Difference between revisions of "Vlakdruk:Gravure"
m (1 revision: import from grafiwiki.nl date:) |
(No difference)
|
Revision as of 09:17, 29 November 2014
Vlakdruk |
Technieken vlakdruk |
Werkwijze vlakdruk |
Heeft weinig betekenis voor de vrije grafische technieken; illustraties van wiskundige werken etc. De techniek wijkt sterk af van andere werkwijzen. Wordt toegepast op de harde blauwe of leverkleurige steen. Na het gewone slijpen, naslijpen met droog puimsteenpoeder. Dan inwrijven met oxaalzuur, een samengesteld zuur, met een op steen verhardende en polijstende werking. Na verwijdering van de steen vluchtig afwassen met een dunne bijvoorbeeld 2 % oplossing van salpeterzuur en inwrijven met een laagje gom. Als de gom enigszins is ingedroogd wordt hij weer afgewassen, zodat slechts weinig in de poriën achterblijft. Hierna wordt met de duimmuis een kleurstof ingewreven: roet of zeer fijn gemalen roodaarde. Men kan de kleurstof ook in de gom mengen en gelijk opstrijken. De tekening kan nu worden aangebracht:
- Direct met potlood.
- Overbrengen d.m.v. calqueerpapier
- Op papier tekenen met het volgende mengsel: 50 gram Oost Indische inkt 5 gram suiker 4 gram Arabische gom 5 gram Ossegal.
De tekening enige tijd tussen vellen vochtig papier leggen, waarna onder de pers overdrukken op de steen. De lijnen worden nu gestoken (burijn) of ingekrast (naald). Zij zijn ook door etsen aan te brengen. De etsgrond: 50 gram kunsthars 20 gram asfalt 5 gram terpentijnhars 25 gram mastiek 5 gram schapenvet In dit geval worden de lijnen slechts door de etsgrond heen gekrast, waarna etsing met een sterke salpeterzuuroplossing. Na het steken of etsen wordt de steen met lijnolie ingewreven. Deze kan alleen in de lijnen de steen bereiken. Tenslotte volgt het schoonmaken van de steen: met water voor de graveermethode, met terpentijn voor de etsmethode. De steen is dan gereed voor gebruik, hij hoeft niet meer geëtst te worden. Hoewel vlakdruk, wordt hierbij toch wel degelijk gebruik gemaakt van de verdieping van de steen.