FotoPolymeerdruk Intaglio

From Publication Station
Revision as of 19:16, 6 March 2015 by Wilco (talk | contribs)

<slidy theme="a" />


Algemeen

Fotopolymeerdruk is een druktechniek die zich de afgelopen 50 jaar heeft ontwikkeld. Met name intaglio fotopolymeer drukwerk is een recente ontwikkeling. Daarbij word met behulp van een stochastisch raster plus een fotografisch positief een etsplaat in polymeer gemaakt. Het vertoond daardoor gelijkenis met de oorspronkelijke Heliografie of Fotogravure. Het grote verschil met heliogravure is dat polymeerdruk wordt gedrukt in een raster waarbij de punt==grootte== (bij lineair raster) of het aantal punten (bij stochastisch raster) gerelateerd is aan de te drukken zwarting. Bij Heliogravure is de punt==diepte== gerelateerd aan de zwarting. Het beeld wordt bij de fotopolymeerdruk vastgelegd door lokaal laten uitharden van het polymeer onder invloed van UV licht. Fotografisch gezien is Heliogravure superieur aan polymeerdruk. Polymeerdruk is 'schonere' techniek, maar ook hier kan men huidallergieën ontwikkelen.


Techniek

Men kan kiezen voor een kant en klare, reeds van fotopolymeer voorziene, etsplaat of men bevestigd zelf fotopolymeer op een drager. Voor beide technieken is er commercieel materiaal te koop. (Zie Links) Ingeval van losse fotopolymeerfilm wordt de film eerst op een drager gezet. Men kan daar vele materialen voor gebruiken. Denk aan Koper, Messing, Zink, PolyCarbonaat etc. Met name Koper en Messing dienen vooraf zorgvuldig vetvrij gemaakt te worden. In alle gevallen moet de drager vlak en krasvrij zijn. De film wordt nat op de plaat bevestigd. Men kan dit op twee manieren doen; los op een werkblad of drijvend in water. Met name de tweede is makkelijker bij grotere maten.


Het positief

Fotografisch werk wordt overgebracht op de fotopolymeerplaat met behulp van een in de foto ingebed raster of met behulp van een los raster. Indien gebruik wordt gemaakt van een los raster zijn er twee belichtingen. De over te brengen foto (positief) kan zowel analoog als digitaal zijn. Digitaal heeft als voordeel dat de grijscurve voor polymeerdruk kan worden geoptimaliseerd. Digitaal kan ook makkelijk een raster in de af te drukken foto worden opgenomen. Het meest gebruikelijk is het positief digitaal door middel van een inktjet printer te vervaardigen.


Het Raster

De meest toegepaste rasters voor halftoning zijn puntrasters. Het meest toegepaste raster voor fotopolymeer is het stochastisch raster (ook aquatint is een stochastisch 'raster'). Bij puntrasters verandert de puntgrootte in relatie met de zwarting. Bij stochastische rasters verandert het aantal puntjes in relatie met de zwarting. Bij punt rasters bestaat het risico van moiré. Stochastische rasters hebben daar geen last van.

50% punt raster Bestand:dot_01.png 50% stochastisch raster Bestand:stochastic_01.png

puntraster in afbeelding Bestand:dot_02.png stochastisch raster in afbeelding Bestand:stochastic_02.png


Belichting

Belichting van de plaat gebeurt middels een hiervoor geschikte UV lamp. De foto en het raster worden met emulsiezijde op het polymeer gelegd. Een vacuümraam zorgt voor optimale aanligging van het beeld op het polymeer.

Na belichting wordt de plaat ontwikkeld in een 1% soda oplossing. Vervolgens wordt de plaat nabelicht om uit te harden.

Hierna is de plaat gereed om te worden gedrukt

Desgewenst kan de plaat met een geconcentreerdere soda oplossing van het fotopolymeer worden ontdaan waarna de plaat opnieuw kan worden gebruikt.


Bestand:Seihan1.gif

Voorbereiding

Verwijder het bescherm folie stel de plaat zo min mogelijk bloot aan UV licht.

Plaats de film (afbeelding op transparant) op de plaat.

Bestand:Seihan2.gif

Belichten

Belicht de plaat (220 eenheden) met de contactkast. (of belicht 55 eenheden met de zeefdrukbelichtingsunit)

Gebruik voor hoogdruk een negatieve film.

Gebruik voor diepdruk een positieve film.

Bestand:Seihan3.gif

Afspoelen

Was de belichte plaat met warm water en een zachte borstel tot dat de onbelichte emulsie verwijderd is.

Spoel de gewassen plaat met water af.

Bestand:Seihan4.gif

Drogen

Dep de plaat droog met een doek.

Droog de plaat enkele minuten met een föhn op de hoogste stand.

Bestand:Seihan5.gif

Nabelichten

Belicht de ontwikkelde plaat na met UV-licht.

De duur van de nabelichting moet gelijk of langer zijn de belichtingstijd.


Links

Kant en klare fotopolymeerplaat

Toyobo Photopolymer plates

Solarplate

Film voor fotopolymeerplaat

ImagOn