Difference between revisions of "Interviews"
Line 138: | Line 138: | ||
Meestal zijn het studenten, die gaan dan weer iets anders doen, afstuderen of stage lopen. Het is fijn als studenten er zijn maar je weet niet hoelang ze blijven. | Meestal zijn het studenten, die gaan dan weer iets anders doen, afstuderen of stage lopen. Het is fijn als studenten er zijn maar je weet niet hoelang ze blijven. | ||
* '''Ik ga | * '''Ik ga van de week nog iemand interviewen over ruilen…''' | ||
Oh ja, dat is ook wel een mooi systeem. Mijn vriendin doet dat. Je zet een soort bibliotheek in de tuin en daar staan boeken in en mensen mogen er een boek uithalen als je er een ander boek voor terugzet. | Oh ja, dat is ook wel een mooi systeem. Mijn vriendin doet dat. Je zet een soort bibliotheek in de tuin en daar staan boeken in en mensen mogen er een boek uithalen als je er een ander boek voor terugzet. | ||
http://minibieb.nl | http://minibieb.nl | ||
https://littlefreelibrary.org | https://littlefreelibrary.org |
Revision as of 14:54, 10 October 2016
Voorbereiding
Als voorbereiding voor de interviews heb ik een lijstje met vragen opgesteld als basis voor het gesprek. Het is niet de bedoeling dat ik de vragen zo achter elkaar ga afwerken het is meer zo dat ik dan weet waar ik het over wil hebben.
- Wat voor vrijwilligerswerk doe je allemaal?
- Waarom doe je vrijwilligerswerk/ ruilen?
- Wat vind je belangrijk aan het doen van vrijwilligerswerk?
- Zou iedereen het moeten doen?
- Wat kunnen mensen leren die geen vrijwilligerswerk doen van mensen die het wel doen?
- Hoe kom je in aanraking met vrijwilligerswerk/ je ruil item?
- Hoe wordt het vrijwilligerswerk gewaardeerd? Kan dit beter?
- Wat is belangrijker; wat je geeft of wat je krijgt?
- Hoe belangrijk is vertrouwen in vrijwilligerswerk/ ruilen?
- Hoe kun je de ander vertrouwen?
- Gaat er wel eens iets mis?
Ook heb ik een conversation piece gemaakt om het gesprek te beginnen. Ik heb een aantal waardebonnen gemaakt als bedankje voor het gesprek. De vraag die ik stel is welke ze zouden kiezen. Zo kom ik eigenlijk meteen bij de kern waar ik naar opzoek ben. Namelijk waarom doen de vrijwilligers iets zonder dat ze er geld voor willen en waarom ruilen mensen spullen in plaats van dat ze er geld voor willen. Ik heb tot nu toe gemerkt dat de conversation piece niet helemaal aansluit op de vraag die ik daarna ga stellen dus hier ga ik nog even verder over puzzelen maar het is wel een goed begin en het is fijn om het ergens over te kunnen hebben zonder dat je meteen moeilijke vragen gaat stellen.
Verder heb ik bedacht om alle gesprekken op te nemen, te filmen als ze dit goed vinden. Maar het probleem met filmen is dat mensen zich dan ineens heel anders voor gaan doen. Eigenlijk had ik deze ochtend (Maandag 10 Oktober) 1 interview maar uiteindelijk heb ik er 2 gedaan. Ik zag deze eerste gesprekken als een soort oefening. Kijken of ik de juiste vragen bedacht heb en kijken of ik de verwachte antwoorden krijg. Ik heb de 2 gesprekken beluisterd en kwam erachter dat ik soms de vraag al een beetje invul zodat ik mensen een hoek in duw met hun antwoord. Bij het interview van vanavond ga ik hier rekening mee houden.
Interview met Adje
- Conversation piece:
Bos bloemen of een kaartje
- Wat voor vrijwilligerswerk doe je allemaal?
Lector in de kerk, pastoriewacht, organiseer voor een groep ouderen (niet van kbo) reis van een week, voor de kbo 4 dagtochten. Als er iets gedaan moet worden in de kerk, koffie inschenken en ik heb tijd dan doe ik dat ook.
- Hoe kom je in aanraking met vrijwilligerswerk?
Hoe ben je bij de reizen erin gerold? Vroeger was ik reisleidster en docent. Ging heel vaak reizen. Afgekeurd in het onderwijs, 48, ik ga niet achter de geraniums zitten. Kras; senioren reizenclub, zoeken vrijwilligers die die reizen willen organiseren. Zo erin gerold.
- Waarom doe je vrijwilligerswerk?
Niet stilzitten, iets doen. Nog een aspect, een mensenmens. Begonnen toen ik 14 jaar was, watersnoodramp. Mensen kwamen met de boot aan in Steenbergen. Brachten we naar kantine van fabriek. Getroost, broodjes gesmeerd, koffie ingeschonken. Toen dijkwerkers, brood smeren van 8 tot 8. Die aten heel veel. Vanuit het rode kruis.
Vader gemeenschapsmens, moeder gezinsmens. Er zaten 6 evacuees bij ons thuis. Het vrijwilliger zijn is overgedragen vanuit de opvoeding.
- Zou iedereen het moeten doen? Waarom?
Er zijn ook mensen die niet zo bereid zijn om anderen te helpen, vind je het belangrijk dat iedereen af en toe iets vrijwilligs moet doen? Of heeft het geen zin
Als mensen een beetje met mensen begaan zijn, dat ze dan vanzelf komen. Om mensen die er niks voor voelen te motiveren: je zou ze als introducee mee kunnen nemen. Om te kijken of je het leuk vind. Niet direct vragen wil je dit doen? Op een slinkse wijze ze erin dompelen.
- Wat kunnen mensen leren die geen vrijwilligerswerk doen van mensen die het wel doen?
Dat is een eyeopener, ze weten vaak niet wat vrijwilligerswerk inhoudt. Als ze de sfeer proeven, dat ze dan denken dat het ook eens kunnen proberen.
- Is het altijd leuk om vrijwilligerswerk te doen?
Als het niet leuk is, dan stop ik ermee. We drinken koffie, we kletsen wat. Het is geen moeten. Dan doe ik het niet meer.
- Hoe belangrijk is vertrouwen in vrijwilligerswerk?
Als je ineens niet meer komt, breng je ze in de problemen? Vrijwilligerswerk is absoluut niet vrijblijvend. Je moet er zijn, je moet proberen het zo goed mogelijk te doen.
Hoe ga je om met iemand die het minder goed doet? Je moet iedereen een kans geven, als ze zichzelf aanbieden of jij hebt diegene gevraagd dan moet je ze de kans geven. Je hoeft niet met alle vrijwilligers even goede vrienden te zijn. Je leert een heleboel mensen kennen. Je leert om mensen niet meteen te beoordelen, te kijken wat ze te bieden hebben.
- Hoe wordt het vrijwilligerswerk gewaardeerd? Kan dit beter?
Wordt er vaak dankjewel gezegd? Heb je het gevoel dat het gewaardeerd wordt wat je hier doet? Ze hoeven mij niet elke dag te bedanken. Ik lees in de kerk, ik schijn duidelijk te lezen. Het zou leuk zijn als mensen zeggen dat je goed hebt gelezen. Sommige mensen zijn daar heel handig in en bedanken je. Er zijn mensen die het maar gewoon accepteren dat je er bent en het heel normaal vinden. Ik vind het misschien ook wel normaal maar wij leerden vroeger in het onderwijs, ontmoedig nooit, bemoedig steeds. Af en toe een schouderklopje mag wel een keer. Het zit niet in bosjes bloemen of dozen chocola.
- Hoe denk je dat mensen eraan herinnerd kunnen worden om jou vaker te bedanken?
Je kan moeilijk zeggen: luister eens, je mag wel eens vaker een complimentje geven. Misschien door zelf vaker complimenteus te zijn, dat anderen het van je overnemen. Er is geen leergangetje voor om positief te zijn. Moeilijk onderwerp.
KOFFIEPAUZE
- Is er nog iets wat jij weet over vrijwilligers waar ik iets aan zou kunnen hebben?
Nee ik denk het niet. Ik vind het heel goed en leuk dat je vrijwilligerswerk wilt promoten. Of in ieder geval er iets mee gaat doen. Nu ben ik deel van je project! Dat is leuk!
- Ik zal een linkje sturen naar een website waar mij hele proces opstaat, dat houdt ik namelijk bij op internet. Als je het leuk vind kun je dat bekijken.
Ja ik ben niet zo goed met de computer maar dat moet wel lukken. Laatst moest ik ergens voor aanmelden, account maken en inloggen. Ik weet niet hoe dat moet. Ik wil dat ook niet meer leren. Ik ben opgegroeid met pen en papier. Het is prima zo. Ik heb wel een telefoon maar die is echt voor noodsituaties en ik vergeet ook vaak dat ik hem heb.
Interview met Gijs
- Conversation piece:
Stukje taart, vind ik altijd wel lekker.
- Wat voor vrijwilligerswerk doe je allemaal?
Op dinsdag hier aanwezig zijn, voor de middag als pastoriewacht. Een keer in de maand ben ik koster in de kerk. In Valkenswaard, waar ik woon, werk ik mee aan het bloemencorso. Ik verzorg de bloemenvelden, en als de bloemenvelden leeg zijn dan help ik mee met het bouwen van de wagens. Vanaf koningsdag tot de 2e zondag van September.
- Hoe kom je in aanraking met vrijwilligerswerk?
Hoe ben je gaan helpen bij het corso? Ik wist dat het bestond corso bestond, maar ik had eigenlijk nog nooit vrijwilligerswerk gedaan. Toen ging ik in Valkenswaard wonen en daar kende ik niet zoveel mensen. Alleen mijn oude klasgenoten. Daarom was het eerste wat ik had gedaan me aangemeld om bij het corso te gaan helpen om zo mensen te leren kennen. Vanuit mijn jeugd ben ik nooit in aanraking gekomen met vrijwilligerswerk.
Hoe ben je hier bij de kerk gekomen? De pastoor komt uit Aalst, ik ben eigenlijk mee verhuisd. Ik deelde al 1 x per maand boekjes uit voor de mis. Iemand belde mij of ik toen meer hier wilde gaan doen. Ik heb geen betaalde baan dus ik heb ook tijd om iets te doen.
- Wat is er belangrijk aan het doen van vrijwilligerswerk?
Als je geen werk doet heb je weinig collega’s, weinig sociale omgang. Ik vind het belangrijk dat ik mensen ontmoet.
- Zou iedereen het moeten doen? Waarom?
Ja ik denk dat ook mensen met een betaalde baan wel eens zouden kunnen doen. Gister bij de marathon zag ik ook heel veel mensen helpen. Het is maar voor een dagje, maar alle dagjes zijn mooi meegenomen.
- Er zijn natuurlijk ook mensen die het niet zo goed doen, hoe ga je daar mee om?
Ik zag dat ook bij de marathon, mensen die de verkeerde kant op richting aan wijzen. Maar ook bij het bloemencorso die bloemen onderuit schoffelen en het onkruid laten staan. Soms moet je het echt heel vaak vertellen. Iedereen die vrijwilligerswerk wil doen, moet je het ook vooral laten doen. Misschien kan je ze een andere taak geven om zo het probleem op te lossen.
- Wat kunnen mensen leren die geen vrijwilligerswerk doen van mensen die het wel doen?
Goed om te beseffen dat je zonder geld ook dingen kan doen. Je krijgt er veel voor terug. Een goed gevoel, maar ook het vrijwilligersfeest hier, en bij het bloemencorso hebben we ook een feestdag. Andere mensen en sociale contacten.
- Hoe wordt het vrijwilligerswerk gewaardeerd? Kan dit beter?
Ligt aan de mensen, de een maakt het meer kenbaar dan de ander. Van sommige mensen zou het wel meer mogen omdat ik me daar dan aan erger. Mensen denken vaak dat je als vrijwilliger alles maar doet. Vrijwilligers zijn mensen op leeftijd of mensen zonder betaald werk, voor een reden doen ze dus niet mee in de gewone maatschappij en dan draaien ze zo goed of zo kwaad mee als het gaat. Dan kun je ze niet overvoeren met duizend en een opdrachten.
- In Eindhoven heb je het vrijwilligerspunt, daar kun je een pas aanvragen waarmee je voor twee euro kunt zwemmen en schaatsen, zou er ook zo’n initiatief moeten zijn die zich meer richt op jongeren?
Ja dat lijkt me wel slim. Bijvoorbeeld door ze gratis bioscoop kaartjes te geven.
Een ander probleem is natuurlijk dat jongeren vaak te weinig geld hebben om alles te kunnen kopen wat ze leuk vinden? Maar het nadeel is dat als je iemand bioscoopkaartjes geeft, dan ben je hem of haar daarna kwijt. Je gaat iemand op de verkeerde manier trekken. Dus we moeten wel een complimentje geven en benadrukken dat het fijn is dat iemand er is, ook door zo’n feest eraan te koppelen, anders krijg je namelijk dat mensen het niet meer voor elkaar doen maar voor de beloning.
- De meeste vrijwilligers zijn ouderen, hoe komt dit? Waarom doen jongeren geen vrijwilligerswerk?
Dat vind ik een nadeel, omdat ik natuurlijk nog jonger ben. De ouderen hebben altijd gewerkt en zijn met pensioen, daarna vallen ze in een soort gat.
Denk je dat ouderen het ook vanuit hun jeugd hebben meegekregen dat niet alles om geld draait? Die hebben denk ik meer samenhorigheid gevoel. Vroeger zaten veel mensen bij een vereniging, dat zijn vrienden voor het leven gebleven. (VB. Vader bij de handbal). Nu willen we een paar weken naar de sportschool, dan weer ergens anders heen. We willen alles proberen maar daardoor neem je maar mensen mee die je hele leven meewandelen.
Hoe zouden we er dan voor kunnen zorgen dat jongeren meer vrijwilligerswerk gaan doen? Je ziet vaak dezelfde gezichten bij vrijwilligerswerk, die worden overvoerd met taken. Ik had het er laatst over met het bloemencorso, als je tegenwoordig een gezin wilt opvoeden moet je met z’n 2 werken, dan blijft er weinig vrije tijd over om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Als je werkt heb je een hele drukke baan, komt veel bij kijken.
Zijn er bij het bloemencorso dan wel veel jongeren die komen helpen? Ja veel meer. Het gaat er natuurlijk om wat je leuk vindt. Veel buiten en met machines. Wagens in elkaar zitten is interessanter als hier bij de kerk. Maar ik zou niet weten hoe het hier aantrekkelijker kan worden.
- Het draait heel erg om vertrouwen bij vrijwilligerswerk, hoe werkt dat?
Volgende week ben ik een weekje weg, dan moet ik me wel afmelden. Het is een soort sociaal contract/ verplichting.
Heb je wel eens meegemaakt dat mensen ineens niet meer komen? Hier in de kerk is het een heel vast groepje, dat is wel fijn. Bij de bloemencorso merk je dat wel ja. Ze komen en gaan. Elk jaar heb je andere mensen, dat is soms wel moeilijk, dan moet je alles op nieuw uitleggen.
Waarom gaan ze dan weg? Meestal zijn het studenten, die gaan dan weer iets anders doen, afstuderen of stage lopen. Het is fijn als studenten er zijn maar je weet niet hoelang ze blijven.
- Ik ga van de week nog iemand interviewen over ruilen…
Oh ja, dat is ook wel een mooi systeem. Mijn vriendin doet dat. Je zet een soort bibliotheek in de tuin en daar staan boeken in en mensen mogen er een boek uithalen als je er een ander boek voor terugzet.