Fotografische diepdruk

From Publication Station
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.


Fotografische diepdruk omvat diepdruktechnieken waarbij direct vanuit fotografisch materiaal gewerkt wordt.

Foto-etstechnieken

Onder foto-etstechnieken vallen in principe alle technieken waarbij geëtst wordt.

Fotogravure

Fotogravure is een techniek waarbij een lichtgevoelige gelatine op een koperplaat wordt aangebracht. Door de gelatine te belichten kan deze worden gehard, de zachte delen worden weggespoeld. Het grote voordeel van de gelatine is dat deze het mogelijk maakt om met een continue toon te werken -er wordt dus géén raster gebruikt. Bij het etsen lost de gelatine geleidelijk op. Op de plaatsen waar de gelatine aanvankelijk dun is wordt het koper langer geëtst dan op plaatsen dan waar de gelatine dik is. Ondanks de naam is fotogravure een echte ets techniek. http://www.photogravure.com

Fotopolymeer-ets

(Hoofdartikel: FotoPolymeerdruk_Intaglio)

Bij de fotopolymeer-ets wordt er gebruik gemaakt van een lichtgevoelige polymeerfolie die op de etsplaat wordt gesealed. Door de folie te belichten wordt deze gehard. De onbelichte delen worden in een soda-oplossing weggeweekt zodat het koper op deze plekken weer bloot ligt. De plaat kan nu met het folie er op geëtst worden. Er is geen ruimte voor toon. Het benaderen van tonen wordt met rasters gedaan.

Fotokopie-ets

(Hoofdartikel: Fotokopie-ets)

De fotokopie-ets is een techniek die aanvankelijk door hobbyisten werd gebruikt om thuis printplaten te etsen. Het procédé is eenvoudig; met een strijkbout wordt toner van een laserprinter of kopieërmachine overgebracht op de etsplaat. Bij deze techniek moet een raster gebruikt worden om tonen te benaderen. Bij fotokopie-etsen wordt de resolutie beperkt door kopieermachine en de lage adhesie van kleine hoeveelheden toner.

Fotogravuretechnieken

Onder fotogravuretechnieken vallen alle diepdruktechnieken waarbij wel met lichtgevoelig materiaal wordt gewerkt maar waarbij geen ets te pas komt.

Fotopolymeer-gravure

Folie als die bij de fotopolymeer-ets gebruikt wordt kan ook als gravuretechniek ingezet worden. Hierbij wordt een iets dikkere folie gebruikt. Bij het ontwikkelen wordt de plaat niet ontbloot. Het folie is dik genoeg om direct mee te drukken. Met een hoop geduld is het mogelijk om in meerdere belichtingstappen discrete tonen te maken in de praktijk worden tonen met een raster benaderd.

Fotopolyesterplaat

(leeg)

Toyoboplaat

(leeg)

Lasergravure

Met behulp van een laser kan een beeld in bijvoorbeeld koper of zink worden gebrand. Na het graveren kan met de plaat gedrukt worden. Bij lasergravures is de diepte van het beeld variabel er kan met continue toon gewerkt worden.