Difference between revisions of "User:GSL"
Line 27: | Line 27: | ||
==== Hand carving ==== | ==== Hand carving ==== | ||
− | [[File: | + | [[File:320px-IMAG0991.jpg]] |
= Statement 1: De carve tekenaap = | = Statement 1: De carve tekenaap = |
Revision as of 03:06, 21 April 2015
Headers:
Contents
GSL
Wood Carving
Research
Proces
Bij wood carving ben ik gaan kijken wat precies dat carving nou inhoud. Welke soorten manieren van carven er zijn. Door workshops te volgen in de digital lab en alle faciliteiten daar te verkennen werd het stukje bij beetje duidelijk voor me. Ik was vooral erg nieuwsgierig naar het klassieke carven (sculpturen uitsnijden/beitelen) maar dat wilde ik graag naar een next level brengen. Door een eigen machine te maken. Zo ben gaan onderzoeken naar de dremel boor, de hot wire cutter, de carve duplicator machine en de tekenaap (pantograaf).
Uiteindelijk heb ik een eigen tekenaap ontwikkelt die kan graveren en carven en heb daarmee op verschillende materialen getest: hout, schuim, gips, maar ook voedsel (fruit, groente, alle soorten voedsel met een geschikte structuur zonder dat het een vieze rotzooi wordt) De test vormen die ik als eerst maakten waren elementen uit de oude Griekse en Egyptische tijdperk (in die tijd is het carven erg populair geworden): vormen als een sarcofaag en de munt van Athene
Toch wil ik het oude klassieke carven met deze pantograaf nog een upgrade geven. Wat nou als deze pantograaf van zichzelf een vorm zou carven op basis van een instructielijst bestaande uit coordinaten? De pantograaf kopieert dan niet een standaard tekening of beeldje, maar gaat codes navolgen.
Het is dus een uitdaging om deze twee dingen te combineren: de oude klassieke vorm van carven, met een moderne techniek van vormgeven d.m.v coordinaten.
Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor de het verwijderen van materiaal, waardoor een nieuwe vorm verschijnt. Daarvoor ben ik met de dremel aan de slag gegaan en later heb ik de dremel kunnen bevestigen aan mijn pantograaf.
Gebruikte materialen en tools
- hot wire cutter - dremel - pantograaf - hout - schuim - gips - fruit
Hand carving
Statement 1: De carve tekenaap
Ik heb allerlei vormen van carven uitgeprobeerd: met de hand (mesje/beitel), met een hot wire cutter en met een dremel. Ik heb allerlei digitale technieken even links gelaten omdat ik eerst graag analoog aan de slag wilde gaan. De materialen waarop ik ben gaan carven zijn hout, foam, gips en zelfs voedsel (fruit). Op het gips object na zijn de rest van de test objecten licht. De gips is zwaar, maar zacht om op te bewerken. De bewerkte appel en sinaasappel zijn ook zacht. Het foam was stroef om met de dremel te bewerken maar met de hot wire cutter ging het soepel! Hout was ook erg gemakkelijk te bewerken. Ik heb me nog niet bezig gehouden met het conceptuele gedeelte ervan. Ik wilde mijn verstand op nul zetten en deze materialen bewerken.
Alleen het hand carven werd op een gegeven moment te vermoeiend en toen wilde ik toch gaan kijken of het mogelijk was om een machine te bouwen die dat werk zou kunnen overnemen. Ik ben in de digital lab gaan kijken welke apparaten er allemaal waren. Maar het was voor mij niet de bedoeling om een machine EXACT te kopiëren. Ik ben een tekenaap gaan realiseren in de houtwerkplaats en digital lab. Het proces van deze tekenaap vond ik erg interessant omdat ik in de houtwerkplaats en digital lab al meteen bezig was met hout carven (dremel, zagen, boren, schuren) om een apparaat te maken, die kan carven! Naast de carve tool vond ik materialen als schuim en hout erg interessant om mee te werken omdat het carven erg makkelijk ging en dat mij enorme vrijheid gaf in het maken van objecten.
Mijn motief voor deze cursus is om een nieuwe carve machine te bouwen en deze te upgraden in loop der tijd. Op het begin was ik eerst gaan kijken welke machines er allemaal zijn en zelf gaan testen: ik ben gaan verkennen naar verschillende technieken en ben deze gaan uittesten; een uitbreiding van nieuwe tools van een specifiek proces. Dat heeft me inzicht gegeven in het maken van een eigen carve tool (tekenaap) waarmee ik weer materialen kan gaan carven, in verschillende materialen! Dat is weer een uitbreiding van nieuwe materiaal van een specifiek proces. In deze cursus ben ik ook erg bezig geweest met het verbeteren van de carve tool: het masteren van een specifiek proces. De carve machine maakte mislukte kopieën van bestaande 2d als 3d objecten. Ik ben deze ‘afwijking’ van de machine gaan omarmen. Ik zag het als een machine die kon ‘glitchen’. Deze ontwikkeling van de carve machine zag ik als een mastering van een specifiek proces.
Statement 2: Imperfectie is ook perfectie
De betekenis achter de glitch tekenaap carve machine is het maken van mislukte kopieën (glitches) van een bestaand 2d of 3d object. De glitch tekenaap is te vergelijken met een frees of een dremel. Enig verschil met de tekenaap en de frees/dremel is dat de tekenaap ongecontroleerde lijnen en punten zet, terwijl de frees/dremel juist wel gecontroleerd werkt en strakke lijnen zet. De context achter de glitch tekenaap is dat hij ongecontroleerd, inconsequent, lelijke kopieën maakt. Het wijkt ontzettend af van de gewone frees/dremel zoals wij hem kennen in de digital lab werkplaats. En dat maakt de machine zo uniek. Omdat hij niet gecontroleerd alle coördinaten netjes uitwerkt wat elk apparaat juist zou moeten doen. De glitch tekenaap tool kan ik relateren aan het verhaal in het Making is Connecting boek.
De tekenaap maakte een impact op mijn practice, omdat ik erg verbonden voelde met deze tool. Een eigen machine, waarmee ik eigen dingen kan gaan carven. Dit gebonden met het ‘glitchen’, waar ik toch erg verbaasd over was, leidde tot grappige, interessante eindresultaten. Normaal streef ik naar gecontroleerd werk, strakke lijnen, perfecte vormen, alles in verhouding. Maar later heb toen ik in kunnen zien hoe dat verprutsen van bestaande objecten heel interessant was en het weer kon leiden naar een verbetering van de carve machine. Er werden nieuwe objecten uit gemaakt! Ik ben het mislukte aspect van de carve machine erg gaan omarmen en dit is een apparaat en techniek die ik graag zou willen toepassen voor in mijn toekomstige projecten.
Carven is overal, in gebouwen, schilderlijsten, standbeelden, meubilair. De geschiedenis heeft ons geleerd dat deze techniek erg van belang is. En in arts & crafts is deze techniek onmisbaar. Maar het is vooral belangrijk wat je maakt en waarom. Voor mij hoeft carven niet perfect te gaan. Het kan het proces een hele andere kant laten zien zonder dat je het had zien aankomen. Mislukt carven werkt heel verassend en ik weet nooit wat voor vormen er gerealiseerd zullen worden met mijn tekenaap. Een lijntje hoeft niet strak en perfect gekopieert te worden door deze tekenaap. Maar er zal een nieuwe lijn vorm uitkomen. Ik zeg het maar zo: imperfectie is ook perfectie.
http://opensource.wdka.nl/wiki/Making_is_connecting_2015