Droge naald

From Publication Station
Revision as of 05:52, 25 March 2015 by Wilco (talk | contribs) (Wilco moved page Grafiwiki/Droge naald to Droge naald: Text replace - "Grafiwiki/" to "")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Principe

Met een naald wordt in een zink- of koperplaat gekrast. Hierdoor wordt een braam opgeworpen, waarachter inkt kan blijven zitten. Bij het afdrukken komt deze inkt op het papier, en ontstaat een "wollig" aandoende lijn.

Er zijn geen etsmiddelen vereist, aan een etsnaald heb je voldoende.

Werkwijze

Voorbereiding

Een drogenaald kan gemaakt worden op verschillende metalen, zoals koper en zink. Als je niet veel plaattoon wilt hebben, is het van belang om voor het tekenen de plaat goed te polijsten, zie Diepdruk:Polijsten. Als je dit na het tekenen doet, beschadig je de braam.

Tekenen

Tekenen kun je met een etsnaald doen. Door de naald rechtop te houden maak je een groef met aan beide zijden van de lijn een braam, waaraan later inkt blijft zitten. Door de naald schuin te houden ontstaat er een braam aan een kant van de lijn.

Inkten en afslaan

Het ininkten en afslaan van een drogenaald lijkt veel op het proces bij lijnetsen, zie Diepdruk:Ininkten en Afslaan. Bij het afslaan moet je beter opletten, omdat de braam erg kwetsbaar is. Ook is bepalend in welke richting wordt afgeslagen, omdat inkt achter de braam weggepoetst kan worden.

Afdrukken

Afdrukken van een droge naald gebeurt ongeveer op dezelfde wijze als bij een lijnets, zie hiervoor Diepdruk:Afdrukken. Door de druk van de etspers zal de braam snel slijten. Het is dan ook niet mogelijk om een hoge oplage te drukken. Ergens tussen de 5 en 15 afdrukken kunnen gemaakt worden.

Voorbeelden

Rembrandt gebruikte de drogenaald techniek veel in combinatie met lijnetsen.

Dame im Kaffee mit aufgestütztem Arm vor leerem Glas, 1919/1921, Lesser Ury (1861-1931)

Trivia

  • Soms zie je bij een kunstwerk de term "droge naald ets". Dit is natuurlijk onzin, omdat geen etsmiddelen gebruikt worden.
  • In het Engels heet deze techniek "Drypoint".