder er lang over na te denken - dat zon gelukkiger maakt dan regen. Kahneman geloofde dit niet - en wijst daarvoor onder meer naar de zogenoemde 'twee denksystemen'. Eén denksysteem werkt snel en slordig: intuïtie bijvoorbeeld. Het andere is traag en nauwkeurig: denk aan statistiek en wetenschap. Kahneman zette het laatste denksysteem in om de intuïtie van zijn vrouw te onderzoeken. Hij vergeleek het verschil in welbevinden tussen de inwoners van Californië en die van het druilerige middenwesten van Amerika. Dit verschil was er niet. Klimatologische omstandigheden hebben dus geen invloed op levensgeluk, concludeert Kahneman. Een triomf van het langzame denken op de onderbuik. Wel dáchten de meeste mensen dat klimaat bepalend was voor hun geluk.

Hoe is dit verschil tussen onze voorspellingen over wat ons gelukkig maakt en wat ons in werkelijkheid gelukkig maakt te verklaren? Doordat we een te grote rol toedichten aan de dingen waar we op een bepaald moment aan denken, beredeneert Kahneman. Denken inwoners van het Amerikaanse middenwesten (of Nederland) aan Californië, dan denken ze aan mooi weer. En denken ze aan mooi weer, dan denken ze aan een prachtige wandeltocht. Ze vergeten dat de realiteit minder zonnig uitpakt: ook in Californië werken mensen binnen, doemt liefdesleed op en liggen ontevredenheid en existentiële twijfel als hongerige hamsters op de loer. De prominente rol die zonneschijn speelt in onze Californië-fantasie, blijkt in werkelijkheid maar een miezerig bijrolletje te vervullen in het toneelstuk van het dagelijks leven.

Deze 'focus-illusie' geldt ook voor onze nieuwe aankopen. We overschatten het positieve effect van opwindende producten. We geloven dat auto's, gadgets en modieuze kleren ons in de toekomst vervullen van vreugde - zoals ze dat doen als we ze kopen. We vergeten dat de droom die nieuwe spullen teweegbrengt, bestaat bij de gratie van de aandacht die we ze geven op het moment van aanschaf.

Een begerige consument levert broddelwerk af in zijn koopoverwegingen. De pastamachine die we kopen omdat we het ding associëren met de idylle van ambachtelijk koken voor vrienden, is in de praktijk een onhandig kreng. Ook vergeten we dat we geen tijd hebben om zelf pasta te maken - er zijn altijd tien andere dingen logischer om te doen. De tragiek van de slordig denkende mens is dat deze zich omringt met spullen die zelden worden gebruikt. In het consumptieparadijs wordt de asymmetrie in denkmethoden tussen marketeers en consumenten maximaal uitgebuit. Marketing is een wereldwijde miljardenindustrie die bedreven is in het 'langzaam denken'. Tot in detail is duidelijk hoe de slordig denkende consument kan worden verleid om een impulsaankoop te doen. En verleiden, wist de tovenares Circe die Odysseus zijn Penelope wilde doen vergeten, betekent: de aandacht afleiden. Wij worden dagelijks bloot gesteld aan georkestreerde reclamecampagnes die ons wijzen op de eigenschappen, mogelijkheden, beloften van nieuwe producten. Reclame is een poging ons de overvloed die we al hebben te laten vergeten en ons een tekort te laten beleven. Reclame wakkert de inflatie van het bestaande aan.

En dat werkt. De nieuwe jas die we eerst zelfbewust droegen, wordt vanzelfsprekend en daarmee een detail in ons bestaan - een andere nieuwe jas heeft zich in volle glorie aangediend. Daarom eindigen de meeste aankopen in een desillusie. We ontdekken dat de droom die we onszelf voorspiegelden niet waargemaakt wordt. We zijn weer wie we zijn: onszelf, maar dan met de last van extra spullen en schulden.

Schakelen we echter ons 'langzame' denksysteem in voor we iets kopen, dan kunnen we beslissingen nemen waarin de factor 'toekomst' een rol speelt. Interessant is Kahnemans suggestie ons geld te besteden aan terugkerende ervaringen in plaats van aan spullen. Terwijl de meeste spullen onvermijdelijk zullen wegzakken in een moeras van vergetelheid, moeten we aan ervaringen (voetballen, uit eten gaan, reizen, leren, lezen, schrijven) telkens opnieuw aandacht geven. Daarmee blijven ze terugkeren in ons leven als constant waardevolle ervaringen. In economische termen gesteld is de waarde-inflatie van een investering in vaardigheden of ervaringen lager dan een investering in bezit. Wanneer we daarnaast ook nog beter weten te waarderen wat we al bezitten voordat we iets nieuws kopen, worden we minder vatbaar voor de focus-illusie en neemt onze immuniteit tegen reclame toe.

Dat onze verlangens gemanipuleerd worden, is onvermijdelijk. Maar het besef dat we slordige denkers zijn, introduceert de mogelijkheid van verzet. Daarover zouden we wel eens beter mogen nadenken.

Pepijn Vloemans is medewerker van De Helling, het wetenschappelijke bureau van GroenLinks. Binnenkort verschijnt zijn 'Survivalgids voor het consumptieparadijs'.

Miss Megatrend

Metro (NL)

12 juli 2012 donderdag NL

Miss Megatrend

BYLINE: ;EVELYN VAN HASSELT

SECTION: Blz. 15

LENGTH: 349 woorden

Kooptrend. Vrouwen nemen 70 procent van alle aankoopbeslissingen. Merken die daar op inspelen, hebben volgens marketingexpert Mabel Nummerdor de toekomst.

Vertel eens wat meer over de feminisering van de samenleving? Er is sprake van een megatrend waar we met zijn allen middenin zitten. Vandaar dat ik er een boek over heb geschreven: Miss Marketing. Simpel gezegd worden vrouwelijke waarden in onze samenleving steeds belangrijker. Dit betekent dat er een verschuiving plaatsvindt van bijvoorbeeld spullen hebben naar spullen delen . Status ontleen je niet zozeer meer aan geld en bezit, maar aan een goed netwerk.

Hoe kunnen merken inspelen op deze trend? Met het roze maken van een auto, mobiele telefoon of stuk gereedschap kom je er niet. Merken moeten zich realiseren dat een merk als statussymbool steeds minder interessant wordt. Om in deze tijd te overleven als merk moet het zich waarden eigen maken als gelijkwaardigheid, openheid en menselijkheid. Deze waarden kun je ook goed terug zien in productdesign.

Welke merken geven het goede voorbeeld? Dat zijn vooral Scandinavische merken. Zo ontwikkelde Volvo vijf jaar geleden al een auto op basis van vrouwelijke waarden. Bij het ontwerp van deze auto werd enorm gelet op details want een vrouw is een veeleisende consument, die al valt over onhandige bekerhouders.

Details zijn dus belangrijk? Zeker! Denk maar eens aan een hotelkamer. Vrouwen letten overal op: wat voor een kussentjes liggen er op het bed, word ik verrast met een chocolaatje op het kussen, is er een föhn en welk merk badschuim gebruikt het hotel? Een man is al blij als de televisie werkt.

Hoe vertaalt deze trend zich naar mode en beauty? Delen is een belangrijke vrouwelijke waarde. Het sharing wardrobe concept wint dan ook aan populariteit. In plaats van voortdurend nieuwe kleding kopen, lenen we vaker elkaars kleding. Verder is van belang dat grenzen vervagen. Zo worden brogues tegenwoordig net zo makkelijk door vrouwen gedragen als door mannen en liet HEMA een BH aanprijzen door een mannelijk model. Kijk voor meer informatie op http://www.miss-marketing.nl.

Liever ieder voor zich;

De Telegraaf

2 januari 2014 donderdag

'Als ik socialistisch wil zijn, ga ik wel naar Cuba of China'

SECTION: WatUZegt; Blz. 6

LENGTH: 589 woorden

De deelnemers aan de Stelling van de Dag vegen de vloer aan met de deeleconomie. Weinigen zien iets in het samendoen met spullen als gereedschap of het delen van de auto. De tegenstanders hebben weinig woorden nodig: onzin, vinden zij. Waardeloos geitenwollensokkengedoe. Het meer samen delen met anderen maakt bij 81 procent geen deel uit van het pakket goede voornemens voor 2014. In de Verenigde Staten is de 'deelconomie' al ontdekt en op bepaalde terreinen omarmd, maar u ziet er voor ons in Nederland geen toekomst in. Er komt ruzie van , weet u. Nog een risico: Van delen komt stelen.

Het kan alleen werken als mensen saamhorig zijn . En daar ontbreekt het volgens u aan. Nog geen kwart is het eens met de stelling Samen delen goed voor iedereen. Zo profiteren weer de mensen die onproductief zijn , voorziet een deelnemer.

Voordelen Het lijkt zo'n goed idee: de auto staat best vaak werkeloos voor de deur en je gereedschap heb je ook niet om de haverklap nodig. Samen delen is het ei van Columbus. Voordelen lijken er genoeg. Je kunt beter en groter gereedschap aanschaffen, ladders bijvoorbeeld. Delen zorgt volgens anderen voor minder afval en legt minder beslag op schaarse middelen, en bovendien is delen logischer, economischer en respectvoller dan alles voor jezelf willen houden .

Is het ook goed voor de economie? De grote meerderheid van de deelnemers denkt van niet. Er worden per slot van rekening minder spullen verkocht als er meer gedeeld wordt. Wel zou het delen volgens 30 procent van de deelnemers de sociale interactie in de maatschappij bevorderen. Toch verklaart meer dan een kwart dat zij zelf wel goederen delen met anderen. Als je de juiste mensen vindt, is delen geen probleem , zegt iemand. Deze lezer legt de vinger op de zere plek: Ik ben zuinig op mijn spullen en onderhoud ze goed en dat doet niet iedereen. Vandaar dat u het liefst uw eigen spullen houdt. Meer dan de helft (59 procent) verklaart niets te voelen voor uitlenen of delen. Het delen van uw eten is weer iets anders, zo blijkt. Ruim de helft doet dat weliswaar nooit, maar een grote groep van 48 procent brengt wel eens wat naar buren of familie.

U hebt geen behoefte aan van bovenaf geregisseerde deelprojecten. Als in uw wijk een buurtcomité met een initiatief komt, staat slechts 20 procent daar welwillend tegenover. Maar die groep groeit als het over 'praktische zaken' als gezamenlijke opwekking van energie gaat, hoewel enkele argwanende deelnemers hierin een sluipweg zien om toch wéér een windmolen te bouwen.

Hoewel de deelnemers aan de Stelling niet dol zijn op overheidsbemoeienis ( Iets voor burgers onderling. Geen bemoeienis overheid, dan loopt het geheid fout af ) mag de overheid wel een rol spelen bij zulke projecten, door bijv. fiscale voordelen te verlenen. Ook het auto delen zou daarbij gebaat zijn, vindt 22 procent. Een deelnemer merkt daarentegen op dat onze hele economie zo langzaam aan ontwricht raakt door belastingvoordeeltjes. Hoogste tijd om daarmee te stoppen.

De deeleconomie lijkt verdraaid veel op het communisme , vat een deelnemer samen. De beter bedeelde, hardwerkende mensen betalen en de rest lift mee. Een ander grapt: Als mijn buurvrouw en de inkomstenbelasting ook gedeeld kunnen worden, dan vind ik het prima Coosje Hiskemuller

Vandaag is er weer een Stelling van de Dag. U kunt eraan meedoen tussen 11.00 en 15.30 uur via www.telegraaf.nl en www.wuz.nl .


Ontspullen

Eindhovens Dagblad

1 maart 2017 woensdag Helmond Editie

SECTION: Eindhovens Dagblad; Blz. 2

LENGTH: 360 woorden

Column | DAPHNE BROERS d.broers@ed.nl Ik kijk omhoog richting het dak. Naast mij torent een stapel van dozen de lucht in. Anderhalf jaar na de verhuizing en ik ben nog altijd niet door de onuitgepakte dozen heen.


Ik voel een nieuwe ronde goede voornemens opborrelen. Hoeveel zooi kan een mens verzamelen in z'n leven? En wat heb je nou eigenlijk echt nodig?

Ik kijk op een van de dozen. Daphne Bewaar Zolder staat er op. Ik heb meerdere van dat soort dozen. Ze zitten vol met sentimentele resten uit mijn verleden. Spullen die ik niet dagelijks nodig heb, maar die ik never ever weg kan gooien. Mijn eerste pop. Schoolrapporten. Een kaartje van mijn moeder. Mijn eerste rozet van een paardrijwedstrijd.

Die dozen vergeef ik mezelf. Maar die andere, die vol zitten met spullen die ik anderhalf jaar met gemak heb kunnen missen, daar moet ik korte metten mee maken. Enkele reis kringloop.

Daarna moet ik echt mijn leven beteren. Alles kan dan wel te koop zijn en vaak ook veel te goedkoop, maar we vragen onszelf vaak helemaal niet meer af of we het wel echt nodig hebben. We kopen om het kopen, om het kortstondige geluksgevoel. Spullen verliezen hun waarde nog voor ze de bodem van het mandje hebben geraakt.

Ik ben niet de enige die klaar is met de overdaad. 'Ontspullen' is blijkbaar in de mode. Onlangs kwam er een boek van James Wallman uit met de toepasselijke titel 'Stuffocation' (stikken in de spullen). Daarin onder andere onderzoeken die aantonen dat je stress krijgt van rommel, dat je onrustig en angstig kunt worden van overconsumptie en dat je van ervaringen gelukkiger wordt dan van materie.

Hij heeft ook oplossingen. Begin eens te tellen hoeveel je van iets hebt, of het een vaste plek heeft en of je er iets mee doet. Wallman raadt als opwarmertje voor deze onderneming de sokkentest aan. Zelf kwam hij tot 39 paar. Ikzelf moet tot mijn grote schaamte bekennen dat ik 43 paar heb. Ondanks dat er ook heel ouwe gevallen bijzitten en vijf paar hardloopsokken, is het toch een bizar en overdreven luxe aantal.

Na het uitzoeken van de dozen wordt het dus afscheid nemen van overtollige sokken. We kopen om het kopen, om het kortstondige geluksgevoel

heel veel leven op orde

Noordhollands Dagblad

8 maart 2017 woensdag Dagblad Zaanstreek

Zaanse Loslaatdag, beetje ’Linda’, heel veel leven op orde

BYLINE: Ronald Massaut

SECTION: REGIO; Blz. 001

LENGTH: 173 woorden

Wormerveer De Zaanse Loslaatdag is een initiatief van Marianne Winter, professional organiser, geïnspireerd op de Landelijke Loslaatdag. Maar landelijk of regionaal, loslaten is het begin van iets nieuws. Verschillende workshops gaan zaterdag 25 maart in de Groote Weiver in Wormerveer over loslaten van spullen en de soms verstikkende agenda. De Zaanse Loslaatdag is de regionale invulling van de landelijke evenknie. De dag combineert verschillende workshops die in het teken staan van loslaten; ’ontspullen’ en leven zonder afval. Ook zijn er ontspanningslessen in Yin yoga en hoofdmassage, nek-, schouder- en rugtherapie. Ook is er voetreflexmassage. Naast actieve workshops zijn in de Groote Weiver verschillende standhouders met passende producten, zoals Skin Care Assendelft en Marcha’s Waxmelts. De Zaanse Loslaatdag is zo opgezet, dat bezoekers vooraf modules kunnen koppelen tot een persoonlijk programma. Kaarten via de website van Marianne Winter, www.maryregelthetwel.nl Ondernemend: Marianne regelt ’t allemaal


Marianne regelt ’t allemaal

Noordhollands Dagblad

8 maart 2017 woensdag Dagblad Waterland

BYLINE: Ronald Massaut

SECTION: REGIO; Blz. 010

LENGTH: 660 woorden

Assendelft Marianne Winter regelde toch altijd alles al. Dus professional organiser was zo gek nog niet, toen zij toe was aan een nieuwe uitdaging tijdens haar carrière bij een financiële dienstverlener. Op zoek naar iets anders stuitte ze in 2015 op deze opleiding. Als gediplomeerd professional organiser helpt zij mensen om hun huishouden - en in het verlengde hun leven - weer op orde te krijgen. Begonnen voor ’Zaanse Vinex-vrouwen’ helpt zij nu door heel Noord-Holland vrouwen en gezinnen uit de rommel.

MARY regelt het wel.nl, zo heet het bedrijf van Marianne Winter. Zij combineert adviezen van de populaire Japanse opruimgoeroe Marie Kondo met Zaanse nuchterheid. Nu staat minimalisme wel heel dichtbij de Japanse cultuur. En toch: vanuit het boeddhisme zijn de uitgangspunten welhaast gelijk aan die voor Hollandse kaaskoppen; een opgeruimd huis is (het begin van) een opgeruimde hoofd. „Mensen zeggen dat ze emotioneel gehecht zijn aan spullen, maar als je vraagt ’vind je ze ook echt mooi of zijn ze nodig’, dan blijkt de verbondenheid gering. Voor mij de eerste stap naar opruimen.” „Het leven was vroeger zo eenvoudig. Je kocht alleen wat je écht nodig had. Totdat reclamemensen en marketeers er een sport van maakten om ons zo veel mogelijk dingen te verkopen die we helemáál niet nodig hebben.” En die spullen belanden op de grote eettafel of op de werkkamer, die spontaan het stempel ’rommelkamer’ krijgt. En daar wórdt het ook een rommel. Marianne noemt het ’magneetplekken’. „Alles wat er ’tijdelijk’ komt te staan wordt het een dumpplek, want dat werkt als een magneet.” Marianne begrijpt de oorzaak. „Veel mensen hebben een enorm druk leven met werk, carrière of bedrijf en gezin, dus amper tijd voor zichzelf. Dat werkt in hun nadeel als spullen ontsporen in ’rommel’. Precies de reden waarom ik mij zomer 2015 aanvankelijk richtte op Zaanse Vinex-vrouwen als doelgroep. Ik woon er zelf en zie om mij heen en hoor van vriendinnen hoe moeilijk het is om alles te regelen.” Wie door de bomen het bos niet meer ziet, belt Marianne om een afspraak te maken voor een gratis intakegesprek om problemen en wensen te bespreken. „Ik vraag bijvoorbeeld, hoe wil je dat je huis er uit ziet en hoe is het zo gekomen? Kernpunt is bewustzijn te creëren en om (opnieuw) te ontspullen. Daarna om nieuwe aankopen te remmen en als derde om overbodige spullen te verkopen. Dat levert geld op en daar worden mensen meteen weer blij van.” Besef en ontspullen komen gaandeweg, weet Marianne. „Je kunt natuurlijk in een weekeinde je hele leven omgooien, een container voor de deur zetten en als een bezetene opruimen. Op zondagavond ben je doodop en is het werk zeker niet af. Daar word je dus niet gelukkig van. Je moet geleidelijk en planmatig te werk gaan. Ontspullen begint bij het besef dat je wel heel veel spullen hebt en dat ze je niet gelukkig maken.” Mensen stuiten op twee belangrijke valkuilen. „Spullen die je bewaart ’voor het-geval-dat’ bestaan niet. Het-geval-dat doet zich in de praktijk zelden voort. Dan heb je ook nog ’bewaarspullen’. Bewaren als in spullen ergens opslaan is een uitgestelde beslissing. Hoe eerder je dat inziet en daar actie op neemt, hoe beter. Beslis wat je er mee gaat doen. En als je geen afscheid wilt nemen, waar ga je het dan een waardevolle plek geven?” Marianne is een échte ondernemer; actief op Facebook en social media, bovenaan in de zoekmachines, breed opgezette website en actief met workshops zoals vroeger ’tupperware party’s. Ze houdt inloopspreekuur in de Bieb, heeft een webwinkel en houdt op 25 maart zelfs een beurs, de Zaanse Loslaatdag. „Ik benader actief tussenpersonen, van makelaar tot begrafenisondernemer om mensen te begeleiden bij hun huis opschonen voor verkoop en om nabestaanden te helpen de administratie op orde te krijgen, zodat ze de nieuwe situatie kunnen overzien. Dit is heel een compleet vak.”

Professional organiser helpt leven op orde

Depo Wereldmuseum - Stanley Bremer

We hebben hier zo veel de zelfde soortgelijke spullen, dat ik er de bezem door heen heb gehaald. We hebben samen met experts besloten welke objecten zo bijzonder zijn dat ze mogen blijven, de andere soortgelijke producten gaan we dan verkopen. Kijk bijvoorbeeld naar deze trommels, eigelijk zijn de bijna allemaal het zelfde. Als je gaat filteren hou je alleen de belangrijkste en interessantste kern over. de rest van de spullen word thematisch verdeeld over de andere musea. De foto's gaan naar het foto museum, de bootjes naar het scheepsraad museum, die weten hier veel beter raad mee dan wij. dan komen we ook tot de mogelijkheid om alles tentoon te stellen. Ooit hadden we geld te veel en hebben we alles wat los en vast zat bij elkaar gekocht, "Anale Fixatie noem ik dat." lekker consumeren. nu moeten we juist gaan douwnsizen omdat we ook niet meer blind kunnen vertrouwen op de subsidies die we krijgen. We wilden eerst alleen de Afrika collectie over houden maar dat was iets te veel van het goede. Elie van Rijckevorsel (1845-1928 was wetenschapper, reiziger, avonturier, verzamelaar van etnografische kunstvoorwerpen en Rotterdammer) hij zij ooit "Wie te veel omhelst, houd weinig vast." Hij was na zijn dood een van de gulle schenkers van het wereldmuseum.

https://www.youtube.com/watch?v=3FA3ACrvs7I

ORDENEN

De mens

manieren van ordenen

Keversoorten.jpg

-functie

-uiterlijk

-kleur

-vorm

-soort

-materiaal

-grote

-werking


https://nl.wikipedia.org/wiki/Ordinatie

https://nl.wikipedia.org/wiki/TaxonomieReformatorisch Dagblad: Manieren om te rangschikken

Allerlei-v-Ruth1-1024x551.jpg

17 maart 2010 woensdag

Bijna iedereen heeft soms last van dwang; Binnenlandredactie

SECTION: 3VANDAAG; Blz. 3

LENGTH: 321 woorden

AMSTERDAM Drie keer controleren of het gas wel uit is, de was op kleur ophangen, altijd de traptreden tellen; bijna iedereen vertoont wel eens dwanggedrag. Dat blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine, dat vandaag verschijnt. Van de 600 lezers die meededen aan een onderzoekje, gaf 99 procent aan regelmatig handelingen te doen die niet echt nodig zijn, maar die ze toch belangrijk vinden. Het onderzoek geeft volgens Psychologie Magazine overigens enigszins een vertekend beeld, omdat relatief veel mensen met dwanggedachten de vragenlijst invulden. Toch is volgens de onderzoekers slechts ongeveer 20 procent van de Nederlanders geheel dwangvrij. Zo hebben nogal wat ondervraagden last van dwanggedachten op het gebied van ordenen: 53 procent rangschikt voorwerpen; ze ordenen bijvoorbeeld de boeken op kleur of alfabet. Opvallend veel mensen melden dat ze de vaatwasmachine opnieuw inruimen als iemand de kopjes of messen er hun inziens verkeerd in heeft gezet. Vrouwen hebben meer last van ordeningsdwang dan mannen: maar liefst 55 procent zet bijvoorbeeld de kopjes op kleur in de kast met de oortjes dezelfde kant op. Bij mannen is dat 34 procent. Een andere mogelijkheid van een dwanggedachte is de controle. Met name mannen controleren obsessief de veiligheid in huis: 62 procent van de mannelijke deelnemers checkt meermalen of ramen en deuren wel goed zijn gesloten, terwijl 43 procent van de mannen gas, licht en waterkraan controleert. Daarnaast zetten veel mensen achterlopende klokken dwangmatig op de juiste tijd. Een groot aantal van hen doet dat ook in andermans huis. Bijna een kwart van de deelnemers (23 procent) voelt geregeld een onstuitbare dwang om de handen te wassen. Schoonmaakdwang is vooral een vrouwending. Zolang iemand niet meer dan een uur per dag kwijt is aan dwanggedrag, is er geen sprake van een stoornis. Deskundigen schatten dat 2 procent van de Nederlanders een echte dwangstoornis heeft.

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: REFDAG

LOAD-DATE: March 17, 2010


De Groene Amsterdammer: Is ordenen verbergen?

Zo-betrek-kind-opruimen.jpeg

September 9, 2000 Jaar 124, Week 36

Ik moet ordenen; Opheffer

BYLINE: Opheffer

LENGTH: 66 words

Ordening - ik ben voortdurend bezig met zaken te ordenen. Maar om te ordenen moet je hiÎrarchie en aanbrengen. Je moet onderscheid kunnen maken. Wie niet gelooft in hiÎrarchie, kan ook geen onderscheid maken. Die kan ook niet ordenen. De makkelijkste manier van ordenen is verbergen. Nee, die walgelijk geborduurde lap van je oma, met anker, kruis en hart, gooi je ook maar niet weg. www.groene.nl

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Magazine

LOAD-DATE: November 28, 2006

verticaal opbergen

Verticaal opbergen

Geplaatst op 28 mei 2015 Zeg eens eerlijk, heb jij wel eens nagedacht over hoe je dingen opbergt?

Maak jij vaak stapels? Of gebruik je liever postbakjes waar je alles in legt? Liggen jouw dossiers en documenten op elkaar gestapeld in de kast?

Ik stel deze vraag omdat ik in de praktijk vaak zie dat mensen stapelen. Dossiers en documenten, maar ook boeken, tijdschriften of kantoorartikelen. Ze worden bovenop elkaar gelegd. Horizontaal stapelen, noem ik dat. Je legt de lagen plat op elkaar en zo ga je de hoogte in.

Het probleem van horizontaal stapelen is dat die zaken minder snel toegankelijk zijn. Je moet de hele stapel vastpakken of tegenhouden om er iets uit te halen. En als je stapels te hoog worden, loop je de kans dat ze omvallen als je er iets tussenuit wilt halen. Ook terugstoppen van een document of dossier is lastiger als je stapelt. Waarom? Omdat je ook dan weer iets tussen de stapel moet terugleggen. Vaak nemen we die moeite niet en leggen het stuk bovenop de stapel. En als je al een structuur of systeem had in je stapel, is daar na verloop van tijd niet zoveel meer van over….

Het is belangrijk om snel en makkelijk bij je stukken te kunnen. Dit wordt vaak onderschat. Het bespaart je tijd en ergernis als je zaken direct kunt pakken. Maak het jezelf dus zo makkelijk mogelijk en stop met stapelen, want er is een alternatief. Een veel makkelijkere methode om je stukken en dossiers toegankelijk te maken en te houden. Zowel op je bureau, in je bureaula, als in je kast. Dat alternatief is verticaal ‘stapelen’. Je stukken staand opbergen.

Verticaal opbergen is een fijne manier om je papieren of dossiers te organiseren. De reden is heel simpel: verticaal = visueel. Alles wat je verticaal opbergt, is makkelijker terug te vinden, eenvoudiger te pakken en vooral ook vlotter terug te zetten, dan wanneer het in een stapel ligt.

Je doet dit waarschijnlijk al zonder dat je het weet, met een ordner bijvoorbeeld. Die kun je staand neerzetten, die valt niet om (als hij niet te vol zit tenminste) en je kunt eenvoudig meerdere ordners naast elkaar zetten. Het pakken en terugzetten gaat makkelijk en snel. Een ander voorbeeld zijn boeken. Als je jouw boeken staand opbergt, zijn ze heel toegankelijk. Je pakt ze makkelijk uit de kast en het terugzetten is ook een fluitje van een cent. Het kost je minder tijd én het is beter voor de rug van je boeken.

Zo werkt het ook zo voor je papieren en dossiers. Als je stapelt, leg je de papieren op elkaar en verstop je ze als het ware tussen de andere stukken. Een hele simpele én effectieve manier om papieren verticaal op te bergen is met behulp van tijdschriftencassettes. Gewoon simpele cassettes. Ze zijn er in allerlei kleuren, designs, maten en materialen. Je dossiers staan dan op je bureau of in de kast en – heel belangrijk- ze vallen niet om als je er iets uithaalt! Je kunt de cassettes of dossierruggen labelen. Je kunt met verschillende kleuren mapjes werken, het maakt niet uit, als jij je stukken maar goed en snel kunt pakken.

Staand opbergen behoort al jaren tot een van mijn favoriete manieren om effectief op te bergen. De verticale opbergmethode kun je overigens op veel meer vlakken toepassen dan op je kantoor, zoals in je kledingkast, de badkamer of keuken. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo schreef er ook over in haar meest recente boek ‘Opgeruimd’. Ze beschrijft daarin o.a. hoe je kleding zo kunt vouwen dat het blijft staan in je kast, zonder hulpmiddelen. Dus geen T-shirt meer uit de stapel vissen! Haar opruimmethode is wereldwijd bekend en zij maakt vaak gebruik van visueel opbergen. Verticaal dus!

Staand opbergen werkt echt. Toch zijn er wel zaken die je beter liggend kunt stapelen (horizontaal opbergen). Vooral bij homogene zaken is dat het geval. Zaken van gelijke soort dus. Briefpapier is daar een mooi voorbeeld van. Je kunt het prima bewaren in een postbakje in de kast of ladeverdeler in de bureaula. Net als L-mapjes of showtassen trouwens. Zolang de items gelijksoortig zijn en je ze gescheiden houdt van andere homogene zaken, is horizontaal stapelen een goede oplossing. http://www.effectiviteitstrainer.nl/verticaal-opbergen/

peuters dol op ordenen

Ordenen-en-sorteren.jpg

Peuters zijn dol op ordenen en sorteren. En daar hoort ook het rijgen van kettingen bij. Ze kunnen kralen op vorm, grootte of kleur sorteren.

Trouw: Ordenen verslavend van af kinds af aan

7dab0d54a8b15e89be6d50573e74664c.jpg


10 december 2016 zaterdag

Alles op orde?

SECTION: | Wetenschap; Blz. 17

LENGTH: 710 woorden


HIGHLIGHT: Daan van Eijk en Jan Beuving vormden samen het (wetenschaps)cabaretduo Jan & Daan. Jan is wiskundige en toert nu door het land met zijn programma 'Raaklijn'. Daan is natuurkundige en werkt bij Nikhef, het instituut voor subatomaire fysica. Om de week stellen zij elkaar hier een vraag.

jan vraagt daan Ha Daan,

Ooit ontmoette ik, vlakbij Utrecht Centraal, een man die in een schriftje de passerende treinen turfde. Hij hield een uur lang bij hoe de diverse treinen zich verhielden tot de dienstregeling. 'Arnhem +2' schreef hij dan op, of 'Breda op tijd'. Als hij dan na een uur de hele dienstregeling had gehad, ging hij naar huis.


Ik begrijp deze man. De dienstregeling van de NS is, als hij werkt, een wonder van welordening. Vanaf morgen krijgen we weer een nieuwe, die natuurlijk lijkt op de oude, omdat het allemaal al zo vernuftig in elkaar zit. Het is een optimalisatieprobleem waar tamelijk veel wiskunde bij komt kijken. Het uitvallen van ÈÈn trein kan, in een slecht systeem, een domino-effect veroorzaken dat uren kan doorwerken. Dat moet allemaal zoveel mogelijk ondervangen worden in een dienstregeling die een evenwicht moet bewaren tussen betrouwbaarheid en reiscomfort. Vroeger leek het me een geweldige baan, om zoiets te ontwerpen.

Ordenen is een verslaving. Je kunt woorden bijvoorbeeld ordenen op alfabet of op woordlengte - wat je maar wilt. Neem nu de openingszin van deze column. Zou je die alfabetisch ordenen, krijg je: Centraal de die een een ik in man ontmoette ooit passerende schriftje treinen turfde Utrecht vlakbij. Of op woordlengte (en dan alfabetisch): de ik in die een een man ooit turfde treinen Utrecht vlakbij centraal ontmoette schriftje passerende. (Als we de ij zien als twee letters.) Wat opvalt is dat zo'n gekozen ordening juist chaos in de betekenis teweegbrengt. De zin wordt tamelijk onleesbaar - de regels voor zinsbouw houden blijkbaar totaal geen rekening met de uiterlijke kenmerken van een woord. Ik zie dat gelijk weer als een uitdaging: kunnen we zinnen verzinnen die Èn op lengte en alfabet geordend zijn, Èn begrijpelijk blijven? Dat kan, en het is gelijk een nieuwe verslaving. Bijvoorbeeld: Ik jat weleens zoutvaatjes. Aad bad dat God hem zag. Adam belde Carine daarnet eventjes. Daan (evenals Janneman) schrijft wetenschapscolumns.

Is het typisch iets voor wiskundigen, om hiervan te houden? Of zijn natuurkundigen er ook dol op? Van welke ordening word jij nou blij? Of gedij je meer bij chaos?

eeGnort!

Dag Jan,

Afgelopen weekend was ik thuis naar een papieren document op zoek. Ik meende te weten waar ik het had neergelegd, maar dat bleek niet te kloppen. Dus ging ik van kast naar kast en voor ik het wist was ik aan het opruimen. Ik was het niet van plan en toch belandde ik zomaar in de opruimmodus, wonderbaarlijk. Hoe dan ook, nadat ik me een uurtje had kwaad gemaakt, lag alles keurig op stapels: bladmuziek, gereedschap, sportkleding, foto's, alles netjes bij elkaar. De boel was fysiek geordend, maar belangrijker nog: ik voelde me zelf ook opgeruimd.

De mens kan niet zonder ordening. We moeten wel om te overleven in een universum waar de neiging naar wanorde zit ingebakken. Ik denk dat ordenen daarom ook zo'n bevredigend gevoel geeft.

Terug naar jouw voorbeeldzin. Je stelt twee mogelijke ordeningen voor en in beide speelt alfabetische volgorde een rol. En toen bedacht ik me: waarom is de alfabetische volgorde zoals die is?

In principe heb je 26 x 25 x 24 x ... x 1 mogelijkheden om de letters in het alfabet te ordenen. Dat is een gigantisch getal van 27 cijfers. Dus waarom die ene ABC-volgorde die iedereen op school leert? De geschiedenis kan er niet veel over zeggen: ons alfabet is terug te voeren op het Fenicische alfabet dat meer dan 3000 jaar oud is, maar waarom zij het in die volgorde hebben gezet? Niemand die het precies weet.

Ik vond het wel leuk om een andere ordening voor jouw zin te bedenken die niet gebaseerd is op de alfabetische volgorde. Dus (om alvast in de kerstpuzzelstemming te komen): vind de regels volgens welke de volgende set woorden geordend is:

Passerende ontmoette Centraal vlakbij treinen turfde ooit een een die de schriftje Utrecht man ik in.

Antwoorden kunnen naar janendaan@janendaan.nl en jij mag ook meedoen, Jan! De eerste juiste inzending krijgt het koffietafelboek 'The Art of Clean Up' van Ursus Wehrli cadeau: voor een opgeruimde geest en een glimlach op het gezicht.

O, trouwens: dat document dat ik zocht? Dat ben ik uiteraard iet tegengekomen bij het opruimen; het zat gewoon in mijn tas.


VIEW ORIGINAL PAGE:

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

SUBJECT: Rail Transportation (93%)

LOAD-DATE: 9 December 2016

ben je geordend of kan je goed improviseren?

Hoe word ik ordelijk en gestructureerd?

De vraag is hoe u orde en structuur aanbrengt in uw werk. Is dat te leren? Of een nog betere vraag is wellicht of u het ook kunt leren. In ieder geval bent u zich bewust van het feit dat er op dit terrein iets gebeuren moet en dat u dit zou helpen om rust en overzicht te creëren. Orde en structuur aanbrengen begint met bewustwording.

Gedragsverandering

Orde en structuur creëren heeft niets te maken met een kunstje in outlook of op de iphone. Want heel eerlijk? Eigenlijk weten we wel hoe ’t moet maar we doen het niet. Het is dus een gedragsverandering van de eerste orde en een mentale verandering.

Gebrek aan orde en structuur kan met uw karakter te maken hebben

Het ontbreken van orde en structuur kan met uw karakter te maken hebben. Sommige mensen zijn van nature ordelijk en gestructureerd. Maar wanneer u dat niet bent hebt u waarschijnlijk andere kwaliteiten. Wellicht kunt u goed improviseren (snel schakelen en inspelen op). Of misschien bent u heel flexibel. Echter op het moment dat u doorslaat komt u terecht in de valkuil van wanorde en gebrek aan structuur.

http://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/timemanagement-leerdoelen/orde-structuur

Controle is een illusie

http://www.whysonline.nl/ordenen-en-sorteren/

Effecten van ordenen

rustgevend en verhelderend

Haagsche Courant: Opruimen werkt rustgevend en verhelderend


9200000058314819.jpg

April 18, 2005

Ordenen heldert het hoofd

SECTION: DST1 (katernDelft)

LENGTH: 387 words


DELFT - Wie was de grootste chaoot die Manita Overweg heeft geholpen? De specialist in opruimen en ordenen, gaat er liever niet op in. Het enige dat ze kwijt wil is: "het is wel eens heel erg geweest". En verder: "Ook journalisten heb ik hulp geboden. Die willen er nog wel eens een puinhoop van maken." 
Wie niet tegen stapels kan, maar niet bij machte is die opgetaste hoop weg te werken en de papierberg zelfs ziet groeien als het zelfbedachte actieplan wordt uitgevoerd, kan bij het organizing bureau Utime van Overweg terecht of bij bureau Toporde van Annemiek Tigchelaar. De twee gaven zaterdag in boekhandel Paagman tips en voorlichting aan het publiek in het kader van de Nationale Organizing Dag. Hij werd georganiseerd door de beroepsvereniging NBPO.
De professionele organizers staan achter een bureau vol boeken met stimulerende titels als 'Veel te doen, weinig tijd', 'Doe het nu', 'De tijd van uw leven' en 'Beren op de weg, spinsels in je hoofd'. Volgens Overweg ziet het leven er opeens een stuk overzichtelijker uit als de werkkamer, het bureau en de boekenkasten er goed geordend bijstaan. Als de boel eenmaal op orde is, zodat er niet meer langdurig hoeft te worden gezocht naar sleutels, pennen en nietmachines, ervaart de bezitter van de opgeruimde kamer een gevoel van helderheid in het hoofd. "Dat is heel prettig", verzekert Overweg. "We hebben last van een teveel aan spullen en gooien te weinig weg. De maatschappij is bovendien veel ingewikkelder geworden. En er zijn veel meer beslismomenten dan vroeger."
Een en ander kan leiden tot een gevoel van belemmering. Maar, als de chronisch verstopte daarentegen Overweg inschakelt, gaan ze samen door alle spullen.
"Gaandeweg tekent zich dan af hoe de basis het best kan worden georganiseerd. Het zijn vaak ook heel praktische tips die ik geef", aldus Manita Overweg. "Ruim aparte laden in voor spullen die het meest worden gebruikt en label zoveel mogelijk. En, maak mappen aan in Outlook, dan hoef je niet lang te zoeken."
Bezoeker Ellen van Gelder staat zeer welwillend tegenover de suggesties van beide organizers, maar zweert bij haar, na een lang leven, bereikte balans. "Je kan wel telkens allerlei nieuwe dingen uitproberen. Maar, ik accepteer nu gewoon een beperkte hoeveelheid rotzooi."
© Wegener.NV 2005

SUBJECT: Ordenen heldert het hoofd;

LOAD-DATE: April 18, 2005

LANGUAGE: Dutch

PUB-TYPE: NEWSPAPER

Ordenings type

1. De stapelaar

2. De spreider

3. De archivist

4. De behanger

5. De ruimer

6. De eeuwige bewaarder

7. De sjouwer

8. De overwerker

9. De systemist


1. De stapelaar

De stapelaar bekijkt de papieren die binnenkomen vluchtig en legt ze meteen op een stapel. Zolang de stapel nog klein is, probeert hij die van boven naar beneden af te werken. Belangrijke post komt meteen bovenop de stapel te liggen en wat minder belangrijk oogt wordt onderop geschoven. Als het aanbod te groot is, krijgen deze ondergeschoven kindjes geen aandacht meer. Om dat te voorkomen ontstaan er snel meerdere stapels die gesorteerd zijn in volgorde van belangrijkheid. De papieren schuiven dan steeds van de ene naar de andere stapel. Als er geen ruimte meer is, verhuizen de stapels die de minste prioriteit hebben naar de grond, een lade of een kast. De belangrijkste stapels krijgen een subonderverdeling. Met geeltjes die uit de stapel steken wordt dan aangeduid waar zich wat in de stapel bevindt.


2. De spreider

De spreider wil voortdurend overzicht hebben over alle papieren die hij heeft. Hij heeft een hekel aan stapels, want aan de buitenkant van een stapel kun je niet zien wat er in verborgen zit. Als alternatief verspreidt hij alles wat binnenkomt gelijkmatig over zijn bureau zodat hij alles kan overzien. Als zijn bureau vol is, gaat hij gewoon op de grond verder. Stapelaars kunnen niet begrijpen hoe een spreider iets kan vinden in deze keet. Maar de spreider heeft daar geen probleem mee. Als hij iets nodig heeft, scant hij met zijn ogen de hele kamer en heeft hij het snel gevonden. De grootste angst van een spreider is dat een stapelaar zich op zijn papieren stort en daar stapels van maakt. Hij weet dan niets meer te vinden. Ik heb een echte spreider gekend die na zijn werkdag een briefje voor de schoonmaakdienst op zijn deur plakte met de tekst: ‘AUB het bureau niet opruimen!’.

Een clean desk policy is lastig voor spreiders. Uit noodzaak stapelen ze hun papieren aan het einde van de dag op en bergen ze in een lade, overigens zonder al te veel sortering. Het eerste wat ze de volgende dag doen is alles weer overzichtelijk verdelen over hun bureau. Spreiders zijn overigens niet persé slordig of systeemloos. Ze hebben gewoon hun eigen manier om overzicht te bewaren. Er bestaat trouwens nog een tussenvorm tussen stapelen en spreiden. Dat zijn de mensen die hun documenten dakpansgewijs op hun bureau leggen. Van elk document hoeft er maar een puntje uit te steken. Zo kan deze persoon overzicht bewaren, zonder gebruik te hoeven maken van de grond.


3. De archivist

De archivist houdt niet van rommel op zijn bureau. Hij bergt alles meteen op in mappen en ordners en werkt vanuit deze systemen. Wat hij opbergt moet ook terug te vinden zijn. De ordners hebben daarom elk een overzichtelijke indeling op alfabet of datum. Natuurlijk bestaat er een – overkoepelende – map waarin te lezen is in welke ordner wát te vinden is. Dit lijkt een gestructureerde methode, maar sommige mensen kunnen met dergelijke systematieken niet goed overweg. Wie bedenkt dat onbeantwoorde briefjes in een map gearchiveerd moeten worden?

4. De behanger

De behanger is een persoon die blijk geeft van ruimtelijk inzicht. Hij kijkt liever recht vooruit dan naar beneden. Waarom zou je alles op je bureau laten liggen als je ook gebruik kunt maken van de muur? De behanger hangt alles wat hij belangrijk vindt aan een prikbord, aan de deur van zijn kantoor of aan de wand. Alle reminders aan zichzelf schrijft hij op memoblaadjes en deze plakt hij aan de rand van zijn computerscherm, op zijn telefoon en aan zijn werktafel. Zijn kamer ziet er werkelijk feestelijk uit voor de bezoeker die bij hem binnentreedt. Zelf ziet hij dat niet meer. Hij is immers gewend aan een gedecoreerde wand. Als u bij hem thuiskomt zult u bemerken dat hij zijn toilet ook heeft volbehangen.


5. De ruimer

De ruimer heeft zich een rigoureuze manier van systematiek aangeleerd. Deze persoon heeft liever overzicht dan naslag. Daarom gooit hij alles waarvan hij meent dat het geen waarde meer heeft meteen weg. Hij is een kunstenaar in het relativeren, dus vanuit zijn gezichtspunt heeft iets al snel geen waarde. Als een vergadering klaar is, verdwijnen de notulen van de vorige vergadering direct in de prullenbak. Als iets belangrijk is, krijgt hij de stukken wel weer opnieuw, meent hij. Berekeningen bewaart hij ook zelden: liever iets opnieuw uitrekenen dan troep op je bureau. Mensen die met een ruimer samenwerken zijn regelmatig van alles kwijt.


6. De eeuwige bewaarder

De tegenhanger van de ruimer is de eeuwige bewaarder. Dit is de persoon die alles bewaart en dus feitelijk meer troep heeft dan anderen. Van al zijn documenten bestaat de vorige versie ook nog ergens. De eeuwige bewaarder is meestal ook stapelaar of archivist, maar bij hem op zijn kamer vind je ook gevulde dozen. Hij is één van de weinigen in het bedrijf die de weg naar de zolder weet, waar ook nog één en ander van hem te vinden is.


7. De sjouwer

De sjouwer hanteert een ander systeem. Deze persoon stopt alle documenten die hij belangrijk vindt in een grote tas (die hij ook mee naar huis neemt) en sjouwt zich elke dag een breuk. Zijn idee hierbij is dat wanneer hij het bij zich heeft, er zich mogelijk wel een goed moment aandient dat hij de stukken kan doorlezen. Het zou kunnen zijn dat hij thuis meer tijd heeft om zich in een bepaald document verder te verdiepen. In de praktijk komt daar meestal niets van, dus sjouwt hij alles alleen maar heen en weer. Eigenlijk weet hij wel van zichzelf dat hij er waarschijnlijk helemaal niets mee zal doen, maar toch neemt hij elke dag alles weer mee – je weet immers nooit!


8. De overwerker

De overwerker houdt niet van papieren op zijn bureau of met werk gevulde lades. Hij wil ook geen werk mee naar huis nemen. Om goed overzicht te kunnen bewaren, meent hij dat de stapels op zijn bureau aan het einde van de werkdag moeten zijn weggewerkt. Als hem dat niet lukt, werkt hij liever over dan dat hij de volgende dag weer met dit werk geconfronteerd wordt. Hij werkt niet over omdat dat persé moet vanwege bepaalde deadlines, maar slechts om overzicht in de papierwinkel te behouden. Deze persoon heeft het altijd druk, want zijn lege bureau wekt helaas de schijn dat er nog wel wat werk bij kan. Een spreider heeft daar minder last van. Diens overvolle bureau heeft namelijk ook een nuttige signaalfunctie. Het is vol; er kan niets meer bij!


9. De systemist

De systemist verwerkt alles in de computer. Hij ontvangt alle post het liefst per mail en als hij papieren binnen krijgt, scant hij ze in zodat hij ze kan inpassen in zijn computersysteem. Hij heeft zich aangeleerd om zoveel mogelijk van het scherm te lezen en beperkt het printen van documenten tot het minimum. Als reminder stuurt hij mailtjes aan zichzelf en maakt hij gebruik van zijn elektronische agenda. Als hij sjouwt, is het met zijn laptop.

De systemist is helemaal los op zijn computer en weet precies waar hij alles kan vinden. Iedereen kan er echter nog niet evengoed mee overweg als hij. Elk van de bovenstaande types heeft ook zijn eigen manier ontwikkeld om met de computer om te gaan. De volgende keer zal ik daarom aandacht besteden aan de verschillende manieren waarop managers met hun elektronische documenten aan de slag kunnen gaan.

Combinaties tussen de verschillende types zijn zeker mogelijk.

Bestaat dé ideale manier? Nee.

http://www.de4e.nl/9-types-ordenen/

Ordening gat in de markt

Opruimen-en-schoonmaken-een-goed-begin-van-de-herfst-200447-w800.png


de Volkskrant: Meer behoefte aan orde

6 mei 2010 donderdag

Ordening in de informatie-lawine

SECTION: ECONOMIE; Blz. 27

LENGTH: 773 woorden

SAMENVATTING We komen om in de berg informatie. Wie erin slaagt die te ordenen, vult het gat in de markt.

VOLLEDIGE TEKST: Amsterdam Op internet staat informatie over ieder denkbaar onderwerp en kan contact met mensen over de hele wereld worden gelegd. Dat weet iedereen. De webentrepreneurs die vorige week aanwezig waren op The Next Web-conferentie (zie inzet) al helemaal. De vraag die op het lustrum van de Amsterdamse internetconferentie vaak werd gesteld, is er echter een waarop nog lang niet iedereen het antwoord kent: hoe ordenen we al die informatie? Uit een onderzoek uit 2008 bleek al dat de helft van de beroepsbevolking weleens last heeft van information overload. De vele beschikbare communicatiemiddelen vergemakkelijken het communiceren aanzienlijk, maar zorgen ook voor een overvloed aan berichten. Dit zorgt er voor dat we in toenemende mate onbereikbaar raken. Op veel van deze berichten wordt vaak pas laat en steeds vaker helemaal niet gereageerd, zo blijkt uit het onderzoek dat marktonderzoeksbureau Heliview Research in opdracht van Microsoft uitvoerde. Daar zit een gat in de markt, dachten in ieder geval drie van de beginnende internetbedrijfjes die meededen aan The Next Web Startup Rally. Zij richten hun pijlen op het ordenen van alle onlinecommunicatie. Inbox2, een startup die voortkomt uit de TU Delft, was een van de 25 finalisten - gekozen uit 245 inzendingen - op The Next Web-conferentie. Het bedrijfje presenteerde er voor duizend aanwezigen zijn poging om berichten die van allerlei kanten komen te bundelen in ÈÈn interface. De dienst is gericht op het simplificeren van de informatiestromen die via het internet op ons afkomen. 'Mensen zijn primair geÔnteresseerd in contact met andere mensen. Onze missie is om alles wat er gebeurt in hun onlineleven zonder gedoe te kunnen verwerken', zeggen de makers van de gratis te downloaden 'lifestyle-applicatie'. Inbox2 verzamelt alle berichten, documenten, links en contacten van verschillende e-mailadresssen en sociale netwerken zoals Facebook, LinkedIn, Hyves en Twitter. Binnen de applicatie kunnen berichten worden gelezen, beantwoord en er kan worden gezocht op onderwerpen. Ook de makers van MailSuite zien brood in het samenvoegen van berichten en gesprekken die op blogs, op sociale netwerken en via e-mail worden gevoerd Het blijkt dat mensen van gemiddeld twee sociale netwerken lid zijn (onderzoek InSites) en gemiddeld drie e-mailadressen hebben (Jacob Nielsen). Het sturen van privÈberichten is tevens de populairste bezigheid op sociale netwerken. MailSuite maakt het mogelijk alle berichten te kunnen lezen, zonder in te hoeven loggen op al deze verschillende plekken. Ook kan een gebruiker zelf kiezen wanneer bepaalde berichten worden doorgegeven. Zo kan, als de gebruiker dat wil, werkmail bijvoorbeeld na werktijd niet worden getoond. 'Zo besparen we tijd en bewaken we onze geestelijke gezondheid', aldus de makers van Mail Suite. Pip.io richt zich alleen op sociale netwerken en niet op e-mail, maar heeft hetzelfde principe als MailSuite en Inbox2: hoe behap ik alle communicatiestromen? In het geval van Pip.io gaat het om Twitter, Facebook, Youtube, of nieuwsstromen rond bepaalde thema's of locaties. Pip.io noemt zichzelf het eerste sociale besturingssysteem, zeg maar het Windows van de sociale media. Alle mogelijke communicatievormen, van privÈchats tot publieke discussies, kunnen in ÈÈn interface worden bijgehouden. Deze ontwikkelingen zouden moeten leiden tot efficiÎntere levens. Volgens Timothy Ferris, ÈÈn van de keynotesprekers op The Next Web, is dit 'het ultieme doel in het leven'. De Amerikaan, auteur van het boek The 4-Hour Workweek, heeft als motto: 'Doe vooral wat je leuk vindt, maar doe het op een slimme manier, zodat je er meer van je kostbare tijd aan kan besteden.' Sturen privÈberichten is het populairst op sociale netwerken

Geen winnaar bij startup-wedstrijd Op The Next Web, dat dit jaar zijn eerste lustrum vierde, worden de internettrends van de toekomst besproken. De startupwedstrijd, mogelijk gemaakt door de onlinebetaaldienst Paypal, werd door geen van de drie besproken diensten gewonnen. De hoofdprijs ging naar Next2News, waarmee iedereen een advertentie kan zetten bij nieuwsartikelen op de grootste nieuwssites van Nederland, waaronder die van de Volkskrant. De jury bestond uit webentrepeneurs, waaronder het hoofd technologie van Amazon, Werner Vogels. Via onder andere Twitter kon het publiek een stem uitbrengen. De publieksprijs ging naar de muzieksite 22tracks. 22tracks is een Amsterdamse muziekstartup waar muziekexperts en dj's de beste 22 nieuwe nummers selecteren in 22 muziekgenres.

GRAPHIC: Een werkruimte voor zzp'ers aan de Herengracht in Amsterdam. De helft van de beroepsbevolking heeft weleens last van information overload. Foto Joost van den Broek

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: de Volkskrant

COMPANY: MICROSOFT CORP (56%); FACEBOOK INC (53%)

LOAD-DATE: May 5, 2010

Reformatorisch Dagblad:Behoefte aan sneller ordenen

13 oktober 2015 dinsdag

Politie snuffelt veel sneller met nieuw digitaal systeem

SECTION: Blz. 4

LENGTH: 252 woorden

AMSTERDAM (ANP). Vroeger werden in politieonderzoeken ordners vol met documenten in beslag genomen, maar tegenwoordig gaat het over ontzettend veel meer informatie, op smartphones, tablets en computers. Om deze zee van informatie het hoofd te bieden, heeft de politie samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een systeem ontwikkeld om data te ordenen voor rechercheurs en om die veel sneller te kunnen doorzoeken: Hansken. Dit systeem is al bij wijze van proef gebruikt bij een aantal onderzoeken, maar wordt vanaf deze maand in alle grote onderzoeken ingezet. ,,Het systeem ordent digitale informatie en zet die klaar voor de rechercheurs die ermee aan de slag gaan", legt Pieter-Jaap Aalbersberg uit. Aalbersberg is binnen de nationale politie verantwoordelijk voor het project Hansken. Op die manier kan er veel tijd worden bespaard: duurde het voorheen nog dagen om digitale bestanden te ordenen en te bekijken, nu kan dat in enkele uren. Rechercheurs kunnen hierdoor veel sneller data uit bijvoorbeeld e-mails, foto's, chatberichten, filmpjes en WhatsAppjes doorspitten. ,,Op deze manier kunnen we de stroom aan digitale data beter bijhouden. En wordt de kans dat we wat missen een stuk kleiner", aldus Aalbersberg. In het verleden zijn meerdere zaken geseponeerd omdat het te lang duurde voordat het digitale bewijs rond was. Dat is met het nieuwe systeem verleden tijd, hoopt de politie. De politie verwacht dat het systeem Hansken onder meer in onderzoeken naar cybercrime nuttig zal blijken.

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: REFDAG

SUBJECT: Homicide (89%); TABLET COMPUTERS (78%); Terrorism + Counterterrorism (77%); MOBILE & CELLULAR TELEPHONES (73%); CYBERCRIME (72%)

LOAD-DATE: 13 October 2015

Knack Magazine

March 12, 2014

Ordenen in apps

ever note

Evernote-Logo-1200.png

www.evernote.com


Te lang zoeken zorgt voor al snel voor eerste irritatie

1. Werkwoordmappen Je kunt apps in bepaalde werkwoordmappen plaatsen. Bijvoorbeeld: video, games, winkelen, fotograferen, delen, navigeren en lezen. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk bepaalde apps gerelateerd aan een bepaald werkwoord of bezigheid terugvinden.

2. Sorteren op kleur Een andere mogelijkheid is om apps te sorteren op kleur. Het icoon van apps wordt zo gemaakt dat deze duidelijk herkenbaar is en makkelijk wordt onthouden. Door te sorteren op kleur krijgt de smartphone misschien een regenboog formaat, maar hierdoor kun je bepaalde apps makkelijker terugvinden.

3. Alfabetische volgorde Als je meer houvast hebt aan het alfabet, is het ook mogelijk om de apps hierop te sorteren. Op de iPhone kun je dit zelfs geheel automatisch doen via: app settings, general, reset, reset home screen layout.

4. De manier waarop je de smartphone vasthoudt De manier waarop je je smartphone gebruikt, geeft veel weer. Het is makkelijker om apps die je frequent gebruikt op een plaats te zetten waar je snel en makkelijk bij kunt.

5. Op thema Ben je geen fan van mappen? Dan kan deze methode uitkomst bieden. Door in bepaalde rijen apps bij elkaar te plaatsen die gerelateerd zijn, wordt het makkelijker om een bepaalde app sneller te vinden. Zo kun je een rij maken die alle apps omvat rondom planning en to-do. Daaronder kun je bijvoorbeeld nieuwsapps plaatsen en zo verder.

6. Frequentie van app gebruik Je kunt apps ook indelen op verschillende schermen en deze rangschikken naar de frequentie van het gebruik. De apps die je het meest gebruikt, plaats je op het beginscherm. Op dit scherm kun je ook apps plaatsen waar je snel toegang tot wilt zoals bijvoorbeeld de camera. Op het tweede scherm kun je bepaalde mappen op onderwerp aanmaken. Het derde scherm kun je opbouwen uit apps die je het minste gebruikt.

7. Emoji mappen De mappen waarin je apps rangshikt kun je naast tekst ook voorzien van emoticons. Zo kun je bijvoorbeeld een muzieknoot invoeren onder de map met muziekapps. Je kunt natuurlijk ook de mappen mixen met tekst.

http://www.dutchcowboys.nl/mobile/31937

Het geheugenpaleis

methode van Loci

Er zijn veel variaties op het geheugenpaleis, zoals de "Roman Room" en de "Journey." Deze zijn allemaal gebaseerd op de methode van Loci, die ontstaan is na de erkenning dat mensen erg goed zijn in het zich herinneren van plaatsen. Als je abstracte of onbekende ideeën kunt koppelen aan een bekende locatie, dan kun je je veel gemakkelijker de dingen herinneren die je wilt onthouden.

Een geheugenpaleis bouwen

Een van de nuttigste en meest gebruikte ezelsbruggetjes (of geheugensteuntjes) is het geheugenpaleis, een plek of een aantal plekken in je hoofd waar je informatie op kunt bergen die je wilt onthouden. Met wat tijd en oefening kan iedereen een geheugenpaleis bouwen, en ze zijn nuttig voor meer doeleinden dan alleen geheugenwedstrijden en het onthouden van losse feiten.


Bedenk een plattegrond voor je paleis.

Ook al kan een geheugenpaleis een compleet verzonnen plek zijn, het is gemakkelijker om je paleis te baseren op een plek die ook echt bestaat en die je goed kent. Je kunt bijvoorbeeld je slaapkamer gebruiken voor een eenvoudig paleis. Een groter geheugenpaleis kun je baseren op je huis, een kerk, een wandeling naar de buurtwinkel of de hele stad of dorp waar je woont. Des te groter en gedetailleerder de echte plek is, des te meer informatie je kunt opslaan in de daarmee corresponderende mentale plek.


Stel een route vast.

Als je dingen in een bepaalde volgorde moet onthouden, dan is het belangrijk dat je een bepaalde route door je paleis volgt, zowel in de echte wereld als in je gedachten. Als je dus eenmaal besloten hebt hoe je geheugenpaleis eruitziet, bedenk dan hoe je er doorheen gaat lopen. Als het niet nodig is dat je dingen in een bepaalde volgorde onthoudt, dan is deze stap overbodig voor je. Toch kan het nuttig zijn omdat je op deze manier je paleis beter kunt onthouden.


Leg vast welke plekken je in je paleis of langs je route gaat gebruiken om informatie op te bergen.

Wanneer je je geheugenpaleis bezoekt, leg je individuele dingen die je je herinneren wilt (bijvoorbeeld een cijfer, een naam, of een gedeelte van een toespraak die je gaat geven) op bepaalde plekken neer. Daarom moet je zoveel plekken vastleggen als je denkt dat je nodig hebt. Loop door je bouwsel of langs je route en let goed op de omgeving. Als je paleis eigenlijk een route is, zoals de weg die je aflegt om naar je werk te gaan, dan kun je oriëntatiepunten langs de weg gebruiken om informatie op te slaan: bijvoorbeeld het huis van je buren, een kruispunt, een standbeeld of een flat. Als je paleis een gebouw is, dan kun je dingen in de verschillende kamers stoppen. In de kamers zelf kun je dan kleinere opbergplekken vaststellen, zoals schilderijen, meubelstukken, enzovoort. Het is daarbij belangrijk dat je ervoor zorgt dat de plekken die je kiest duidelijk van elkaar verschillen zodat je de verschillende locaties niet door elkaar haalt.


Prent je paleis in in je geheugen.

Als je je geheugenpaleis op een doeltreffende manier voor je wilt laten werken, dan moet je het perfect in je geheugen opslaan. De beste manier om dit te doen is om daadwerkelijk een plattegrond (of een kaart, als je paleis een route is) uit te tekenen die laat zien welke oriëntatiepunten of bergplaatsen je hebt gekozen. Probeer om je paleis te visualiseren wanneer je er niet bent en vergelijk het beeld dat je in gedachten hebt met je plattegrond om ervoor te zorgen dat je elke locatie goed onthouden hebt en je ze in de juiste volgorde gezet hebt. Stel je de oriëntatiepunten zo gedetailleerd mogelijk voor: zorg ervoor dat je ook de kleuren, afmetingen, geuren en andere opvallende kenmerken in je geheugen opslaat.


Leg de dingen die je je wilt herinneren in je paleis neer.

Wanneer je eenmaal je paleis gebouwd hebt en je je dit stevig ingeprent hebt, dan ben je klaar om het te gebruiken. Leg een behapbare hoeveelheid informatie in elke bergplaats neer. Als je paleis bijvoorbeeld je huis is en je probeert een toespraak te onthouden, dan kun je de eerste paar zinnen op je deurmat neerleggen en de volgende paar zinnen in het sleutelgat stoppen of aan je deur hangen. Berg niet te veel informatie op één plek op en als er bepaalde dingen zijn die je apart van elkaar moet houden, leg ze dan op een andere plek neer. Zorg ervoor dat je dingen langs je route plaatst in de volgorde waarin je ze moet onthouden, als dit van toepassing is.


Gebruik symbolen.

Je hoeft niet noodzakelijkerwijs een hele rij woorden of cijfers op een bepaalde locatie op te bergen om dit te kunnen onthouden. Als je dit probeert te doen, kan het onmogelijk zijn om dit te gebruiken en ook contraproductief werken. Doorgaans hoef je op elke locatie alleen maar iets op te bergen dat je geheugen opfrist, iets dat je naar het eigenlijke stukje informatie leidt dat je je probeert te herinneren. Als je bijvoorbeeld een schip wilt onthouden, stel je dan een anker op je bank voor. Symbolen staan voor iets groters. Ze zorgen ervoor dat je herinneringen beter te behappen zijn, maar ze kunnen ook effectiever werken dan wanneer je je het eigenlijke ding voorstelt dat je je probeert te herinneren.


Wees creatief.

De beelden die je in je paleis opbergt zouden zo gemakkelijk mogelijk te onthouden moeten zijn. Beelden zijn over het algemeen gemakkelijker te onthouden als ze vreemd en ongewoon zijn, of als ze verbonden zijn met een sterke emotie of een persoonlijke ervaring. Het nummer 124 is niet bepaald memorabel, maar een beeld van een speer in de vorm van het cijfer 1 die een zwaan in de vorm van het cijfer 2 in 4 stukken hakt, is dat wel. Het is misschien een gruwelijk beeld, maar juist daarom kun je het gemakkelijker onthouden.


Sla andere ezelsbruggetjes in je paleis op.

Er zijn veel eenvoudiger ezelsbruggetjes die je in combinatie met een geheugenpaleis kunt gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid informatie over een muziekstuk moet onthouden, kun je je voorstellen dat je je keuken binnenloopt en daar een boer een glas fris ziet drinken. Dit roept het ezelsbruggetje "Een Goede Boer Drinkt Fris" bij je op, waarmee je de volgorde van muzieknoten op de notenbalk kunt onthouden (EGBDF).


Verken je paleis.

Wanneer je je paleis met zich tot de verbeelding sprekende beelden hebt gevuld, moet je er doorheen lopen en naar die beelden gaan kijken. Hoe meer je je paleis verkent, des te gemakkelijker je je de daarin opgeborgen informatie kunt herinneren als iemand er naar vraagt. In gedachten wil je bijvoorbeeld James Joyce op de wc zien zitten alsof hij daar ook echt hoort en daadwerkelijk onderdeel is van het interieur.


Gebruik je paleis.

Wanneer je eenmaal de inhoud van je paleis van buiten geleerd hebt, dan kun je je de informatie herinneren door er eenvoudigweg in gedachten doorheen te lopen of er in rond te kijken. Als je een toespraak moet houden, volg dan je route in de juiste volgorde terwijl je je publiek toespreekt. Als je bijvoorbeeld moet onthouden dat de verjaardag van je vriendin op 1 juli is, ga dan naar je slaapkamer waar Julius Caesar op je bed aan het springen is op het liedje "One" van U2. Met wat oefening zul je in staat zijn om op welke plek dan ook in je paleis of langs je route te beginnen om je je een specifiek stukje informatie te herinneren.


Bouw nieuwe paleizen.

Je kunt je geheugenpaleis steeds weer opnieuw gebruiken als je alleen maar voor een korte tijd iets moet onthouden. Vervang gewoon de bestaande inhoud met nieuwe beelden en informatie, en je zult je al snel alleen maar de nieuwe inhoud kunnen herinneren. Als je de inhoud van je paleis gedurende een lange tijd moet onthouden, laat dat paleis dan zoals het is en bouw nieuwe paleizen waar je als dat nodig is nieuwe informatie in kunt opbergen. Als je in je huis alle telefoonnummers van je vrienden, familieleden en kennissen hebt opgeslagen, dan kun je naar je werk lopen als je de volgorde van een spel kaarten wilt onthouden.

http://nl.wikihow.com/Een-geheugenpaleis-bouwen

Ordeningscoatch (Artiekelen)

Marie Kondo - Japanse opruim heldin

6 opruimtips van Marie Kondo

Rommelkonten opgelet! Van opruimen worden niet heel veel mensen blij (wel van het resultaat natuurlijk), maar gelukkig zijn er een heleboel boeken die je een eind op weg helpen naar een opgeruimd huis én een opgeruimd hoofd. Een van de populairste opiumschuivers is Marie Kondo, die met haar KonMari-methode de opruimwereld verovert. Professioneel organizer Manita Overweg, bekend van Mijn Leven In Puin, vertelt in Koffietijd over de kracht van de KonMari-methode, waarbij je alles wegdoet waar je niet blij van wordt: bedank de spullen voor wat ze je gebracht hebben en dan hup, weg ermee! Lees meer op Koffietijd.nl: Tips en trucs voor drukke moeders. Het boek Opgeruimd van Marie Kondo staat vol wijze lessen voor een schoon en rommelvrij huis en hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen. Bekijk hieronder een paar van haar tips!


Tip 1: Praat met je kleding

Bij het opruimen van je kledingkast moet je ieder kledingstuk aanraken, want terwijl je je handen over de stof laat gaan, draag je energie over en daardoor zou alles gaan glanzen en stralen. Daarnaast moet je ieder kledingstuk bedanken voor het feit dat ze je lichaam beschermen. Ook is het volgens Kondo goed om een melodievrij deuntje op te zetten, zodat je niet te veel wordt afgeleid.


Tip 2: ‘Does it spark joy?’

Misschien wel het belangrijkste criterium bij het opruimen volgens de KonMari-methode: Word je blij van je spullen? Ga bij al je spullen na of je ervan houdt, of je er blij van wordt, of je er wat aan hebt. Een gedachte die je natuurlijk op meer dingen los kunt laten, dan alleen spullen die je eventueel weg wilt gooien.


Tip 3: ‘It’s the thought that counts’

Volgens Kondo zijn cadeaus geen dingen, maar een manier om iemands gevoelens uit te drukken. En als je het op die manier bekijkt, hoef je je niet schuldig te voelen als je een cadeau weggooit.


Tip 4: Weg met paperassen!

Volgens Kondo moet je je papierwerk niet stapelen, maar verticaal neerzetten. Daarnaast is haar regel om alle paperassen weg te gooien. Ook mag je tijdens het opruimen niet bladeren in bijvoorbeeld tijdschriften.


Tip 5: Wees lief voor je sokken en panty’s

Geloof het of niet, maar ook je sokken hebben tijd nodig om uit te rusten. Als ze worden teruggevouwen, opgerold tot bollen of geknoopt en weggestopt in de kast, zijn ze continu in een gespannen staat. Het beste vouw je ze tot kleine pakketjes en zet je ze rechtop in je la. Niet op elkaar, want ook dat is belastend.


Tip 6: Emotie komt laatst

Volgens de KonMari-methode moet je spullen met emotionele waarde het laatst opruimen. Begin je eenmaal met het inkijken van fotoboeken en liefdesbrieven, dan kom je nooit verder met opruimen. Door elk emotioneel beladen artikel vast te pakken en te beslissen wat je wegdoet, verwerk je het verleden volgens Kondo. Als je ze in een la of doos stopt, wordt je verleden juist een last die je ervan weerhoudt in het hier en nu te leven.

Lees ook: Rust, reinheid en regelmaat

http://www.koffietijd.nl/6-opruimlessen-van-marie-kondo/


Marie wie? Marie Kondo!


Heb je al van haar gehoord? Als je ons blog volgt, kan het bijna niet missen. Sinds wij in januari het boek ‘Opgeruimd!’ (de Nederlandse vertaling van ‘The life-changing magic of tidying up’) – van de Japanse schrijfster en opruimguru lazen, zijn wij verkocht. We hebben je al veel over ons eigen opruimproject verteld, en ook is het boek van Marie Kondo al een paar keer voorbij gekomen. Maar vandaag zullen we iets dieper ingaan op wie Marie Kondo is en hoe haar methode werkt.


WIE IS MARIE KONDO?

Marie Kondo is 30 jaar oud en komt uit Japan. Al sinds haar vroege jeugd – en dan hebben we het echt over toen ze nog op de basisschool zat – is Marie vol van opruimen. Omdat op een gegeven moment haar eigen huis en de huizen van haar naasten wel eens opgeruimd waren, is ze ‘professional cleaning consultant’ geworden. Ze helpt haar klanten om hun huis te veranderen in een rustige, inspirerende omgeving. Nu Marie Kondo’s boek zo’n doorslaand succes is en ze de hele wereld wordt overgevlogen om workshops te geven en te spreken over opruimen, weten we niet of ze nog 1 op 1 klanten begeleid – maar zo is ze in ieder geval wel begonnen. Wij noemen Marie Kondo ‘onze opruimheldin,’ maar ze is al op allerlei manieren bejubeld. Queen of Organizing en Opruimguru zijn veel gehoorde termen.


OVER OPGERUIMD! – HET BOEK VAN MARIE KONDO

In het Nederlands vertaald heet het boek van Marie Kondo ‘Opgeruimd!’ Dit is een iets ‘saaiere’ titel dan ‘The life-changing magic of tidying up.’ Misschien zijn ‘wij Nederlanders en Belgen’ te nuchter voor een titel als ‘De levensveranderende magie van het opruimen.’ (hoewel wij het wel een mooie hadden gevonden.) Voor de inhoud maakt het niet uit of je het in het Engels, Nederlands of een andere taal leest; het boek is erg goed vertaald. Het boek is inmiddels verschenen in 25 landen, heeft een 55e druk gekregen en is ruim 2 miljoen keer verkocht. Dat is natuurlijk vrij insane, vooral als je bedenkt dat het een boek over opruimen is. Maar het is niet zomaar een boek over opruimen. De methode van Marie Kondo gaat veel dieper dan wat spullen in rieten mandjes opbergen – zoals je dat vaak bij andere opruimmethodes leert.


HOE WERKT MARIE KONDO’S METHODE?

We zullen je een korte uitleg geven over de methode van Marie Kondo – ook wel de ‘KonMari methode‘ genoemd. We treden natuurlijk niet teveel in details, want daarvoor moet je gewoon het boek lezen. Daarbij komt dat wij lang zo goed niet kunnen vertellen over opruimen als dat deze opruimguru dat kan.

Om te beginnen: Marie Kondo is vrij drastisch als het gaat om opruimen. We doen geen halfbakken werk met hier en daar een kastje opentrekken, we beginnen gewoon meteen goed. Je trekt alles uit de kast – jep, ook je boeken en je kleding. Je legt het op de grond neer, zodat je goed kunt zien wat je nou eigenlijk hebt. Waarom dat moet? Omdat je anders geen overzicht hebt. Er zit altijd nog een shirt in de was en er ligt altijd nog een boek op een nachtkastje; we willen alles zien!

Vervolgens ga je bij ieder kledingstuk, elk boek en ieder voorwerp na: ‘does it spark joy?’ Dit is inmiddels een wereldberoemde uitspraak geworden en vrij vertaald kun je hem gebruiken als: “geeft dit mij een blij gevoel?” Als het antwoord ja is, mag het blijven. Is het antwoord nee, dan moet het weg. Uiteraard gaan we die dingen niet weggooien, maar we zoeken er een goede bestemming voor. Maak er iemand anders blij mee, verkoop de spullen of breng het naar de kringloop.

Een ander aspect van de konmari methode, is dat alle spullen in je huis de ruimte én een vaste plek moeten hebben. Er moet een goede ‘flow’ zijn in je huis en dat kan alleen als spullen een eigen plek hebben. Een huis zou in de basis rustig moeten zijn, zodat je alle ruimte hebt om na te kunnen denken en je niet afgeleid wordt.

Wat de methode van Marie Kondo écht anders maakt dan alle andere opruimtechnieken die wij kennen, is het feit dat Marie het opruimen van je huis echt als een spiritueel proces omschrijft. Kondo gelooft dat spullen bezield zijn. We weten het, dat klinkt misschien een beetje vaag en wij moesten er ook aan wennen. Het is natuurlijk ook maar net hoe je de methode wilt gebruiken. Marie omschrijft echt dat ze haar handtas bedankt voor een dag van hard werken – oké, dat is niet zo ons ding, dus dat doen wij niet. Maar wat wij wel hebben geleerd is dat je je spullen moet koesteren. Te vaak gaan we te gemakkelijk met onze bezittingen om. We slingeren een tas in de hoek van de kamer, we laten boeken verstoffen en we hebben kleding met gaten erin in onze kasten hangen. Volgens Marie kan dat dus écht niet. Je hebt minder spullen – als je de methode goed hebt toegepast, – en dat maakt het makkelijker om deze te koesteren.

Er is nog zóveel meer te vertellen over de methode van Marie Kondo, maar daarvoor raden we je echt aan om Opgeruimd! te lezen.


WAAROM IS HET BOEK VAN MARIE KONDO ZO’N GROOT SUCCES?

Inmiddels is het boek van Marie Kondo een wereldwijde hit. Het succes begon in Marie’s thuisland Japan, maar inmiddels is de hele westerse wereld ook veroverd. Opruimen, organiseren en minimaliseren zijn dan ook onderwerpen waarover je veel zult horen de komende tijd. ‘Less is more’ is een begrip dat meer en meer geaccepteerd raakt.

We hebben er geen enquete over afgenomen, maar als we naar onze eigen ervaring kijken, dan kunnen we zeggen dat het succes zeer waarschijnlijk komt doordat het boek erg leuk is geschreven en door het feit dat de methode gewoon écht werkt. Je begint met het leeghalen van je kasten en voordat je het weet ga je als een speer. Sterker nog; als je huis eenmaal klaar is, ga je over andere dingen in je leven nadenken. Sparken de dingen die je doet (bijvoorbeeld je werk en je hobby’s) eigenlijk nog wel joy? Wij schreven daarover het artikel Does it spark joy?

Marie Kondo is een wereldwijde hit. Als je op Twitter of Instagram onder #mariekondo of #konmari kijkt, zie je honderden foto’s voorbij komen van mensen die hun huis aan het opruimen zijn. De lente is in zicht en mensen steken elkaar hier enorm mee aan. Duizenden mensen krijgen last van lentekriebels en willen aan de slag!

http://www.degroenemeisjes.nl/marie-kondo/


Opruimen volgens Marie Kondo: nooit meer in de rommel

De boeken van de Japanse organiseergoeroe Marie Kondo zijn niet aan te slepen. Niet zo gek, vindt Dieuwke van der Meer, die al jaren minimaliseert. ,,Opruimen is verslavend. Ik ben er gelukkiger van geworden.”

Aan een voorjaarsschoonmaak doen de meeste mensen niet meer. Roet van een kolenkachel is verleden tijd en dankzij de stofzuiger hoeven de matten niet meer te worden uitgeklopt. Toch is het voorjaar nog steeds een prima tijd om eens flink met de bezem door het huis te gaan. Figuurlijk dan. Want ga maar eens na hoe vol met (overbodige) spullen het gemiddelde huis staat.

Opruimen is zelfs een ware trend aan het worden. Het boek Opgeruimd! van de Japanse organiseergoeroe Marie Kondo is niet aan te slepen. Wereldwijd zijn er al meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. Trots delen lezers van het boek hun ervaringen op Facebook, Twitter en Instagram via foto’s met daarop grote stapels spullen die de deur uit mogen. Bijvoorbeeld Edine Russel, hoofdredacteur van woonmagazine Elle Decoration. Zij las het boek en heeft inmiddels haar kledingkast een opruimbeurt gegeven, waarna ze zich nu waagt aan de boekencollectie in haar huis. Resultaat: een woonkamer bomvol vuilniszakken.


Minimaliseren

Wie eenmaal aan het opruimen slaat, raakt eraan verslaafd. Dat weet Dieuwke van der Meer al jaren. ,,Als je eenmaal begint met minimaliseren, dan kun je niet meer stoppen. Er moet even een knop om, want veel mensen zijn bang om dingen los te laten. Ze denken dat ze het misschien later nog nodig hebben of dat ze het gaan missen. Maar waardevolle herinneringen aan iets zijn veel belangrijker dan de spullen zelf. Na het opruimen word je gelukkiger. Ik kreeg rust in mijn hoofd na een mindere tijd na de bevalling van mijn dochter. Ze zeggen niet voor niets: een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest.”


Opbergbakjes van Nomess.

Dieuwke deelt haar tips en ervaringen op haar blog Moedersminimalisme.nl. Op de bijbehorende Facebookpagina wordt druk gediscussieerd over de waarde van spullen. ,,Waarom zou je dingen hebben waar je niks mee doet? Ik geef spullen weg als ik ze zelf niet meer nodig heb. Vroeger ging ik in de pauze tijdens mijn werk vaak winkelen, nu doe ik andere dingen die veel meer ontspanning bieden. Een blokje wandelen in het park bijvoorbeeld. En cadeautjes op mijn verjaardag? Daar doe ik al jaren niet meer aan. Ik kies voor een belevenis, zoals een gezellig etentje met een vriendin.”


Door de opruimtrend zijn houten borstels, vegers en blikken weer hip

Om het boek van Marie Kondo moet Dieuwke wel een beetje lachen. ,,Ik heb het gelezen. In grote lijnen ben ik het met haar eens. Ze heeft het alleen nooit over het milieu of wat je moet doen als je een gezin hebt. Als je de kledingkast opruimt, moet je alle kleding in huis meteen meenemen. Dat doe ik ook. Maar die Japanse gaat wel wat ver. Ze vindt dat alle spullen een ziel hebben en dat je ze moet bedanken als je ze hebt gebruikt en dat truien onderaan de stapel zielig zijn omdat ze worden platgedrukt. Maar ja, aan de andere kant, we gaan ook best ruig om met onze spullen. Een beetje zuinig zijn op wat je hebt, daar is niks mis mee.”

Het geheim achter het succes van de KonMari-methode is volgens de Japanse bedenkster de simpele manier waarop je rommel voor altijd uitbant. ‘Begin met wegdoen. Ga dan de ruimte reorganiseren, grondig, helemaal, in één keer. als je deze strategie toepast, zul je nooit meer in de rommel zitten’, schrijft ze in het voorwoord van het boek.

Bijzonder is dat Marie Kondo het uitgangspunt hanteert dat je alleen spullen in huis moet hebben waar je blij van wordt en het gaat erom dat je de dingen terugzet waar ze thuishoren. Al jaren helpt Marie Kondo mensen die vastlopen door de grote hoeveelheid spullen in hun huis. ‘Ik heb zelfs klanten geholpen om in één keer tweehonderd vuilniszakken weg te gooien.’


Voor en na

Ook de blogsters Merel en Jamie van degroenemeisjes.nl zijn enthousiast over de KonMari-methode. Ze geven en passant nog een leuke tip: na het opruimen, wegbrengen van spullen en het schoonmaken en opnieuw inrichten is het tijd om achterover te leunen en goed om je heen te kijken. ,,Voor ons heeft het erg motiverend gewerkt om before & after foto’s te maken. Natuurlijk doe je voor de ‘after foto’s’ extra je best om er een mooi plaatje van te maken. Je bent immers hartstikke trots dat je nu eindelijk eens écht bent gaan opruimen.”

Wie na al dat minimaliseren toch nog kooplustig is, kan zich storten op het aanschaffen van schoonmaakspullen en opbergbakken. Er zijn allerlei merken die inspelen op de opruimtrend. Opeens zijn houten borstels, vegers en blikken hip.

Vorig jaar presenteerde de Parijse conceptstore Merci een uitgebreide collectie met schoonmaakattributen, die op een hippe manier aan de wand werden gehangen bij designlabel Droog in Amsterdam. Het Deense Nomess, een merk dat allerlei transparante opbergbakjes verkoopt, had laatst een drukbezochte pop up store in de Bijenkorf en het Zweedse Iris Hantverk (foto bovenaan), met houten borstels, stoffers en aanverwante zaken duikt steeds op in luxe designbladen. Maar waarschijnlijk zal er het meest behoefte zijn aan flinke rol vuilniszakken waar al die overbodige spullen in kunnen verdwijnen.

http://www.wonenenco.nl/opruimen-volgens-marie-kondo-nooit-meer-in-de-rommel/

Bekende Ordening Coaches binnen BNO

Meneer Rust

http://meneerrust.nl/


Lammy Wolfslag

http://www.mijnopruimcoach.nl/


Rinke Zandfoort

http://jouwopruimcoach.nl/


Ingeborg Koot

http://www.ikorganiseer.nl/


Beeuwkje Jager

http://www.efficienz.nl/


Esther van Dijk

http://www.organizedbyme.nl/


Els Jacobs (Geïnterviewd!)


Logo.png

Leuk voor een interview en een blik in je eigen toekomst, omg

-Lianne van den Hombergh

http://www.helderinhuis.nl/

-Zamarra Kok

Zamarra-in-Vriendin-1.jpg


Organizatie.jpg


123.jpg


Opbergen.jpg


http://www.zamarra.nl/over-mij/

Almere Vandaag: Opruimcoatch

July 13, 2007 Friday ALM Edition

Almeerse helpt de rommel op te ruimen

SECTION: REGIO; Pg. 218

LENGTH: 287 words

almere - Rommel, bijna iedereen heeft er wel mee te maken. Of het nu gaat om de troep op zolder of de bedrijfsadministratie die een rommeltje is. Toch maken nog maar weinig mensen gebruik van een deskundige die helpt bij het ordenen en opruimen. De Almeerse Lorraine Simoons is ÈÈn van de weinige ondernemers die van rommel haar beroep heeft gemaakt. Of eigenlijk het ordenen er van. ,,We hebben werk voor een belastingdeskundige, een kapper aan huis of een schoonmaakbedrijf, noem maar op. Toch merk ik dat veel mensen zich wel ergeren aan hun rommel in huis of bedrijf, maar er niet mee weg kunnen. Daar help ik dan bij. Toch wil ik me niet een personal assistant noemen. Die werkt in opdracht van, ik werk samen, vertelt Simoons van So Organized. Ze ziet zich niet als een opruimer pur sang, maar meer als iemand die helpt bij het ordenen van chaos. ,,Het is heel privÈ wat ik doe. Ik kom van de nachtkastjes tot in de administratie. Ik maak eerst een analyse en daarna maken we samen een plan dat we gaan uitvoeren. Alleen kan ik het niet, want de klant moet zich er wel aan houden. Simoons is inmiddels drie jaar bezig met haar onderneming. Ze merkt dat het erg seizoensgebonden is. Zo heeft ze het voor vakantieperiodes drukker, maar ook als die er op zit. ,,Mensen of ondernemingen komen er dan blijkbaar ineens achter dat ze er iets aan moeten doen, maar dan weten ze vaak niet waar te beginnen. De Almeerse heeft het idee voor haar onderneming uit Amerika. Daar werken vooral veel gezinnen en kleine bedrijven met een organiser. ,,Ik was altijd in loondienst, maar wilde meer vrijheid. En omdat ik netjes en geordend ben, dacht ik daar aan. Zo is het eigenlijk gekomen. Meer informatie op: www.so-organized.nl.

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

LOAD-DATE: July 13, 2007

AD/Groene Hart: Opruimcoatch ouderen

6 februari 2009 vrijdag

Ordenen - 'Genieten van je herinneringen'

SECTION: GHST08; Blz. 8

LENGTH: 366 woorden

Gemma Hillebrand helpt ouderen bij het ordenen van allerlei zaken. De Alphense heeft twee studies met elkaar gecombineerd voor dit vak: ze studeerde gerontologie (studie van het ouder worden) en een cursus professional organizer. Ze helpt mensen bijvoorbeeld bij het verhuizen van een groot naar een klein huis of bij het opzetten van een administratie die gemakkelijk is bij te houden (zie www.gemmahillebrand.nl). ,,Gedurende het leven overkomen mensen gebeurtenissen waar ze zelf meestal geen invloed op hebben, maar waar ze wel een antwoord op moeten vinden. Zoals ziekte, verlies van een partner. Het vollopen van een huis, het opeenstapelen van de administratie wordt nogal eens veroorzaakt doordat iemands gezondheid afneemt of doordat allerlei problemen opdoemen. Om daaruit te komen, is soms hulp nodig. Het kan echt iedereen gebeuren.

Ouderen zijn vaak bang hulp in te roepen omdat zij zich schamen dat ze het zelf niet meer kunnen bijhouden. ,,De steeds complexer wordende samenleving draagt er ook aan bij. Ouderen haken op een gegeven moment af omdat ze er gewoon de energie niet meer voor hebben.  
Om hulp vragen lijkt veel ouderen eng.  

Ze zijn bang dat ze dan heel veel moeten weggooien. Hillebrand: ,,Een klant van me van 84 jaar oud zei me pas dat, als hij iets weggooit, dat voelt alsof hij een stuk van zijn leven weggooit. We hebben bij hem niets weggegooid, maar het zo opgeborgen dat hij er weer bij kan, weet waar hij het kan vinden. Als professional organizer oordeel je niet: als iemand alles wil bewaren, vind ik dat prima. Maar dan wel geordend. En daar ben ik dan voor. Familie staat vaak te dichtbij om zoiets te kunnen doen, ik heb meer afstand en ouderen vinden het prettig dat zij zelf verantwoordelijk blijven. Elk mens heeft zijn eigen ordening en de kunst is voor mij om die zo snel mogelijk te ontdekken. Ik begrijp zo goed dat ouderen graag alles willen bewaren. Er is ook zoveel moois om te bewaren. Als iemand iets heel prachtig voor je heeft ingepakt, met een leuk papiertje en een strikje, geniet je daarvan en dat genieten wil je vasthouden. Als je 80 bent, geniet je van je herinneringen. En op die leeftijd heb je nu eenmaal veel herinneringen.

GRAPHIC: De administratie stapelt zich vaak op door omstandigheden. ARCHIEFFOTO

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: ADGH

LOAD-DATE: February 6, 2009

Provinciale Zeeuwse Courant: Ordening coatch

7 april 2012 zaterdag Bevelanden Tholen Editie; Schouwen-Duiveland Editie; Walcheren Editie; Zeeuws-Vlaanderen Editie; Bijlage Editie

PASPOORT - Organizer schept orde in chaos

LENGTH: 339 woorden

Naam bedrijf: Alles Op Zijn Plek.

Wie: Arjanne Steneker. 
Waar: Wibautlaan 15, 
4386 EC Vlissingen. 
Wat: Het brengen van orde in de chaos bij mensen thuis in de kasten en administratie of op hun werk.  
OfficiÎle startdatum: 16 januari 2012 ingeschreven bij KvK. 
Gedane investering:   2000. 
Beoogde jaaromzet: 
  19.000. 
Investering terugverdiend: 2012. 
Jaarlijkse herinvestering: 
  1000.- 
Site: www.allesopzijnplek.nl 
Mail: info@allesopzijnplek.nl 
Tel: 0118-472782 / 06-42816154 
Zakelijke brieven die zich opstapelen, het speelgoed van je kinderen dat verspreid ligt door het huis en de inbox van je email zit zo vol dat je niet weet waar je moet beginnen. Wat doe je dan? Je zorgt voor een persoon die orde kan brengen in die chaos. Arjanne Steneker is zo iemand die daar bij kan helpen. Onlangs is zij met haar bedrijf Alles Op Zijn Plek begonnen om mensen praktische hulp, begeleiding en advies te geven bij het brengen van orde en structuur, thuis of op de werkplek. 
Bij het bezoek aan huis gaat Steneker samen met de klant elke kamer en kast langs om de spullen daar te ordenen. Daarbij stelt ze verschillende categorieÎn op met de klant. ,,Zoals schrijfwaren en speelgoed. En voor die groepen verzinnen we ook nog een logische plek om ze te bewaren, zodat ze gemakkelijk zijn terug te vinden. 
,,Vroeger was ik werkzaam als bibliothecaris, dus ik had al de nodige ervaring met het systematisch opbergen en terugvinden van documenten. Toen ik op 1 oktober mijn baan verloor bij het Milieu Informatie Centrum leek het me een leuk idee om iets met ordenen te doen. Ik kende het beroep al door tijdschriften en van televisie. Dus meldde ze zich aan voor een cursus bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professioneel Organizers. ,,Daar leerde ik in een cursus de beginselen over het ondernemen en omgaan met mensen. Hierna was het van belang om me te blijven bijscholen over ordenen en ondernemen. In het begin oefende ik vooral met familie en vrienden, maar nu heb ik de stap gemaakt naar een echte onderneming.'

GRAPHIC: Arjanne Steneker

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: PZ

SUBJECT: Web Sites & Portals (80%)

LOAD-DATE: April 7, 2012


Winterswijkse Weekkrant: Opruim coatch

22 maart 2016 dinsdag

'Opruimen is leren loslaten'

LENGTH: 377 woorden

Gecertificeerd opruimcoach Gaby Bissels vindt opruimen leuk en helpt graag mensen. Foto: Betty Wassink 'Opruimen is leren loslaten' Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Winterswijks eerste gecertificeerde opruimcoach Gaby Bissels biedt mensen hulp om gestructureerd en effectief op te ruimen. Door Betty Wassink Winterswijk - Het beroep opruimcoach is groeiend, want het is tegenwoordig voor veel mensen moeilijk om orde te scheppen in een huis vol spullen. Gaby Bissels constateerde, dat die dienstverlening in Winterswijk ontbrak. "Ik had behoefte aan een nieuwe uitdaging, opruimen vind ik leuk en ik help graag mensen. GeÔnspireerd door de boeken van Els Jacobs volgde ik de opleiding Professional Organizer voor Particulieren." Gaby biedt opruimhulp volgens een beproefde methode. "Het is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Ik bied mensen praktische hulp en eenvoudige methodes om hen te leren systematisch spullen op te ruimen." Ook geeft de opruimcoach adviezen bij het ordenen van de administratie. "Als er stapels post blijven liggen, help ik door het aanleren van een systeem van dagelijks ordenen." Door werkdruk, ziekte, overlijden van een naaste of andere ingrijpende veranderingen kun je tijdelijk het overzicht kwijtraken en kan er zomaar enige chaos ontstaan, weet Gaby. "Als mensen te lang uit hun evenwicht zijn, kan dat tot problemen leiden. Met kleine aanwijzingen bied ik dan ruggensteun en denk mee. Mensen hoeven zich niet te schamen voor de situatie, want ze zijn daarin echt niet de enige. Die bewustwording, dat ze het niet alleen hoeven doen, is heel belangrijk." Ontspullen De opruimcoach creÎert ruimte als spullen een last worden. "Ik leer klanten de aandacht te richten op ÈÈn plek, die stukje voor stukje wordt opgeruimd. Opruimen is leren weggooien en dingen loslaten, waarbij ik vraag 'wat doe je er mee?'. Ik ga niet zelf opruimen, maar bied de helpende hand, geef tips, stuur mee en waak ervoor, dat ze op de focusplek blijven. Een valkuil is, dat je overal bezig bent." Een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij de klant thuis is het begin. Contact kan via email gaby@opgeruimdzijn.nl of telefonisch 06-20388044. "Bij een wederzijdse 'klik' gaan we dan samen aan de slag." www.opgeruimdzijn.nl Facebook: OpgeruimdZijn

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: deWeekkrant

SUBJECT: Profiles + Biographies (93%); Education + Training (86%); Religion (70%)

LOAD-DATE: March 24, 2016

Alphen: ordenen met je eigen systeem

OrdeningEvolutiePPT.010.jpg

7 april 2008 maandag

Afscheid van de troep

SECTION: REGIO

LENGTH: 393 woorden


HIGHLIGHT: 'Ik leer mensen anders naar hun spullen te kijken'

SAMENVATTING Opruimen geeft ruimte. Maar niet iedereen gaat het opschonen even goed af. Gemma Hillebrand heeft van sorteren, opbergen en wegruimen haar vak gemaakt.

VOLLEDIGE TEKST: Als gerontoloog heeft Gemma zich verdiept in het fenomeen 'ouder worden'. ,,Een boeiend proces. Ze volgde ook een cursus tot professional organizer. ,,Een goed Nederlands woord heb ik er nog steeds niet voor gevonden. In elk geval helpt ze mensen met ordenen. ,,Ik leer mensen op een andere manier naar hun spullen, en bijvoorbeeld ook digitale bestanden, te kijken. In de loop der tijd verzamel je zoveel om je heen. Weggooien of wegdoen betekent afscheid nemen. ,,Niet iedereen lukt dat goed. Loslaten doet soms pijn. Ik weet hoe ik mensen daarbij kan helpen. Onder meer door vragen te stellen. Wat wil je ermee? Wat doe je ermee? Wanneer heb je dit voor het laatst gebruikt? Zo ordenen we gevoelens en gedachten om vervolgens de spullen een nieuwe plek of bestemming te kunnen geven. Ouderen die kleiner gaan wonen, kunnen een beroep op de Alphense doen. ,,Het valt niet mee als je na jaren van dierbare spullen afscheid moet nemen. Ik zet mensen weer op het spoor, zodat ze zelf verder kunnen. Ook jongere mensen die gaan samenwonen en twee huishoudens moeten samensmeden, zijn bij Gemma's hulp gebaat. Zelf is Gemma gek op ladekasten. ,,Daarin kun je je spullen systematisch opbergen. Opruimen betekent niet dat je van je huis een klinische showroom moet maken. ,,Je moet wel lekker kunnen leven. Dat doe ik ook. Het nut van goed opbergen en overbodige spullen wegdoen is natuurlijk dat je de dingen makkelijk kunt terugvinden. Er zijn verscheidene boeken over de kunst van het opruimen verschenen. Volgens Gemma heb je daar zeker iets aan, maar moet je vooral je eigen systeem ontwikkelen. ,,Dat werkt toch het best. Archiveren, computer schonen, zorg voor het nalatenschap of het ruimen van schuur en zolder. Gemma regelt het of helpt erbij. Voor wie zelf aan de slag gaat, heeft ze een paar tips. ,,Pak het stukje bij beetje aan. Spreek met jezelf een tijdspad af. Wanneer het moeilijk is afstand te doen van stukken, maak er dan een fotoreportage van. Je houdt de herinnering, maar je kasten zijn niet meer overvol. Blijf geconcentreerd. Ga dus niet in dat schoolschriftje bladeren. Gemma Hillebrand is bereikbaar via 06-14577537. Zie ook www.gemmahillebrand.nl

GRAPHIC: gemma

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: HDC_Alphen

LOAD-DATE: April 7, 2008

Cursus Opruimen van uit de gemeente

Stapels-opruimen.jpg

De Brug: Cursus Opruimen

10 juni 2015 woensdag

Leer je administratie te ordenen bij Sorteergroep De Meern

LENGTH: 241 woorden

Leer je administratie te ordenen bij Sorteergroep De Meern De Meern - Mensen met problemen bij het ordenen van hun administratie kunnen vanaf nu terecht bij de Sorteergroepen van U Centraal. Deze worden georganiseerd in samenwerking met de Buurtteams in diverse wijken in Utrecht, waaronder De Meern. Voor veel mensen is het niet hun favoriete bezigheid: de post ordenen. Het is soms heel ingewikkeld om alle post te begrijpen en keuzes te maken. Hierdoor wordt de stapel brieven alleen maar hoger, met financiÎle problemen tot gevolg. De Sorteergroep is de wekelijkse stok achter de deur en geeft weer rust in de chaos. Deelnemers kunnen met hun administratie bij de Sorteergroep komen, de hoeveelheid post maakt niet uit, ook al is het een boodschappentas vol. Deelnemers gaan zÈlf samen - met een nieuwe map, perforator en vuilniszak - aan de slag. Het gaat puur om het ordenen, er wordt even niet naar de inhoud van de brieven gekeken. Je leert onder andere wat je moet bewaren, hoe je je papieren moet ordenen en hoe je de post opbergt in een map. Als deelnemers een paar keer bij de Sorteergroep zijn geweest, is de map weer geordend en kan men het zelf weer thuis bijhouden. De Sorteergroep de Meern is elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 in de Pijler aan de Bovenpolder 80. De Sorteergroep is voor inwoners van de gemeente Utrecht en er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie en aanmelden: demeern@buurteamsutrecht.nl of 030-7400516.

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: deWeekkrant

SUBJECT: Postal Service (81%); Education & Training (76%)

LOAD-DATE: June 10, 2015

Het Zuiden Ridderkerk: Cursus Opruimen

12 november 2014 woensdag

Administratie ordenen

LENGTH: 88 woorden

Administratie ordenen RIDDERKERK - SchuldHulpMaatje, Karaat Ridderkerk en PLANgroep organiseren samen met de gemeente een gratis inloop over het ordenen van administratie. 'Tijdens deze inloop kunt u leren uw administratie op orde te krijgen Èn houden. U mag al uw post en administratie meenemen. Daarnaast kunt u advies of ondersteuning krijgen over bijvoorbeeld: het aanvragen van minimaregelingen.' Donderdag 27 november van 10.00 tot 12.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur in Wijk Voorzieningen Centrum Slikkerveer, Reijerweg 62.

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: deWeekkrant

SUBJECT: Television Programming (90%); Automobile Leasing (82%); Income Tax (79%); Social Assistance & Welfare (76%)

LOAD-DATE: November 12, 2014

Ordening coaches in de praktijk

NTR-10 stappen cursus opruimen-Els Jacobs

Intro.jpg


Stap1.jpg


Stap2.jpg


Stap3.jpg


Stap4.jpg


Stap5.jpg

Stap6.jpg


Stap7.jpg


Stap8.jpg


Stap9.jpg


Stap10.jpg

opruimkit

Ordeings kit.jpg

http://ntracademie.nl/cursussen/cursuspagina/10-stappencursus-opruimen/stap/2.html

het nulpunt

-Kom regelmatig terug naar het nulpunt

Terugkomen naar je ‘nulpunt’ is alsof je het leven even reset. Je voert bepaalde acties uit waarna je weer met een schone lei kunt beginnen. Hoe vaker je terug komt naar je nulpunt des te meer overzicht je houdt. Je doet de dingen die je helpen een gevoel te creëren dat je alles op orde hebt, dat alles goed is, netjes op zijn plaats en lekker overzichtelijk.

-Plan je dag vooruit en wees flexibel

Laat jezelf niet in de ‘val’ lopen door onvoorbereid aan de dag te beginnen. Zorg dat je op zijn minst een idee hebt van hoe de dag eruit gaat zien. Bepaal wat je wilt doen en wat je wilt bereiken. Dit kun je opschrijven in je agenda, op een takenlijst of een simpel kladblokje. Wanneer je van tevoren nadenkt over je dag loop je minder kans om meegesleurd te worden door het leven. Als je weet wat je wilt, dan kun je dit makkelijker bereiken. Je weet waar je aan toe bent en je bewaart het overzicht.

https://sochicken.nl/5_tips_om_je_leven_op_orde_te_houden


door slaan in ordenen

Professional Organizer & Expert Alejandra Costello

Haar hele huis is een enge doorgeslagen geordende boel, ik krijg er bijna kippenvel van..


Diembladhouder.jpg


Kantoorla.jpg


Belangrijke taken.jpg


Op kleur.jpg


Knutsel hoek.jpg


Kantoor overzicht.jpg


Thee la.jpg


Planning op kleur.jpg


Keukenkasje.jpg


Kleding la.jpg


Melicijnenkit.jpg


Melicijnen.jpg


Mandjes uien aardappels.jpg


Magneet kastdeur.jpg


Schoonmaakmiddelen.jpg


Pennen la.jpg


Ordening in map.jpg


Taken.jpg


Berging keuken.jpg


Doushegordijn zakjes.jpg


Ortners keur.jpg


Garage.jpg


Werkplek.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=EoC83JhkCAw

Alternatieve expres

XXL gezinnen

Octopus Mom https://www.youtube.com/results?search_query=octopus+mom

19 Kids and Counting https://www.youtube.com/results?search_query=19+Kids+and+Counting


OCD en ordenen

Het Parool: ODC dwangmatig ordenen

Hsfile 22697.jpg

29 september 2011 donderdag

Zes keer je haar wassen om ramp te voorkomen

BYLINE: Marte van Santen

SECTION: PS Kind; Blz. 6

LENGTH: 1476 woorden

Om aan dit artikel te mogen meewerken, moet Iris (17, niet haar echte naam) schriftelijk toestemming geven. Dat vindt ze heel moeilijk. Niet omdat ze haar verhaal niet wil vertellen, maar omdat ze dan haar naam moet opschrijven. Als ze hoofdletters gebruikt, of leestekens of getallen, is ze bang dat er iets naars zal gebeuren. Dat denkt ze ook als ze op tv naar het nieuws kijkt, of als ze de koelkast opent, of als ze een lichtknopje een oneven keer aandoet. Haar dwanggedachten vertellen haar dat ze daarmee iets afschuwelijks zal veroorzaken. De dood van haar ouders bijvoorbeeld, of een grote ramp zoals een aardbeving of een vliegtuigongeluk. Ergens weet ze best dat zulke dingen niet haar schuld kunnen zijn, maar toch voelt ze zich verantwoordelijk. Iris lijdt al haar hele leven aan een dwangstoornis. Zo lang als ze zich kan herinneren moet ze allerlei rituelen uitvoeren om rampen te voorkomen. Al op haar vierde voelde ze zich gedwongen om twee keer over een drempel lopen, of vier keer langs een spiegel. Veertien jaar later heeft ze tientallen van dat soort gewoonten. Geeft ze daar niet aan toe, dan raakt ze verstijfd van angst. Haar gedachten blokkeren en ze krijgt het benauwd. Dat paniekerige gevoel weet ze alleen te sussen door de nare gedachten 'goed te maken' met dwanghandelingen. Sinds een aantal maanden volgt Iris een dagbehandeling bij het expertisecentrum voor angst, dwang- en tics van de Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in het AMC in Amsterdam. Elke doordeweekse ochtend komt ze met andere jongeren met angst- en dwangklachten en hun behandelaars samen om gedragsoefeningen te doen. Daarna gaan ze naar een speciale school in de buurt. Aan het eind van de dag komen ze opnieuw bij elkaar om te bespreken hoe het is gegaan. Vanochtend gaat Iris oefenen met iets in drie keer weggooien. Dat is lastig, omdat 3 voor haar een slecht getal is. Sociotherapeute Martine Maat overhandigt haar een leeg theedoosje. "Scheur jij het in drieën?" moedigt ze Iris aan. "Dan gooi je de drie stukken daarna één voor één in de vuilnisbak. Je zult zien dat er niets naars gebeurt." Zenuwachtig draait Iris het doosje in haar handen rond. Haar vingers, met kort afgebeten zwartgelakte nagels, schieten razendsnel op en neer. Zo makkelijk als ze een paar minuten geleden nog zat te praten, zo ver van de wereld lijkt ze nu. Ergens weet ze best dat ze met haar gedachten geen vreselijke gebeurtenissen over zich kan afroepen. Maar haar angstige gevoel zegt iets anders. Na enig aandringen van Maat sleept Iris zich naar de vuilnisbak. Eén voor één gooit ze de stukjes papier erin. Ze wil niets liever dan nóg iets weggooien, zodat het aantal handelingen op vier komt. Daar draait het bij haar dwang namelijk om: alles, maar dan ook alles, moet in tweeën of een veelvoud daarvan gebeuren. Van het wassen van haar haar en het aandoen van haar jas tot het roeren in een kopje en het weggooien van een papiertje. Iris is zeker niet de enige jongere die aan een dwangstoornis lijdt. Naar schatting één op de vijftig kinderen worstelt met soortgelijke klachten. Zij hebben meestal last van dwanggedachten: nare, indringende ideeën en beelden die steeds maar terugkomen, over bijvoorbeeld ziekten of rampen. Om het bijbehorende angstige of onrustige gevoel tegen te gaan, voeren ze dwanghandelingen uit. Zichzelf en hun omgeving veelvuldig schoonmaken bijvoorbeeld. Dingen eindeloos controleren. Alles in een vaste volgorde doen. Of handelingen steeds herhalen en tellen. Daarnaast vragen ze vaak onophoudelijk om geruststelling. In mindere mate heeft bijna ieder kind van dat soort rituelen. Wie herinnert zich niet het gevoel dat je de randen van de stoeptegels of de witte strepen van het zebrapad moest vermijden? En veel peuters ordenen hun speelgoed in een vaste volgorde of willen elke avond hetzelfde verhaaltje horen voor het slapengaan. Dat soort gewoonten geven een veilig gevoel en maken de wereld overzichtelijk. Maar als kinderen er echt last van krijgen als de rituelen buitensporig veel angst oproepen of erg veel tijd gaan kosten kan sprake zijn van een dwangstoornis. Else de Haan, bijzonder hoogleraar cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten aan de Universiteit van Amsterdam, doet onderzoek naar de behandeling van dwangklachten bij jongeren. "Een speciale vorm van gedragstherapie blijkt het best te helpen," zegt De Haan. "Daarbij zoeken kinderen de situatie waar ze bang voor zijn bewust op. In plaats van het angstige gevoel 'ongedaan' te maken met dwanghandelingen, leren ze dat de paniek ook vanzelf kan verdwijnen, zonder aan de eisen van de dwang toe te geven." "Zo ontdekken ze: ik heb de zekerheid van al die rituelen helemaal niet nodig. Ruim de helft van de kinderen met een dwangstoornis heeft baat bij die aanpak." Een dwangstoornis ontstaat volgens De Haan meestal in de vroege puberteit, al komt het ook op jongere leeftijd voor. Erfelijke aanleg is belangrijk, maar ook stressvolle gebeurtenissen en het karakter van het kind spelen een rol. Ter geruststelling: de opvoeding lijkt geen invloed te hebben op het ontwikkelen van een dwangstoornis. Behalve als hoogleraar werkt Else de Haan ook als psycholoog en psychotherapeut bij de Bascule. Kinderen met dwangklachten die daar na een verwijzing terechtkomen, krijgen in eerste instantie zestien weken individuele gedragstherapie. Als dat onvoldoende helpt, wordt de behandeling verlengd en/of uitgebreid met medicijnen die de angst verminderen (het antidepressivum sertraline). Biedt ook dat geen soelaas, dan is er de mogelijkheid van een dagbehandeling of een klinische opname. Uiteindelijk wordt zo voor het grote merendeel van jonge patiënten een goede oplossing gevonden. Bij de Bascule worden jaarlijks zo'n veertig jongeren met een dwangstoornis behandeld, afkomstig uit heel Nederland. Een opvallend klein aantal, zeker als je bedenkt dat er behalve in Groningen geen andere gespecialiseerde centra zijn waar kinderen met dwangklachten terechtkunnen. En dat terwijl er statistisch gezien op elke middelbare school meerdere jongeren met een dwangstoornis rondlopen. "Het is een miskend probleem," stelt Else de Haan. "Helaas wordt een dwangstoornis lang altijd niet herkend. Bovendien zijn er maar weinig therapeuten die echt weten wat je eraan moet doen. De theorie van de gedragstherapie is niet moeilijk, maar om kinderen te motiveren de gedragsoefeningen te doen, is veel ervaring nodig." Haar advies aan ouders: wacht niet te lang met hulp zoeken als je vermoedt dat je kind dwangklachten heeft. En bevraag een behandelaar altijd kritisch op zijn of haar ervaring met de behandeling van de stoornis. Blijf niet te lang doormodderen als blijkt dat een therapie niet werkt. Want hoe langer de klachten aanhouden, hoe moeilijker het wordt er vanaf te komen. Iris kwam er op haar dertiende bij toeval zelf achter dat ze aan een dwangstoornis leed. Ze had toen al heel wat zinloze therapieën achter de rug. Op internet las ze iets over de symptomen van dwang en dacht: dat heb ik ook! Haar opluchting was groot, maar het zou nog vier jaar duren voordat ze de juiste hulp kreeg. In de tussentijd probeerde ze meerdere keren een einde aan haar leven te maken, zo wanhopig werd ze van haar beangstigende gedachten. Na afloop van de oefening met de vuilnisbak lopen zij en Martine Maat een blokje om. Die afleiding helpt om niet in het paniekgevoel te blijven hangen. "Hoe is het met je oppashond?" vraagt Maat. Onmiddellijk klaart Iris' gezicht op. "Ik heb zaterdag vijf uur met hem gewandeld!" zegt ze trots. Een week eerder had ze hond Shady meegenomen naar de Bascule. Haar gedragsoefeningen gingen die dag veel beter en ze was ook minder angstig. "Dat komt omdat ik me verantwoordelijk voor hem voel," zegt ze. "Ik mag niet bang zijn, anders wordt hij dat ook." Die positieve ervaring geeft haar goede hoop. Als ze dat gevoel maar kan vasthouden, lukt het haar in de toekomst vast om op zichzelf te gaan wonen. Samen met een hond natuurlijk. Journalist Marte van Santen schreef Slaaf van mijn gedachten De behandeling van een dwangpatiënte. Voor dit boek, dat deze maand verscheen, liep ze negen maanden mee bij de angst- en dwangpoli van het AMC. Marte van Santen: Slaaf van mijn gedachten Nieuw Amsterdam, EUR 17,50 Meer lezen www.stopjeangst.nl Voor kinderen van twaalf tot en met achttien jaar met dwang- en/of angstklachten www.adfstichting.nl De patiëntenvereniging voor mensen met angst-, dwang- of fobieklachten www.ocdvriendenkring.org Met onder andere een forum voor dwangpatiënten www.debascule.com Academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Amsterdam www.uva-virenze.nl Academisch behandelcentrum voor ouder en kind in Amsterdam Naar schatting één op de vijftig kinderen lijdt aan een dwangstoornis. Slechts een klein deel van hen krijgt de juiste behandeling. 'Therapeuten weten vaak niet wat te doen'


GRAPHIC: Else de Haan: 'In plaats van het angstige gevoel 'ongedaan' te maken met dwanghandelingen, leren ze dat paniek ook vanzelf kan verdwijnen.' foto jan van breda

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: parool

LOAD-DATE: September 29, 2011

TACTIELITIJD

Tactiliteid (Artiekelen)

Talkingtextiles1.png


Talkingtextiles2.jpg


voeten vegen aan traditie;

Het nieuwe tapijt

BYLINE: DOOR VEERLE HELSEN

SECTION: WEEKEND; Blz. 62

LENGTH: 737 words


Talkingtextiles3.jpg


Talkingtextiles4.jpg


Talkingtextiles5.jpg


Talkingtextiles6.jpg


Denk aan een klassiek Perzisch tapijt. Met bloemenmotief in rode tinten en franjes. Ouderwets. Onhip. Beeld u nu in dat u javel of een ander bijtend product kwistig over het tapijt gooit en grote spatten maakt. Of strepen trekt. Ziedaar het nieuwe, hippe tapijt.

CREATIEVE OMMEKEER Het was de Duitse ontwerper Jan Kath die enkele jaren geleden met zijnerased classicsingeslapen tapijtenland opschrikte. Tapijten met plekken ! Met versleten tekeningen ! Hij herinterpreteert klassieke tapijten op een originele manier. Spatten in een andere kleur, strepen door de bloemen, afgebleekte patronen. Wat Apple en iPhone zijn voor mobiele telefonie, is Jan Kath voor tapijten", zegt Jean-Louis van Caster, die samen met zijn broer Marc de op een na oudste tapijtenwinkel van het land uitbaat. Van Caster in Mechelen bestaat 78 jaar. Jan Kath durft te innoveren in een sector die zeer traag beweegt", zegt van Caster. Zijn idee om een moderne touch te geven aan klassieke tapijtentekeningen, is intussen door velen gekopieerd. Iets soortgelijks hebben we gezien met de franjes. Franjes waren jarenlang oubollig. Tot Jan Kath ze fluoroze en -geel schilderde. Plots waren draadjes terug van weggeweest." Zeggen dat het bij van Caster stormloopt voor de tapijten van Jan Kath, zou een schromelijke overdrijving zijn. Zo'n Jan Kath, die betaal je tussen 900 en 1500 euro per vierkante meter." Jan Kath spreekt zelf vancontemporary rug art.

Bij het Italiaanse luxelabel Nodus kun je een tapijt kopen in de vorm van een haan. De Amerikaanse grafisch designer Lance Wyman maakt handgeweven vloerkleden met verkeerstekens op. Zijn tapijt waarschuwt voor een scherpe bocht, een rotonde en overstekende herten. Ikeahumor, denkt u ? De collectieRoadsignswordt geproduceerd door het Amerikaanse Odabashian - al 93 jaar gespecialiseerd in handgeweven luxetapijten. Elk exemplaar telt ongeveer twee miljoen knopen in Nieuw-Zeelandse wol met zijde.

Ik zou niet spreken van een windhoos, maar het waait. Een briesje", beaamt Jean-Louis van Caster. Dat betekent heel veel in de sector, die jarenlang onder grote druk stond. Wij zien toch vaak jonge koppels opduiken die eerst kozen voor een wit interieur met houten vloer, maar op termijn alsnog een tapijt willen omdat ze iets missen."

Graadmeter voor de sector is Domotex, een toonaangevende vloerbedekkingsvakbeurs in Hannover, die begin dit jaar plaatsvond. Er stonden meer standhouders dan ooit en opvallend : niet minder dan tachtig Belgische bedrijven waren vertegenwoordigd. Een opmerkelijk verhaal is dat van Papilio, uit het West-Vlaamse Kuurne. Toen in 2008 het bekende West-Vlaamse tapijtenbedrijf Prado Rugs bijna failliet ging en de productie van machinaal geweven tapijten moest stopzetten, werd er beslist om kleiner en creatiever' met handgeweven tapijten door te gaan onder de naam Papilio. In volle crisis een bedrijf omvormen dat een klassiek en weinig sexy product maakt, het is aan de durvers. Er werd een andere koers ingezet. Terwijl Papilio in 2008 nog vloerkleden met Disneyfiguren verkocht, maakt het tegenwoordig tapijten van gerecycleerde fietsbanden, jeansbroeken en snoeppapiertjes. Onze aanpak met vernieuwende technieken werkt", vertelt persverantwoordelijke De Cabooter. Ze kaapten een Henry van de Veldeprijs en een Red Dot Design Award weg, én de omzet ging in stijgende lijn. We voelden dat de markt behoefte had aan frisse ideeën. Het tapijt is terug van weggeweest, maar niet langer in de klassieke vorm."

Floor candy, vloersnoepjes. Designers maken eyecatchers van tapijten. Interieurtextiel wordt hét decoratieobject van de toekomst, voorspelt de Nederlandse trendwatcher Li Edelkoort al een tijdje in haar lezingenTalking Textiles. De wereld waarin we leven is verschrikkelijk en huistextiel gaat ons opvangen, gelooft ze. In een gedigitaliseerde wereld ziet ze de behoefte aan tactiliteit groeien. Gevestigde ontwerpers geven daaraan gehoor met hernieuwde aandacht voor textiel. De toekomst brengt een opleving van textiel in het interieur : op vloeren, muren en meubelen. Stoffen die tot leven komen, een verhaal vertellen, patronen vertonen." Een tapijt kan letterlijk en figuurlijk het ongewenste lawaai absorberen. Het geeft je een thuisgevoel, het wiegt je tot rust. Een knuffel op een hoger, emotioneel niveau." Een tapijt als teddybeer. Kim De Cabooter van Papilio drukt het iets eenvoudiger uit met het cliché : Een tapijt is gewoon gezellig."

De toekomst van het ambacht

Het Financieele Dagblad

4 februari 2017 zaterdag 12:00 AM GMT


SECTION: LIFESTYLE; Blz. 22

LENGTH: 1314 woorden


Talkingtextiles7.jpg


Talkingtextiles8.jpg


Talkingtextiles9.jpg


Talkingtextiles10.jpg


Hang naar tactiliteit Weven, leerlooien, tin gieten. Oude ambachten blijven een bron van inspiratie voor hedendaagse ontwerpers. Wat kunnen we van de nieuwste generatie verwachten? Door Elsbeth Grievink

O ranjerood en zacht glanzend. Ouderwets en tegelijk futuristisch. Ziehier de Copper Collection van Aldo Bakker voor Thomas Eyck. De koperen tafelstukken - een gieter, een sojaschenker, kandelaars, een mengkom en een steelpan - zijn naadloos met dank aan elektrolyse. Dat geeft ze iets buitenaards, maar door het koper hebben ze ook iets nostalgisch. Een prachtvoorbeeld van wat de versmelting van oude ambachten en nieuwe technieken kan opleveren. Nederlandse ontwerpers hebben zich het afgelopen decennium op de oude ambachten gestort en dat leverde veel moois op. De Knotted Chair die Marcel Wanders in samenwerking met de TU Delft ontwikkelde, bijvoorbeeld. Of de Colour Plaids van Scholten en Baijings, die geproduceerd worden op computergestuurde weefmachines van de traditionele weverij De Ploeg. En wat te denken van de Flax Chair van Christien Mein­dertsma, waaraan jarenlang materiaalonderzoek voorafging en waar de ontwerper zelfs een vlasboerderij voor aanschafte.

In de collectie van 'designuitgever' Thomas Eyck vervullen ambachten al tien jaar een glansrol. Tin gieten, leerlooien, vlechten, porselein schilderen, hout bewerken: het komt allemaal voorbij in de tentoonstelling '10 Years of Thomas Eyck', waarvoor het Zuiderzeemuseum tien series­ uit de jubilerende collectie selecteerde.

De tentoonstelling had een keurig overzicht kunnen worden, als curator Jules van den Langenberg (ooit een leerling van Thomas Eyck en door Eyck zelf naar voren geschoven) niet had bedacht het werk in een nieuwe context te plaatsen. Geheel in de stijl van Eyck gaf hij het woord aan de nieuwe generatie. Hij selecteerde tien jonge ontwerpers, kunstenaars en architecten, waarvan sommige nog maar net afgestudeerd, en wees ieder van hen een serie uit de t.e.-collectie toe om op te reflecteren. Het resultaat is nu te zien in het museum: de presentaties geven een voorzichtig maar prikkelend doorkijkje naar de toekomst en vormen samen een frisse blik op traditioneel vakmanschap.

Commonplace Studio, van Simon de Bakker (1979) en Jon Stam (1984), mocht zich over de Copper Collection van Aldo Bakker buigen. Niet geheel onverwacht besloten ze te werken met koper, en namen de eigenschap van ideale warmtegeleider als uitgangspunt. In het Zuiderzeemuseum presenteren ze een digitale klok, waarvan de cijfers door warmte worden geproduceerd. Een verrassend en eigenzinnig ontwerp, dat, net als Bakkers collectie, paradoxale gevoelens oproept. Traditie versus hightech.

Ook de andere presentaties en installaties in de tentoonstelling laten zien dat de inspiratiebron van oude ambachten nog lang niet is opgedroogd. En dat is logisch: zolang onze hedendaagse­ technieken zich ontwikkelen en onze digitale mogelijkheden zich uitbreiden, kunnen we de oude ambachten steeds op nieuwe manieren inzetten. Dat maakt nieuwsgierig naar de toekomst. Wat kunnen we verwachten van de nieuwste generatie ontwerpers, die nu van de academies komen? Welke rol zullen de oude ambachten spelen in hun werk? Jules van den Langenberg, curator van de tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum, citeert tendensvoorspeller Lidewij Edelkoort: 'Hoe meer schermen om ons heen, hoe sterker onze hang naar tactiliteit zal worden.' Waarmee hij maar wil zeggen dat het handgemaakte nog lang niet weg te denken is. 'Iedere generatie brengt een nieuw soort denken in', zegt hij. 'Op dit moment zijn we allemaal op zoek naar het post-Fordism (tegengesteld aan de lopendebandproductie, waar autobouwer Henry Ford de uitvinder van was, EG). Ontwerpers gaan zelf industriële processen bedenken om hun ideeën geproduceerd te krijgen. Dat is een tendens die gaat doorzetten.' Ambacht betekent tijd investeren, zegt Van den Langenberg. 'Onze voorouders ontwikkelden ambachten uit noodzaak, nu gebruiken we ze ter vermaak en om geld te verdienen. Maar belangrijker nog is dat ambachtelijke vervaardiging een middel is om ons uit te drukken. De hoeveelheid tijd die we ergens aan besteden is een indicatie van de prioriteit die we eraan geven.'

Meubellijn uit zeeafval Welke jonge talenten moeten we in de gaten houden? Van den Langenberg noemt Studio Swine uit Londen. Het ontwerpduo Azusa Murakami en Alexander Groves loopt voor de troepen uit als het gaat om nieuwe toepassingen van bestaand vakmanschap. Ze bouwden een oud vissersschip om tot een machine, waarmee ze de kustlijn afschuimden om plastic te verzamelen. Van dat opgehaalde afval produceerden ze de Sea Chair, wat nog maar het begin was van een complete lijn uit zeeafval. Want door samen te werken met Andrew Friend en met de hulp van lokale vissers konden ze nog veel meer plastic, dat in grote hoeveelheden op onze oceanen drijft, opvissen. Friend heeft met dit doel de Solar Extruder ontwikkeld: een parabolische spiegel die zonlicht concentreert en zodoende plastic kan laten smelten. Als je dat plastic vervolgens door een buis duwt krijg je een soort spuit waarmee je, net als met een 3D-printer, lagen kunt bouwen. Studio Swine combineerde deze techniek met traditionele maritieme technieken en schiep op die manier een serie eigenzinnige interieurobjecten.

Dichter bij huis hebben we de 26-jarige Tom van Soest, die de WasteBasedBrick uitvond, een baksteen van afvalmateriaal. Geheel eigenhandig ontwikkelde hij een blender, waarin hij allerlei gebruikte materialen tot gruis vermaalt. Van dat gruis maakt hij nieuwe soorten klei en bakt hij nieuwe stenen. Doordat hij continu werkt aan nieuwe recepten, is er inmiddels een volledige baksteencollectie van gerecyclede materialen. Sterk aan het concept is dat er veel aandacht uitgaat naar de esthetiek van de stenen. Door verschillende mengingen te maken, en de stenen door te snijden, creëert Van Soest stenen met spannende kleuren en spikkels, waarmee architecten hun gebouwen extra cachet geven.

Nog zo'n uitvinder is de 27-jarige Olivier van Herpt, die zelf een 3D-kleiprinter bouwde, waarmee hij een compleet nieuwe stap zet in de wereld van keramiek. Doordat de klei laagje voor laagje wordt aangebracht, zien zijn objecten er strak uit. De vazen uit de 3D Woven- en de Sediment-collecties tonen de mogelijkheden van geavanceerde technologie, maar herinneren tegelijkertijd aan de dagen van weleer. En dan is er Alegria van der Zande (1988), die weliswaar geen machines maakt, maar wel heel veel verschillende leerlooiers in Brabant bezocht, om vervolgens haar eigen techniek te ontwikkelen voor het persen van bloemen en planten in leer. Het resulteerde in het project 'Pressed Flowers'. Thomas Eyck reageerde verrukt toen hij het onder ogen kreeg, geraakt door zoveel schoonheid. In april presenteert ze haar werk bij Thomas Eyck in Milaan. En wie weet, over een jaar of tien, in het Zuiderzeemuseum. o

De nieuwe lichting Studio Swine Het ontwerpduo Azusa Murakami en Alexander Grove uit Londen produceert meubels van zeeafval. Tom van Soest (ook in de FD Persoonlijk Talentenspecial van 21 jan) ontwikkelde de WasteBasedBrick, een baksteen van afvalmateriaal. Olivier van Herpt bouwde een 3D-kleiprinter waar de mooiste vazen uit voortkomen. Alegria van der Zande toegevoegd aan de stal van Thomas Eyck met 'Pressed Flowers': bloemen in leer geperst.

10 jaar Thomas Eyck Thomas Eyck (Heerlen, 1964) is uitgever van vormgeving. Al tien jaar stimuleert hij een nieuwe generatie ontwerpers om in samenwerking met lokale, ambachtelijke bedrijven actuele gebruiks- en kunstvoorwerpen te maken. Met de tentoonstelling '10 Years of Thomas Eyck' eert het museum zijn visie en werkwijze. De tentoonstelling is te zien tot en met 14 mei 2017. zuiderzeemuseum.nl De tafelstukken zijn naadloos met dank aan elektrolyse. Dat geeft ze iets buitenaards Studio Swine bouwde een oud schip om tot een machine, om plastic te verzamelen

Talking Textiles ****

de Volkskrant

30 september 2013 maandag

BYLINE: JEROEN JUNTE

SECTION: V Opening; Blz. 4

LENGTH: 441 woorden


Talkingtextiles11.jpg


Talkingtextiles12.jpg


Het Textielmuseum viert met tal van kunstige objecten de schoonheid van textiel. Beeldende kunst Textielmusem in Tilburg. T/m 26/1 2014 Textielmuseum.nl

Jammer dat deze tentoonstelling er moest komen. Het is Li Edelkoort die dit zegt over haar eigen expositie Talking Textiles die dit weekeinde opende in het Textielmuseum in Tilburg. Het gaat namelijk niet goed met textiel. Het vakmanschap sterft uit, exclusieve garens gaan uit productie en bijzondere weeftechnieken raken in ongebruik. Dus moest Edelkoort wel deze expositie maken - als een ode aan wol, zijde, het tuften en weven en al die andere stoffen en technieken. Want textiel schept niet alleen schoonheid, maar biedt ook troost - de warme deken - en intimiteit (samen onder de wol bijvoorbeeld). Kortom, een zacht pantser in deze grimmige tijden.


Verdeeld over vier zalen en zeven thema's zijn ruim zestig kunstige objecten te zien die de schoonheid van textiel vieren. De keuze voor het Textielmuseum lag voor de hand. Het aan het museum verbonden Textiellab is een kraamkamer voor innovatie. Een aanzienlijk aantal van de geëxposeerde werken is vervaardigd op de computergestuurde weefmachines in dit laboratorium. De gebruikte stoffen komen uit de immense stalenbank. De status van schatkamer van het Textiellab wordt dinsdag bevestigd met de uitreiking van de Woonbeurs PIN.

Wat niet mag ontbreken is een wandtapijt van viltkunstenares Claudy Jongstra, die wol gebruikt van haar eigen schapenkudde. Maar er is ook een opvallend nieuw werk van Marcel Wanders. De sterontwerper bedacht een opbollende kraag die door vrouwen als modeaccessoire kan worden gedragen, terwijl het breisel ook prima een weelderige lampenkap zijn zijn. Juist bescheiden is een weefsel van afzetlint dat de politie gebruikt, gemaakt door de jonge ontwerpster Dienke Dekker.. Door haar kunstige knooptechniek is dit straatplastic veranderd een prachtig wandkleed.

Met breed uitwaaierende thema's - zo kennen we Edelkoort - worden de grenzen van textiel verkend. Op de afdeling 'Abstract' staat de Memory Chair van de Japanse ontwerper Tokujin Yoshiaka. Een oude stoel is bedekt met hightech zilverfolie dat vervolgens vacuüm werd getrokken en zo veranderde in een blinkend pronkstuk. Bij 'Intuïtief' staat een oversized weefgetouw dat is ontworpen voor een sociale werkplaats.

Eigenlijk is er maar één misser op deze expositie vol schoonheid, troost en intimiteit: het bordje 'Niet aanraken' bij de ingang. Want textiel is er niet alleen om naar te kijken, maar juist om te strelen of in weg te kruipen. Tegelijk bevestigt die misser dat de missie van de expositie is geslaagd: een ode moet begeerte opwekken.


GRAPHIC: Werk van kunstenares Lenneke Langenhuijsen op Talking Textiles.

Textiel is trendy

Madelon Meester

De Gooi- en Eemlander

27 januari 2012 vrijdag


LENGTH: 781 woorden


Talkingtextiles13.jpg


Talkingtextiles14.jpg


SAMENVATTING Een tijd moesten we niet veel hebben van stoffen en bijzondere textielsoorten. Dat is sinds afgelopen jaar veranderd. Nieuwe toepassingen en high tech materialen geven textiel de herwaardering die het verdient.

VOLLEDIGE TEKST: Een beetje hip interieur kan tegenwoordig niet meer zonder weelderige stoffering. Weg kale vloeren en lege ramen, want we verlangen naar knusse, warme stoffentijden en de invloed van kille, digitale technologieën. Niet alleen deze winter, maar ook komend voorjaar blijven stoffen populair in het interieur. Trendwatcher Aafje Nijman lanceerde de trend Warm Embrace, waarin knusse materialen, in contrast met ruwe grondstoffen centraal staan. Perscentrum Wonen benadrukte de liefde voor stoffen door een recente woontrend Tender Textile te noemen. Gelukkig levert de designwereld ons genoeg munitie om het huis om te toveren in een gestoffeerd warm nestje. Trendforecaster Li Edelkoort promootte textieldesigntalenten afgelopen voorjaar op de internationale meubelbeurs in Milaan onder de noemer Talking Textiles. Het was een succes, want ze geeft er in februari een vervolg aan tijdens de Stockholm Design Week. Lidewij Edelkoort wil niet alleen laten zien dat textieldesign erg mooi is, ze wil ook het ambacht en de productie ervan onder de aandacht brengen. De textielindustrie staat onder druk door de invloed van lagelonenlanden. In veel gevallen legt ze de focus op de toekomst met ontwerpen, gemaakt van innovatieve textieltechnieken.

Een opvallend voorbeeld hiervan is de Rotterdamse ontwerper Bart Hess. Hij wordt een vormgever van de toekomst genoemd, omdat hij met moderne technologieën verbindingen legt tussen mode, productdesign, architectuur en textiel. Zo ontwierp hij een nogal gruwelijke slijmjurk voor popster Lady Gaga en een stof van een piepklein stukje plastic, dat continu in beweging lijkt te zijn.

Grote ontwerpers Veel grote ontwerpers zetten textiel in de spotlights afgelopen jaar. In Nederland vaak in samenwerking met het Audax Textielmuseum in Tilburg. Bijvoorbeeld Studio Maarten Kolk en Guus Kusters. Zij wonnen met hun collectie Waterloop de Doen Materiaalprijs 2011. Omdat de textielindustrie een van de grootste watervervuilers ter wereld is, pasten zij een waterbesparend procedé toe. Verder gebruiken ze een digitale printtechniek en ongebleekte garens.

Interessant is ook de toepassing van textiel in onverwachte settings. Bijvoorbeeld in verlichting. Door de komst van led-licht is het gevaar voor oververhitting geweken. Industrieel vormgever Annebet Philips is geboeid door de nieuwe mogelijkheden. Ze ontwierp een gebreide lamp met lange tentakels in felle kleuren. Draai de lamp in de knoop of leg hem als een slang op de grond. De lampen waren te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. En is nog veel meer innovatiefs mogelijk. Zo ontwikkelden het Philipsconcern en stoffenproducent Kvadrat Luminous Textile. Oftewel stof met verlichting erin. De panelen kunnen een kille ruimte gezelliger maken. Er kunnen zelfs bewegende beelden op worden geprojecteerd.

En ook in meubels wordt volop gebruik gemaakt van bijzondere stoffen. Bijvoorbeeld gemaakt van plastic frisdrankflessen. Ontwerper Benjamin Hubert uit Londen ontwierp voor het Nederlandse label De Vorm, de Pod chair, een grote fauteuil, bekleed met PET-vilt. Bijkomend voordeel is dat de stof een geluidsdempend effect heeft, waardoor het nog lekkerder wegkruipen is in de stoel.

Plooibaar hout De jonge ontwerpster Lenneke Langenhuijsen gebruikte voor haar krukje Tutu een stof, gemaakt van tot textiel geslagen hout. Nieuwsgierig naar nieuwe materialen, wilde ze proberen hout flexibel te maken. Haar zoektocht bracht haar naar het eiland Tonga in de Stille Zuidzee, waar de inwoners de bast van de Papiermoerbei tot vezels slaan om er stof van te maken. Eén van de unieke eigenschappen van haar materiaal is dat het, anders dan normaal textiel, in iedere gewenste vorm kan worden gemanipuleerd, net zolang totdat het naadloos de eigenschappen van een 3D-ontwerp aanneemt. Ze studeerde ermee af aan de Design Academy in Eindhoven.

Wie zich ontspannen wil onderdompelen in textiel, kan een nachtje doorbrengen in een van de kamers van het pas geopende hotel The Exchange in Amsterdam. In samenwerking met het Textielmuseum richtten studenten van het Amsterdam Fashion Institute de kamers op een inspirerende manier in. De kamers werden aangekleed alsof het modellen zijn. Sommige kamers zijn vrijwel helemaal ingepakt met textiel. En er staat zelfs een naaimachine klaar om zelf met stoffen aan de slag te gaan.

www.trendtablet.com (type zoekwoord Talking Textiles in) www.textielmuseum.nl, www.philips.com/luminous-textile www.exchangeamsterdam.com


Stoffen en inspiratie

Pintrest

https://nl.pinterest.com/sophiedirven/tactility/


Nomess

SPLASH MEMORY CUSHION


17031.jpg


http://www.nomess.dk/splash-memory-pillow-square-nude-yellow-stitches.html

OPTICAL MEMORY CUSHION


17024.jpg


http://www.nomess.dk/optical-memory-pillow-square-green.html

Materialen: waar te koop?

klittenband shop

http://shop.alfatex.nl/product/4/haak-lusband/standaard/

Tactiele waarneming

"We beoordelen muziek met onze ogen" -Chia-Jung Tsay

http://www.nu.nl/wetenschap/3555806/mensen-beoordelen-muzikanten-met-ogen-.html


Synesthesie

Synestheticwiki3.png


Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Hoewel het niet ongewoon is dat zintuigelijke waarnemingen onderlinge invloed hebben, is dit bij synesthesie dusdanig sterk dat bijvoorbeeld kleuren geproefd worden of geluiden gezien. Ook is er de zogenaamde spiegel-aanrakingsynesthesie, waarbij dezelfde fysieke pijn ervaren wordt als men ziet dat iemand anders fysieke pijn heeft.[1] Deze eigenschap van de hersenen komt bij relatief weinig mensen voor. Deze nemen meerdere soorten impulsen tegelijk waar, ook als die in feite in het algemeen door andere zintuigen worden gegenereerd.

Een voorbeeld van kunstmatige synesthesie is het herhaaldelijk denken aan een kleur bij een gedachte waar kleur geen verband bij heeft. Na enige tijd zal het denken aan de kleur de gedachte ook ophalen, en omgekeerd. Een intuïtief voorbeeld hiervan uit het dagelijkse leven is een rood licht in het verkeer. Het is niet zozeer dat de kleur reden is tot stoppen, maar de verbanden die hierbij gelegd worden die dit ingeven.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Synesthesie_(zintuig)

BLINDEN

Bestaande producten

worldwidevision

https://www.worldwidevision.nl/

Web prater.jpg

Rilief wereldbol.jpg

Afstandsbediening.jpg

Braile folie.jpg

3d markeerpen.jpg

Munthouder.jpg

Knopen vormen.jpg

Opvouwbare tast stok.jpg

Sokkenklem.jpg

Pratende printer.jpg

Spraakstikers.jpg

Tast bolletjes.jpg

Locatie vinder.jpg

Braille maker.jpg

Sleutel herkenner.jpg

Contrastrijk horloge.jpg

Vloeistof meter.jpg

Rilefprinter.jpg

Opschepbordhouder.jpg

Opjectskenner.jpg

Kleurherkenner.jpg

Taststokken.jpg


Interviews

Bastiaan - Telefoonich

TAS

Heb je je tas op een bepaalde manier ingedeeld? waarom?

De tas accepteer de tas hoe die is, ik pas me aan Ik verken te tas, of ik me niet ergens aan blijf hangen Kan ik dit ziend doe? Kan ik dit slechtziend doen? kan ik dit blind doen? Welke vakjes zijn er wat past er in


Website voor blinden

www.woldwidevison.nl > hier heb je alles voor blinden


vormgeving van de tas

Mensen kijken al genoeg om naar je om met je hond Mensen bemoeien zich altijd met mij, grootse irritatie Hoe normaler je lijkt hoe minder ze vragen


Ideeën

“Ik weet dat ik blind ben maar spreek me niet aan” als quote op de tas


Geordendheid

De grondeenheid zat als in mijn karakter maar is nu wel tit uiting gekomen

Ik hou van een geordendheid maar mijn vriendin niet, een perfect compact Ikea freak

De zienden wereld vs de slechtziende wereld

Je leeft niet in een slechtzienden wereld je leeft in een ziende wereld Ik pas me aan aan de situatie


Hoe vind je je spullen terug in je tas? Heb je daar een systeem voor? waarom?

Je hebt voor alles een coördinaties Ik zou het fijn vinden als alles in een zakje zit Ik kan niet grabbelen


Wat zou er verbeterd kunnen worden aan je tas? waarom?

Opbergen van de stok Kan poep aan zitten, het moet een apart zakje zijn die je kan wassen 20% heb je een herkenners stok / oversteek stok 13% tast stok, nu


Werk je liever met een grabbel tas of alles geordend in zakjes? waarom?

Zakjes


Wat heb je allemaal in je tas zitten?

Wat voor sluiting zou je het liefst willen hebben? Rits/ klittenband enz… waarom? Iets waar ik mij niet aan kan verwonden


SYSTEEM Welk systeem heb je nu zelf in gebruik? Ik doe alles digitaal

Basis: alle Appleproducten hebben een vocie over, daar mee kan je alles beluisteren. Superhandig. Werkt ook op je mail apps maar ook op je hele computer.

De telefoon is al helemaal handig ik kan brieven inscannen Ik werk totaal digitaal


Waarom heb je geen braille aan geleerd

Ik was 14 toen ik blind werd. Was super eigenwijs, wilde niet opvallen, gewoon normaal zijn. Moeilijker als je slecht ziend bent om braille aan te leren. Braille is totaal niet praktisch.


3d systeem om orde aan te brengen

Tablet waardoor het scherm 3d wordt, met reliëf systeem op scherm, extra braille balk.

Het voelen moet kort en efficiënt.

Nieuwe technologie

Er bestaat softer om beelden te vertalen naar woorden.

De focus van de wereld

Zien is het meest efficiënt

Geluid is langzamer dan licht

Voelen valt buiten, onze maatschappij is daar niet op gevormd


Waar kan je van genieten

Ik kan heel erg genieten van bepaalde geuren en de zon.


'Hoeveel zie je nog?

Ik zie 1 procent

Als je ziend bent hou je altijd vast aan wat je nog niet.

Per persoon is het zicht anders


materiaal/licht/geluid/route Het voelen moet kort en efficiënt.


KLEUR

Heb je iets met kleur, zo ja welke kleur combinaties kan je goed onderscheiden? waarom? nee


Heb je een haat liefdesverhouding voor de kleur zwart? waarom?

nee

Marijke met Hond

Over Marijke als persoon.

Marijke is,, en heeft momenteel een zicht van 5% haar intuïtief en haar gevoel voor empathie is heel sterk, ze voel snel aan wat voor persoon zij voor zich heeft en hoe ze daarop in kan spelen. Marijke is goed in multitasking, heeft een snelle reflectie en kan goed improviseren omdat al helemaal als je blind bent niks zo loopt als je denkt. Door dat ze niet kan zien is ook haar consecratie vermogen sterk, ze kan namelijk nooit worden afgeleid, ze zal de jou altijd alle aandacht geven. Mijn geheugen is heel erg goed omdat dat een van de weinige dingen heb waar ik houvast aan heb. Naast mijn geheugen die ik alles op tast en gehoor. Mijn gehoor is zo getraind van het mijn Voice over van mijn telefoon op 80% heb staan. Ik houw echt van muziek, hier kan ik helemaal in op gaan. Kwa kleding zou ik nooit iets aan trekken wat niet lekker zit. Ik voel altijd aan de stof, het moet fijn voelen ook ik kleed me gewoon hoe ik me voel net als zienden.


Marijke’s systeem

Als ik jouw zo hoor werk ik eigelijk wel het zelfde als Vincent Bijlo. Ik leer eigenlijk alles door het gewoon maar te doen. Heel vaak gaan het goed maar soms ook niet, maar daar leer ik dan van. Door dat ik mijn omgeving en de objecten die ik gebruik zelf leer kennen vind ik hier mijn eigen weg in. Ik maak altijd en voorstelling van de situatie in mijn hoofd. Ik zorg ook altijd dat ik een start en eindpunt heb, bijvoorbeeld als ik een drankje doen en een bierviltje heb weet ik dat ik daar mijn glas kan neer zetten. Dit bierviltje zie ik nog door het contrast met de tafel.


Marijke onderweg

Voordat ik van huis vertrek deel ik mijn tas zo functioneel mogelijk in, ik neem alleen de spullen mee die ik die dag nodig denk te hebben. Alle overtollige spullen brengen mij alleen maar in de war. Als ik naar een plek ga waar ik al vaker ben geweest loop ik ook altijd dezelfde route, ik onthoud dan aan kleine visuele contrasterende elementen waar ik links, rechts of rechtdoor moet. Als ik eenmaal het begin en einde en de plaats van het object of de route heb gevonden Ik maak eigenlijk gewoon een 3D kaart in mijn hoofd, zo kan ik eigenlijk alles wel vinden. De ongeschreven regels geven mij veel houvast; Links lopen, wachten tot iedereen de trein uit is en dan pas naar binnen gaan. Daarbij zijn er al wat aanpassingen gemaakt voor blinden zo als de dat er word omgebroepen in de bus bij welke halte je bent, een begin en eind voel stip aan de trapleuning, de verschillende geluiden bij het in en uitjecken.


Vrienden bezoek

Af en toe komen er ook mensen bij mij op bezoek, heel gezellig maar dan ben ik als ze weer naar huis zijn altijd helemaal gestrest, omdat er spullen die voor mij een vaste plek hadden zo dat ik ze terug kon vinden zijn verplaatst. Frustraties

Ik heb altijd het idee dat alles heel erg langzaam gaat en dat mensen op mijn moeten wachten, dat vind ik vervelend. Ik en vele ander blinden worden helemaal niet blij van producten die speciaal zijn aangepast voor blinden, dit voelt zo suf. Blinden hoeven echt niet anders behandeld te worden als ziende. Ik heb ook het idee dat mensen afstandelijker worden als ik alleen met mijn stok loop, als ik mijn hond mee heb krijg ik meer aandacht. Wat ik ook superirritant vind is dat ik continu word aangesproken, kan ik u misschien helpen mevrouw? Waar moet u heen? Laat me gewoon met rust. Ik voel me soms gewoon een attractie. Echter maak ik af en toe ook wel misbruik van mijn positie, haha. Daarbij ben ik niet alleen blind maar ook Marijke.


Vooroordelen over blinden

Mensen denken vaak dat blinden niks zien maar dat is niet waar, blinden missen een groot gedeelte van hun zichtveld maar we zien nooit alleen maar duisternis. Als er genoeg licht is en de kleuren of materialen contrastrijk genoeg zijn is mijn zicht redelijk oke. Daarbij zijn niet alle blinden perse geordende mensen, ik ben totaal niet geordende, dit heb ik mij zelf dwangmatig moeten aan leren

Tips van Marijke voor overige informatie

-App EY, hier mee kan je zelf ervaren hoe het is om slecht ziend te zijn.

-De oog vereniging heeft alle informatie voor en over blinden.


Open en dicht systeem van de tas.

Ik vind het jammer dat er geen ritsen in de tas zitten, ik gooi namelijk heel vaak mijn tas op de grond of ik stoot hem van tafel, dan zou het super vervelend zijn als al mijn spullen eruit zouden vallen. Ik hoor ook of ik de rits open of dicht doe. En als het lipje van re rits lings zit kan ik ook na gaan of de tas dicht zit.

Het systeem van Julia

Het tasjes systeem vind ik wat to match, ik doe meestal de belangrijkste spullen die ik het meest gebruik in de vakjes in mijn tas, de rest van de spullen zit los in mijn tas. Daarbij zijn losse onderdelen irritant, die kan je alleen maar kwijtraken.


Model van de tas

Ik zou zelf ook niet zo snel kiezen voor het model van de tas. Het moet een tas zijn die niet in de weg zit als ik met mijn hond loop en waarbij ik mijn handen vrij heb, dus dit is dan al snel een rugzak of een schoudertas. Het zou ook fijn zijn als je de onder, boven, voor en achterkant makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Je moet de tas eigenlijk in een beweging bij je kunnen pakken.


Materiaal van de tas

Ik vind dit materiaal een beetje suffig. Zelf zou ik eerder kiezen voor een stof die op de stof van mijn Kipling tas lijkt. En het moet ook een stof zijn die tegen verschillende weersomstandingheden kan. En het moet een sterk materiaal zijn die je makkelijk schoon kunt maken. De tas moet ook niet te zwaar en te lomp zijn. De kleur van de tas moet een neutrale kleur zijn zodat de tas overal bij pas.


Kipling tas

Ik ben zelf eigenlijk meer als tevreden met mijn Kipling tas. Dit model heeft een flap waar ik prulletjes in kan doen en gelijk weet wat de voor en achterkant van de tas is. De flap kan je dicht maken met een klik systeem. Hij heeft voedende vakjes, en een rits aan de achterkant van de tas die tegen mijn buik aan valt waar ik alle waardevolle spullen in kan doen. In de binnenkant van de tas zit nog een vakje met een rits waar ik mijn portemonnee in kan doen. de tas voelt over het algemeen veilig en vertrouwd aan ook omdat ik hem al lang heb en mijn eigen weg en route in de tas heb gevonden.


Zakjes

Ik zou het ook fijn vinden als er een speciaal wasbaar zakje zou komen voor mijn blindenstok omdat je nooit weet wat je je blindenstok allemaal doorheen haalt, dit kan poep zijn of modder of andere smerige dingen. Je kan de zakjes ook bevestigen met ritjes, dat zou ik persoonlijk fijner vinden.


De opdruk op de zakjes Ik kan het rilef snel herkennen door het materiaal verschil! De enige fijn vorm die je hebt ontworpen is het losse streepje, de rest van de vormen moet ik eerst onderzoeken. De vormen die al in mijn vocabulaire zitten kan ik sneller herkennen. De horizontale streep voel ik makkelijker dan de verticale streep. Ik merk dat als de vorm groter is dat ik er dan ook langer over doe.


Braile op de tas De braie op de tas vind ik leuk gevonden, hiermee kan ik ook gelijk voelen wat de voor en achterkant is.

Hannelore Hoogendorn - VISO

Hannelore VISIO Aanpassingen tas

-Ik zou er een rits in maken

-Ik mis een extra veilig vakje voor mijn portemonnee

-Hij moet weersbestendig zijn.

-Kan er ook een vakje in komen voor een opvouwbare boodschappentas?

-Ik zou voorkeur hebben voor een tas met een flap


Positieve punten aan de tas

-Leuk dat er braille voor op de tas zit

-Het contrast in materiaal van de zakjes is fijn


Reactie op de voelvormen

Ik merk dat ik met drie vingers tegelijkertijd voel en een voorkeur heb voor de rondjes, het kleine streepje is ook fijn. Misschien herken ik de vormen ook wel eerder aan de grote dan aan de vorm zelf.


Stysteemen

Door de orde die Julia schept creëert ze juist chaos. Het maakt niet uit wat voor systeem je hebt, als je er maar consequent in bent.


Hannelore haar vader

Veel blinden zetten door middel van contrasten en herkenbare vormen een route uit. Mijn vader was ook slechtziend, hij had een systeem om tellend de trap op te gaan zo dat hij wist hoeveel treeën hij nog te gaan had. Het verplaatsen van spullen is angstaanjagend voor een slechtziende. Dan is zijn geordende systeem ontregeld en kan hij niks meer vinden. Het systeem hoeft overigens alleen voor jou bruikbaar te zijn een ander mag en chaotisch vinden maar als het nou werkt voor jou, prima! Daarbij is het auditieve vermogen heel sterk bij blinden.


Wat kunnen we leren van blinden en slechtzienden?

Je zou kunnen zeggen dat blinden en slechtzienden over het algemeen een goed geheugen hebben, dit trainen ze elke dag omdat dit een van de elementen is waar zij afhankelijk van zijn. Daarbij is het auditieve vermogen ook heel sterk bij blinden. Zij kunnen een extreem snelle voice over prima beluisteren. Ook zijn blinden en slechtzienden genoodzaakt zich zelf een ordelijk consequent systeem aan te leren waarmee ze hun spullen terug kunnen vinden. Je zou kunnen zeggen dat blinden en slechtzienden de Mindfulniss hebben uitgevonden, zij kunnen maar een ding tegelijk doen.


Blind van af de geboorte

Mensen die van jongs af aan al blind zijn zijn bij de blindeninstituten getraind om geordend te leven en te werken.


Frustraties van blinden

Blinden zijn niet anders, ze willen ook niet anders behandeld worden.


Overeenkomsten blinden en zienden

Als je zelf niet lekker in je vel zit ontstaat er al gauw chaos. Dit geld natuurlijk voor zowel zienden als blinden.

VISIO

Visio is een adviescentra die er is voor de mensen die er niet uit komen met hun eigen systeem.


Tips over de promotie en verkoop van de tas.

Ik zou de tas als ziende tas op de markt brengen en er dan bij vermelden dat hij ook bruikbaar is voor blinden en slechtzienden. En dan moet je gewoon beginnen met een model tas. En daarnaast een website met daar in een geïntegreerde spraakfunctie die de vormen omschrijft. Ik zou ook de productie kosten doorberekenen in je prijs.


Informatie om uit te zoeken.

-Je zou bij VISIO terecht kunnen met je tas, als het bevalt kunnen zij de tas adviseren bij blinden en slechtzienden.

-Op 24 en 25 maart is er een ZIE ZO beurs in Utrecht, daar zijn alle nieuwe producten voor blinden en slechtzienden te verkrijgen.

-Was je al bekend met Wold Wide Vison, een website waar je verschillende producten kunt kopen voor blinden en slechtzienden.

-Kijk eens naar een Kipling schoudertas, een paar van mijn cliënten hebben zoon tas, misschien wel onbewust met een reden.


Laatste tip.

De tas moet een middenweg zijn van jouw ontwerpversie en stijl, de functie en vraag van de blinden en slechtziende en de vraag van de markt.

Patricia Gorissen

Interview Patricia


Hoi, ik ben Patricia

Patricia is in de loop van de tijd door een erfelijke aandoening blind geworden. Zij heeft dezelfde aandoening als Julia, Macula Degeneratie. Ik ben heel gestructureerd geworden in de loop van de tijd, eigenlijk alleen omdat ik niet anders kon. Ik doe eigenlijk alles op gevoel intuïtief vermogen en gehoor. Anderen mensen vinden mijn systeem afgrijselijk en kunnen hier echt niet mee overweg. Bij alles wat ik doe ben ik bewust dat ik mijn energie moet doseren. Alles wat ik doe moet ik met al mijn consecratie doen, alleen dan werkt mijn gehoor en tast optimaal. Als ik moe ben kan ik het wel vergeten, dan gaat werkelijk alles mis.


Stylo

Mensen vinden het altijd vreemd als ik op haken loop, dat is niet praktisch en alleen maar gevaarlijk, te¬rwel ik dan altijd denk; mag ik er dan niet mooi uitzien omdat ik blind ben. Volgends de zienden mag ik er blijkbaar alleen maar praktische kleding dragen. Maar hallo ik wil ook gewoon een GUCCI zonnebril!


Route

Een nieuwe weg vinden in mijn tas of in het dagelijks leven is altijd lastig, mijn ruimtelijk inzicht zit in mijn hoofd in mijn verbeelding. Daardoor vergis ik me nog wel eens in de afstanden.


Voordelen van blind zijn.

Ik ontmoet dagelijks zo veel leuke lieve mensen die mij willen helpen! Blind zijn is eigenlijk ook wel heel intiem. Ik word elke dag wel aangesproken op straat, mensen willen me graag helpen, dit vind ik eigenlijk wel fijn. Zo heb ik een slechtzienden salsa lerares ontmoet op straat waar ik nu bij dans. En werd ik aangesproken door een van de leden van Running blind om in een groep van slechtzienden mee hard te lopen.


Mijn tas.

Ik heb eigenlijk maar 1 tas, een hele fijne Kipling schoudertas waar in ik al mijn spullen altijd op dezelfde plek bewaar in vaste zakjes. Dit is een heel fijn strak systeem waardoor ik bijna nooit iets kwijtraak. Ik neem eigenlijk altijd alleen het hoognodige mee, anders raak ik verdwaald in mijn eigen tas. Het is handig als mijn tas makkelijk schoon te houden is! Als ik meerdere tassen zou hebben zou ik heel veel tijd kwijt zijn aan ordenen en ordenen is iets wat je blinden niet moet laten doen. Wij moeten juist de orde zien te blijven houden door consequent te zijn.

Er zijn eigenlijk ook wel vaste spullen die ik in mijn tas heb zitten.

-loep

-zakdoekjes

-mobiel

-portemonnee

-sleutels

-drop

-ditte stift

-papier

-blinden stok


Huis van een blinde

Mijn huis is door de verbouwing wat aan de kale kant, echter bevalt dit mij goed! Ik merk nu dat ik door dat ik minder spullen heb ook meer overzicht en controle heb. Er zijn nog wel dingen die ik zou willen aanpassen. Mijn bank is donkergrijs een mooie kleur, maar voor mij een donker zwart gat, ik kan hierdoor nooit mijn afstandsbedieningen terugvinden. Daarom heb ik hier een rood kleed op gelegd waar ik mijn afstandsbedieningen op verzamel zo dat ik ze door het contrast altijd kan terugvinden. Tips

-Leven van Margtold, ziekte van Asher, documantaire

PRODUCT

Inspiratie IKEA

dozen

Ikea doos1.jpg Ikea doos2.jpg Ikea doos3.jpg

Ikea doos4.jpg Ikea doos5.jpg

Ikea doos6.jpg 300px Ikea doos8.jpg

hangstysteemen

Ikea hang1.jpg

kast indeling

Ikeakast1.jpg Ikeakast2.jpg Ikeakast3.jpg

Ikeakast4.jpg Ikeakast5.jpg Ikeakast6.jpg

Ikeakast7.jpg Ikeakast8.jpg

kastjes

Ikea kastje1.jpg Ikea kastje2.jpg Ikea kastje3.jpg

keukenladen

Ikea keukenla1.jpg Ikea keukenla2.jpg Ikea keukenla3.jpg

Ikea keukenla4.jpg Ikea keukenla5.jpg Ikea keukenla6.jpg

Ikea keukenla7.jpg Ikea keukenla8.jpg Ikea keukenla9.jpg

Ikea keukenla10.jpg Ikea keukenla11.jpg Ikea keukenla12.jpg

Ikea keukenla13.jpg Ikea keukenla14.jpg Ikea keukenla15.jpg

Ikea keukenla16.jpg

laden

Ikea la1.jpg Ikea la2.jpg Ikea la3.jpg

Ikea la4.jpg Ikea la5.jpg Ikea la6.jpg

Ikea la7.jpg Ikea la8.jpg Ikea la9.jpg

Ikea la10.jpg Ikea la11.jpg Ikea la12.jpg

muurindeling

Ikea muur1.jpg Ikea muur2.jpg Ikea muur3.jpg

Ikea muur4.jpg Ikea muur5.jpg Ikea muur6.jpg

kantoor

Ikea pennen1.jpg Ikea pennen2.jpg

Inspiratie ZIE ZO beurs

Kleur

Zie zo kleur1.jpg


Zie zo kleur2.jpg


Zie zo kleur3.jpg


Zie zo kleur4.jpg

Materiaalen

Zie zo spel1.jpg

Zie zo spel2.jpg

300px


Zie zo spel4.jpg

Zie zo spel5.jpg


Inspiratie design meubels

Box o Roma

Boxorama 01 0.png


http://www.droog.com/webshop/product/box-o-rama-standard


Chest box - Jan Konings

Proto chest box 02.jpg


Inspiratie design opbergmethodes

Normess

http://www.nomess.dk/

BALSA BOX

Balsabox personal pink 10311.jpg

http://www.nomess.dk/balsabox-personal-pink.html

EXHIBIT BOX

Exhibit box small open-white.jpg

http://www.nomess.dk/exhibit-box-white-m.html MOMABOX NO. 1

13123.jpg

http://www.nomess.dk/momabox-no-1-3-pieces-purple-fuxia-lavender.html


CLEAR DRAWER NO. 5

110001 10003 10007 1.jpg Cleardrawer 4.jpg Cleardivider 2 10002.jpg


http://www.nomess.dk/clear-drawer-no-5-multi.html http://www.nomess.dk/clear-divider-no-2.html

MATCHBOX LARGE W. MIRROR


10403.jpg


Msg 3281.jpg


http://www.nomess.dk/matchbox-black-large-w-mirror.html

ORGANISING BAG L


12633.jpg


12643.jpg


http://www.nomess.dk/organising-bag-l-831.html

SO-HOOKED WALL RACK 60


So hooked60 yellow 14072.jpg


http://www.nomess.dk/so-hooked-wall-rack-9054.html

CLEAR MAKE-UP ORGANISER XL


Clear makeup organizer - xl 12017 1.jpg


http://www.nomess.dk/clear-make-up-organiser-xl.html


Joseph Joseph

Afwas.jpg


Josephjoseph afwasafwas.jpg


Josephjoseph 0.jpg


Josephjoseph snijplank.jpg


Josephjoseph snijplank1.jpg


Josephjoseph snijplank2.jpg


Josephjoseph snijplank3.jpg


Josephjoseph snijplank.jpg


Josephjoseph lepels.jpg


Josephjoseph lepels1.jpg


https://www.josephjoseph.com/en-eu/cooking


MONOQI

Rek1.jpg

Rek2.jpg

Memo Board - Grijs

OVER HET PRODUCT Minimalisme in de gedempte kleuren: Op basis in Cornwall label Block Ontwerp deelt zijn enthousiasme voor de veelzijdige wereld van kleuren door middel van oorspronkelijke huis accessoire collecties in gereduceerde vormen. De memobord biedt compactheid, regelde onze sleutels, foto's en aantekeningen en tegelijkertijd stelt bekwame accenten in onze keuken of gangen. Functionele eenvoud ontmoet hier unexcited kleurenschema's.

http://monoqi.com/de/flash-sale/moderne-multitalente/block-design/memo-board-grau.html

Tijdschfift1.jpg

Tijdschift2.jpg

Richtlijnen tijdschrift houder - Frederik Roijé


OVER HET PRODUCT Geometrische vormen zijn van hedendaags design en tijdloze stijl. Het bekroonde Nederlandse ontwerper Frederik Roijé maakt ze in dynamische vorm voor zijn tijdschrift houder te gebruiken. Het metalen voorwerp bestaat uit twee geschakelde poedercoating metalen staven die elkaar snijden onder hoeken en uiteinden biedt dus opslagruimte voor onze favoriete tijdschriften. Een harmonische spelen met nabijheid en afstand die een minimalistische weergave maakt en kunnen in elk formaat worden uitgebreid door het combineren van meerdere haken.

http://monoqi.com/de/kategorien/wohnaccessoires/frederik-roije/guidelines-magazinhalter-gr.html

Plank1.jpg

Plank2.jpg

Flex Bar - Gejst

OVER HET PRODUCT Dat eigentijds design en tijdloze esthetiek niet uit dat de creaties van het Deense label bewijzen Gejst. Het aldus moderne materiaal- en stilistisch trendseminars onafhankelijke Flex strip blijkt magnetische opslagoplossing voor messen of sleutels en kan worden aangevuld met de dozen, trays en haken van dezelfde serie. Duurzaam ontwerp dat lang inspireert.

http://monoqi.com/de/kategorien/wohnaccessoires/gejst/flex-leiste-schwarz.html

Potlood1.jpg

Potlood2.jpg

horizontaal kleerkast-We Do Wood

OVER HET PRODUCT slaan kleding of handdoeken goed, zal een eitje met deze gewoon mooi garderobe. Op uw stemming en de behoeften van de twaalf Holzpins in drie verschillende lengtes en met verschillende gekleurde uiteinden kunnen in de putjes worden gestoken van We Do Woods bamboe kledingkast. Dus ze dienen niet alleen als een haak, maar geef een herhaaldelijk veranderende grafisch patroon. Sebastian Jørgensen ontwierp dit creatief idee van de orde als een uitlaatklep voor onze kleine en grote grillen en brengt zeker een goede sfeer in de hal of keuken.

http://monoqi.com/de/kategorien/moebel/we-do-wood/horizontale-garderobe.html

Box1.jpg

Box2.jpg

SJ boekenkast-We Do Wood

OVER HET PRODUCT Goed design hoeft niet radicaal om zich te onderscheiden van de massa te zijn - de meeste radicale wijs. Het Deense label We Do Wood toont ons zijn visie op de toekomst: duurzame en milieuvriendelijke productie voldoet aan de grenzeloze creativiteit. De SJ boekenkast is een perfect voorbeeld van deze moderne remake van Scandinavische vakmanschap, onthulde vier verschillende modules, met inbegrip van blauwe en groene rug en kunnen vaak worden geregeld. Een dressoir, vitrinekast of boekenplank - met deze organisatorische kenmerken we doen Woods ontwerp past perfect in onze tijd en past naadloos in moderne flats één.

http://monoqi.com/de/kategorien/moebel/we-do-wood/sj-buecherregal.html

Hang1.jpg

Hang2.jpg

Link Setup 1 plank-studio Hausen'


OVER HET PRODUCT Het is tijd dat de klassieke String plank systeem ervaart een appreciatie - en de jonge, in Berlijn gevestigde label Studio Hausen slagen met een unieke charme. Dankzij talrijke mogelijke combinaties kunnen worden gestapeld, opgehangen of geplaatst. Met een set van planken en hangers, ligt de focus op functionaliteit zonder in te boeten ontwerpvrijheid. Teruggebracht tot de essentie - dit principe volgt ook uit de keuze van het materiaal: De combinatie van staal en hout maakt het exclusief voor MONOQI gepresenteerd LINK plank Setup 1 dus een onopvallende verandering kunstenaar vindt vertrouwen zijn plaats op de muur.

http://monoqi.com/de/kategorien/moebel/studio-hausen/link-regal-setup-1-1.html#

Pin1.jpg

Pin2.jpg

Junction wandplank-Serax

OVER HET PRODUCT Uitgekiende belichting concepten, decoratieve of functionele mooie meubels bereiken: Het Belgische label Serax gedomineerd vele ontwerpdisciplines. De individuele indeelbare Junction wandplank toevoegt aan wonen, werken of slaapkamer, terwijl aan de puristische esthetiek en geïnspireerd door de verfrissende verschil. Een product dat de ongeëvenaarde veelzijdigheid van het Belgisch design bedrijf biedt meer aangetoond.

http://monoqi.com/de/kategorien/moebel/serax/junction-wandregal.html

Cel1.jpg

Cel2.jpg

6 Open Build modules - Swanzey-Movisi

OVER HET PRODUCT Tijden veranderen. Gelukkig Waar conventionele plastic paar jaar geleden veroorzaakte een slecht geweten, eco-vriendelijke plastics rijden met hun bloemen vandaag. Perfect voorbeeld polypropyleen, waaruit de plank modules van het Duitse label Movisi gemaakt. De kunststof is gemakkelijk recyclebaar, food-safe, water- en vuilafstotend, geurloos, geschikt voor mensen met allergieën en robuust. Hetzelfde geldt voor de honingraat Build plank modules, welke als gewenst kan zijn en samen al zonder hulpmiddelen - vrijstaande of wand. Een nieuw tijdperk van bestelling!

http://monoqi.com/de/outlet/zuhause/movisi/6-open-build-module-sw.html

Inspiratie tassen

ehbo tas

Ehbo tas1.jpg


Ehbo tas2.jpg


Ehbo tas3.jpg


Ehbo tas4.jpg


Ehbo tas5.jpg


Ehbo tas6.jpg


Ehbo tas7.jpg


Ehbo tas8.jpg


Ehbo tas9.jpg


Ehbo tas10.jpg


Ehbo tas11.jpg

Kipling tas

Kipling1.jpg


Kipling1.1.jpg


Kipling1.2.jpg


Kipling2.jpg


Kipling2.1.jpg


Kipling2.2.jpg


Kipling3.jpg


Kipling3.1.jpg


Kipling3.2.jpg


Kipling5.jpg

Inspiratie sluitingen

Chloe

Chloe sluiting1.jpg


Chloe sluiting2.jpg


Chloe sluiting3.jpg


Herindeelbare systeemen

trekpak

Voorbeelden van andere her-in-deel-baare systemen Trek Pak

Rol.jpg


Indeling.jpg


Haakjes.jpg


Inhoud.jpg

photofacts

Vorm.jpg

https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/reviews/deelname-aan-kickstarter-peak-design-every-day-messenger-bag.asp

Track and trace systeem

https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/overige/je-fotoapparatuur-beheren-met-rfid-tags.asp


ONDERZOEKS METHODES

Onderwerp/Kennis

Observation en Shadowing

Bij observation en shadowing observeer je het gedrag van je doelgroep en speel je daar op in. Dit kan op drie verschillende mogelijkheden: onzichtbaar observeren, zichtbaar observeren of door deel te nemen.

Shadowing

Shadowing kwalitatief onderzoek

De shadowing methode wordt gebruikt om respondenten in het proces te volgen terwijl ze een taak vervullen, een product of dienst afnemen of hun dagelijks werk doen. Hetgeen in het onderzoek traject wordt vastgelegd kan zeer divers zijn. Van een logboek tot een video verslag. Van een diepte-interview tot een observatie verslag. Niet alleen de mening van de respondent staat centraal maar ook diens gedrag en de wisselwerking tussen beide.

Veldwerk

Een verzamelterm voor dataverzameling in ‘het veld’, zoals participerende observatie of diepte-interviews. Veldwerk wordt gecontrasteerd met dataverzameling in laboratoriumsituaties, zoals een experiment. Veldwerk impliceert meestal dat er lange tijd doorgebracht wordt met de groep die onderzocht wordt. http://www.dieponderzoek.nl/termen-uit-kwalitatief-onderzoek/

Kennis over blinde systemen

Interpretatieve epistemologie

Wetenschapsfilosofische positie die stelt dat de fenomenen die zich voordoen in de sociale werkelijkheid constructies zijn (en geen natuurlijke verschijnselen) en dat deze daarom het beste onderzocht kunnen worden alleen onderzocht kunnen worden door interpretatie. Deze positie keert zich tegen het positivisme.

Kwalitatieve data-analyse

Verzamelterm voor manieren van systematische data-analyse waarbij tellen niet centraal staat. In plaats daarvan wordt gezocht naar thema’s en andere patronen in de data. Statistiek heeft eenduidige regels voor data-analyse, kwalitatief onderzoek heeft dat niet. Er zijn verschillende strategieën, zoals discoursanalyse en de gefundeerde theoriebenadering, die allen meer of minder vastgelegde richtlijnen en aandachtspunten kennen. Rapporten op basis van kwalitatieve data-analyse kenmerken zich, bijvoorbeeld, door het veelvuldig gebruik van citaten in plaats van tabellen.

Interview

Een interview spreekt voor zich.

Diepte-interview

Manier van data verzamelen die bestaat uit een vraaggesprek tussen een onderzoeker en een of meerdere respondenten. Een diepte-interview is gericht op het verkrijgen van rijke, gedetailleerde antwoorden om zo te betekenissen en processen te analyseren. De insteek is om aan de hand van een vooraf opgestelde topiclijst de respondent zoveel mogelijk te stimuleren te praten.

Algemene kennis blinden en ordening

Web Forum

Perfect voor het meten van de urgentie/mening van de gebruiker/doelgroep, Web Forum

Feedback prototype blinden

Focusgroep

Manier van data verzamelen waarbij meerdere participanten met elkaar interacteren op een door de onderzoeker gekozen onderwerp. De onderzoeker focust de participanten op het onderwerp door bijvoorbeeld opdrachten op te geven. Het doel van een focusgroep is achterhalen hoe betekenis collectief tot stand komt.

De Focus-Group is een manier om face to face feedback te vragen van je gebruiker in het maak proces

Co-creatie

Cocreatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces, zoals een plan, advies of product. Kenmerken van cocreatie zijn dialoog, 'common ground', enthousiasme, daadkracht en focus op resultaat.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Co-creatie

Etnografie

Een methodologie en een naam voor het eindproduct van bepaalde soorten van onderzoek. Als methodologie verwijst het naar onderzoek dat gedurende een lange tijd wordt uitgevoerd met participerende observatie en diepte-interviews als voornaamste manieren van data verzamelen. Als eindproduct verwijst het naar de vorm van het onderzoeksverslag, waarbij beschrijving en reconstructie van de woorden van de informanten centraal staat.

Design Game

Door een [http://designingwithpeople.rca.ac.uk/methods/participatory-design-game design game toe te passen kun je je prototype testen bij de doelgroep, dit kan nieuwe inzichten opleveren op het gebruik van het product.

Social Enterprise

Laat de doelgroep deel nemen aan het ontwerpproces, Social Enterprise

Social Enterprise

Voor een frisse blik op je ontwerp door de gebruiker zelf, User Forum. Het risico is wel dat je je te veel laat lijden door de kritische feedback van de gebruiker.

Uitwerking product

Presentatie product

Embedded

Empathy Tool

Door middel van het inzetten van Empathy-Tools, beperkingen als wazig zicht, vermoeide handen, slecht gehoor en gaat zo maar door krijgt de buitenstaande een idee hoe het is om deze beperking te hebben. Op deze manier kan de buitenstaande zich letterlijk inleven in de opstandigheden van de doelgroep.

Toepassing van de shadowing methode

De methode is veel gebruikt in de zorg maar ook in het bestuderen van organisaties, van technische beroepen en gebruikers van software. Toegevoegde waarde vergeleken met bijvoorbeeld mystery shopping of louter een diepte-interview is het volgen van de ervaring op het moment dat deze plaats vindt. Daarnaast wordt gereflecteerd op die ervaring door achteraf of tussentijds te evalueren.