Difference between revisions of "Fotokopie-ets"
m (1 revision: import from grafiwiki.nl date:) |
m (Wilco moved page Grafiwiki/Fotokopie-ets to Fotokopie-ets: Text replace - "Grafiwiki/" to "") |
(No difference)
|
Revision as of 23:03, 24 March 2015
Template:Sjabloon:diepdruk
Principe
Bij een fotokopie-ets wordt gebruik gemaakt van fotokopieën op fotopapier. Door het gladde oppervlak van het fotopapier kan de toner van de kopieermachine niet in het papier zelf komen en blijft deze op het vel liggen. Deze laag toner kan met een transferpers of strijkbout overgezet worden op een etsplaat. Doordat de toner zuurbestendig is kan deze gebruikt worden om afbeeldingen te etsen.
Voorbereiding
Bereid een koperplaat voor om te etsen, ontvet en droog deze goed.
Zoek een leuke afbeelding. Lijnafbeeldingen kunnen zonder verdere aanpassingen gebruikt worden. Afbeeldingen met toon moeten eerst worden gerasterd. Een raster van 100 LPI is ongeveer het fijnste raster dat gebruikt kan worden.
Werkwijze
- Kopiëer een afbeelding in zwart/wit-negatief op glossy fotopapier voor inktjet-printers. Gebruik hier bij voorkeur de tekstkwaliteitinstelling op de kopiëermachine.
- De kopie kan eventueel nog bewerkt worden door de toner van het fotopapier te krassen. Pas bij het krassen wel op dat de het fotopapier vetvrij wordt gehouden.
- Plaats de ontvette en gedroogde koperplaat op een groot vel papier of een stuk vilt en verhit deze een minuut op met de strijkbout op de hoogste stand.
- Leg het fotopapier met de beeldzijde naar beneden op de koperplaat en plaats hier de strijkbout op en verhit het 2 minuten.
- Vouw het papier of vilt dubbel zodat de koperplaat verpakt is. Plaats vervolgens het geheel in een boekenpers en draai deze strak aan. Laat de plaat in de pers afkoelen.
- Week het papier los in heet water. Gebruik een zeer fijne spons om de laatste resten papier te verwijderen.
- Breng eventueel een aquatintgrond aan. Het aanbrengen van een aquatint is aan te raden indien er grote onbedekte vlakken op te plaat aanwezig zijn. Om grauwe afdrukken te voorkomen dient er voor gezorgd te worden dat de aquatint de plaat niet meer dan 50% dekt.
- Etstijd naar eigen voorkeur, voor een koperplaat met aquatint is een etstijd van 15 minuten (in FeCl3) een goed begin.
- Verwijder eventueel de laag toner met fijn staalwol en brasso. Zonder de laag toner is de inkt makkelijker af te slaan waardoor het contrast in de afdruk beter wordt.
Je kunt de afbeelding nu afdrukken als een normale ets.
Problemen
Een veel voorkomend probleem is dat de toner niet hecht aan de koperplaat. Een oorzaak hiervan is het niet goed ontvetten en drogen van de koperplaat. Andere oorzaken kunnen zijn dat de etsplaat niet onder druk is afgekoeld of dat het papier is losgetrokken in plaats van losgeweekt.
Er bestaat fotopapier waarvan de gladde bovenlaag de eigenschap heeft te smelten onder verhitting. Dit papier is niet bruikbaar om transfers mee te maken. Het fotopapier van de HEMA geeft goede resultaten.