User:Sharvinramjan

From DigitalCraft_Wiki
Jump to navigation Jump to search

GELATINE

Voor Digital Craft ben ik gaan experimenteren met gelatine, maar waarom? Bij de indeling in de groep ‘Bonding’ was gelatine het eerste materiaal waar ik aan dacht. Gelatine bestaat gedeeltelijk uit collageen wat een eitwit is dat voorkomt in bindweefsels (botten, huid, kraakbeen). Het proces in de structuur van gelatine maakt het experimenteren spannend.

WAAROM BEN IK EEN MAKER?

Maken komt vanuit een behoefte te creëren. In eerste instantie ben ik geen maker omdat ik graag wil vernieuwen. Het maken kan een rustgevend gevoel geven, zelfs door iets te maken wat al bestaat. Wat is maken precies? Als je een krukje van de Ikea in elkaar zet, heb je deze dan ook gemaakt? Het krukje is door iemand anders gemaakt, geproduceerd, maar uiteindelijk door de koper in elkaar gezet. De drang naar maken komt natuurlijk niet alleen voort als middel om te ontspannen. Maken is goed om te experimenteren, leren en het ontwikkelen van je kijken naar verschillende materie. Ik maak voorzichtig en soms te rationeel. Vanuit mijn eigen esthetiek voel ik me daarom niet altijd geneigd om te experimenteren, wel voel ik altijd de drang om veel te maken. 1 object vs. 100 objecten. Ik ben niet altijd een maker, soms, vaak, ben ik een denker. Hierin zie ik dat alleen denken een valkuil kan zijn door het niet in werking stellen van ideeën. Echter denk ik dat het een balans zou moeten zijn van 50/50 maken en denken. Maken geeft je de mogelijkheid openingen te vinden en dingen te ontdekken die je niet zou kunnen ontdekken vanuit theorie. Belangrijk hierbij is dat de diepgang niet alleen in het materiaal zit maar ook in het concept.

Dit kwartaal ben ik bezig geweest met de houdbaarheid en vorm van gelatine. Gelatine wordt gemaakt in kleine plaatjes die oplosbaar zijn in warm water, die vervolgens na afkoeling weer een vaste vorm krijgen. Bij het vullen van glazen, bekers, losse holle vormen met gelatine moest ik denken aan een aflevering uit een tekenserie. Waarbij er een grote gelatine pudding over de stad wordt gegoten om deze zo te beschermen. Door te experimenteren met gelatine ben ik erachter gekomen dat het zijn eigen gewicht altijd kan dragen zonder een grotere stabiele onder vorm. Het is dus niet vast genoeg om rechtop te kunnen staan en breekt daardoor.

  1. Ik ben een maker omdat ik wil creëren
  2. Ik ben een maker omdat ik uit m'n comfort zone wil treden
  3. Ik ben een maker omdat ik rust zoek
  4. Ik ben een maker omdat ik wil ontwikkelen
  5. Ik ben een maker omdat ik mezelf wil zijn

EXPERIMENT

alt text

alt text alt text alt text alt text alt text alt text alt text alt text