Difference between revisions of "Diepdruk:Harde etsgrond aanbrengen"

From Publication Station
m (1 revision: import from grafiwiki.nl date:)
(No difference)

Revision as of 09:16, 29 November 2014


Voor het maken van een Lijnets moet je een harde etsgrond aanbrengen.

Het is erg belangrijk dat de plaat eerst goed ontvet is.

Als je lijnets een witte achtergrond moet hebben is het belangrijk om de plaat goed te gepolijst is.

Zwart maken van de etsgrond (roeten)

De harde etsgrond (Lascaux Hard Resist) is volledig transparant. Hierdoor is het vaak lastig te zien wat je tekent. Bij de oude etsgronden kun je de plaat roeten, maar dit is met acrylaatgronden niet mogelijk. Meng voor het aanbrengen zwarte inkt door de Lascaux om dit probleem tegen te gaan.

Een goede combinatie is Lascaux 2060 Acryl Transparentlack 1, verkrijgbaar in flessen van 1l) gemengd met zwarte navulinkt voor fineliners (Staedtler Mars matic film + paper 745). Meng in een potje grofweg 95% Lascaux 2060 met 5% inkt. Gebruik goed veel inkt om het in 1 keer dekkend te krijgen.

Grappig genoeg loopt de Lascaux 2060 beter uit en wordt egaler dan de Lascaux Hard Resist.

Let op: In de fotoreportage hieronder wordt Lascaux Hard Resist gebruikt.

Fotoreportage

Vdd lascaux.jpg Voor het aanbrengen van een harde etsgrond heb je een potje Lascaux hard resist nodig en een goede zachte spalter.
Vdd drupjelascaux.jpg Schud het flesje Lascaux goed, en giet een beetje op de plaat. Het schudden is belangrijk, en door te gieten krijg je geen belletjes. Voor dit plaatje van 10x15cm gebruik ik ongeveer 15 druppeltjes Lascaux Hard Resist.
Vdd uitkwasten.jpg Kwast met de spalter de Lascaux uit naar de buitenkant van de plaat. Zo krijg je niet te veel Lascaux aan de rand. Het is belangrijk om een heel fijne spalter te gebruiken.
Vdd strepen.jpg Maak nu herhalend met de spalter horizontale banen, en vervolgens verticale banen, om de Lascaux goed te verdelen. Herhaal dit proces een paar keer, en veeg een teveel aan Lascaux af aan een stukje papier. Maar ga niet te lang door, want als de Lascaux opdroogt krijg je strepen van de kwast. Aai heel voorzichtig over de Lascaux (de plaat haast niet aanraken), zodat het mooi egaal wordt.
Vdd droogkast.jpg Laat de plaat eerst in de open lucht drogen, en plaats deze daarna in de droogkast (of gebruik een fohn, of misschien helemaal niet?).
Vdd wachten.jpg Wacht.
Vdd teveellascaux.jpg Hier zie je dat ik aan de onderkant aan de rand iets te veel Lascaux had zitten. Dat is dus eigenlijk niet de bedoeling. Dit gebeurt vooral als je met te veel Lascaux begint.
Vdd klaar.jpg Het plaatje is nu klaar om in te tekenen met een etsnaald.